Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki
BullioBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: 400 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka
BullioDoskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Get some freaking enchiladas W potocznym angielskim słowo „enchiladas” jest synonimem comfort food – czyli szybkiego, smacznego dania, zrobionego bez specjalnego wysiłku, z tego co jest pod ręką. „Get in the kitchen(...)dania można nie tylko mrozić, ale też przetwarzać na inne, smakowite potrawy. Nasz blog i system gotowania opiera się właśnie na twórczym wykorzystaniu składników. Zobaczcie co robimy z pieczonym kurczakiem. Enchiladas – i nic się nie marnuje Enchiladas idealnie sprawdzą się po świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos
Niedzielny kucharzTapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tortillami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 porcje drobiowego Taco z patelni oraz około 2 szklanki salsy. Mięso mielone z indyka można zastąpić mielonym z kurczaka, wieprzowym, czy wołowym. Do przygotowania salsy należy użyć wysokiej jakości pomidorów bez skórki w zalewie (z puszki), najlepiej włoskich. Kumin to nie to samo, co stosowany w polskiej kuchni kminek(...)szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: The Pioneer Woman , The Chunky Chef . Drobiowe Taco z patelni podaj iście po meksykańsku z limonkowym ryżem z kolendrą! Limonkowy ryż z kolendrą
Gospodyni Miejskaskrzydełka będą usmażone. Do średniej wielkości miski wsypać mąkę pszenną. Dodać sól ziołową oraz świeżo zmielony, czarny pieprz i wymieszać. W tak przygotowanej mące obtaczać kawałki skrzydełek z kurczaka. Obtoczone w mące skrzydełka smażyć partiami, w głębokim, gorącym oleju, aż staną się złociste (przez około 10 - 15 minut). Usmażone skrzydełka układać na ręcznikach papierowych w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu(...)można kupić w sklepach z kuchniami świata. Można go także zastąpić innym ostrym sosem z papryczek chili np. Louisiane Style Hot Sauce (w którego składzie również występują papryczki Cayenne), meksykańskim sosem Cholula czy sosem Tabasco (dodając do niego odrobinę przecieru pomidorowego). Pozostałe z podziału skrzydełek lotki można wykorzystać do przygotowania np. bulionu. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka
Gospodyni Miejskamoim domu. Być może dlatego, że zazwyczaj kojarzyła mi się z “przeleżałą” kukurydzą, którą sprzedawali panowie nad morzem… Jadłam ją też czasem w sieciówkach z kurczakami, jednak zawsze wydawała mi się mało smaczna – mimo, że lubiłam ten słodkawy smak. Kilka lat temu nastąpił przełom i skusiłam się na kupno kukurydzy i jej ugotowanie. Od tego czasu(...)brudzić rąk) – dlatego też zazwyczaj przed gotowaniem kukurydzę przełamuję na pół (łatwiej przełamać niż kroić). Przełamanie kukurydzy także pozwoli nam ją łatwiej umieścić w garnku Zobacz też: Zupa meksykańska Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i selerem Przepis na gotowaną kukurydzę Drukuj przepis Porcji: 4-8 Czas gotowania: 15 minut Składniki 4 kolby kukurydzy 1,5 l wody
Kuchnia Bazyliipieczarkami i serem sprawdzą się na fajny szybki posiłek na spotkanie ze znajomymi a nawet na imprezę. Przepis można wzbogacić według uznania dodając do farszu na przykład szynkę, kurczaka, paprykę, cukinię zależy co tam mamy akurat w lodówce. 2 placki tortilli 250-300 gramów pieczarek 1 mała cebula 100 gramów startego żółtego sera sól pieprz 1 duży ząbek czosnku opcjonalnie(...)plackiem. Zapiekać aż tortilla się nieco przyrumieni. Quaesadillę można też zapiekać w piekarniku lub na patelni. Jak to zrobić ? Instrukcję znajdziecie w tym przepisie na Quesadilla z farszem meksykańskim KLIK TUTAJ Smacznego
Andzia PichciChyba każdy z nas lubi tortille. Nie ważne, czy w postaci zawiniętych ruloników nadzianych mięsem lub warzywami, czy w postaci meksykańskiej quesadillas. Są łatwo dostępne i możemy kupić je wszędzie, ale czy warto się nimi truć? Sklepowe wersje nafaszerowane są najróżniejszymi emulgatorami, konserwantami, spulchniaczami, a domowe tortille składają się jedynie z 4 podstawowych składników i nie są trudne do wykonania(...)dodamy więcej oleju i wody oraz będziemy trzymać je krócej na patelni. Tortille z tego przepisu możecie użyć również do przekąski a'la tacos , tortilli z tofu a'la kurczak oraz mini wrapów . Na zdjęciach placki do quesadillas, które wkrótce podam z chili con carne. Składniki: - 250g mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki
Be Fit Be StrongQuesadilla z mięsem mielonym to typowe meksykańskie danie. Możemy przygotować je na ostro lub łagodnie. Wybierzcie wersję, którą lubicie. To danie idealnie nada się na szybkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenTym razem bardzo szybki przepis na zdrową przekąskę, kiedy odwiedzą nas znajomi. Przygotujemy ją w kilka chwil. Wystarczy mieć w domu awokado, pomidora i tortille. Do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolorowa! Żółta kukurydza, czerwona fasolka, zielona papryka. Treściwy dodatek w postaci mięsa mielonego. A do tego wszystkiego nie może zabraknąć chilli. Kuchnia meksykańska ponownie zagościła w moim menu... Zupa meksykańska z serowymi quesadillas 400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki pomidorów w puszce(...)rozgrzaną patelnię i smażyłam, aż ser się rozpuścił i skleił tortille. Odwróciłam, aby druga także się zarumieniła. Pokroiłam w ósemki i podałam z zupą. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Ryżowe enchiladas z kurczakiem Enchiladas con carne
bastalenaminut Orientacyjny koszt dla dwóch osób: ok. 24 zł (lub 17 zł z domowymi tortillami) Domowe tortille możesz zrobić według tego przepisu. Poziom trudności : średni Burrito to potrawa meksykańska, ale zarazem klasyk kuchni amerykańskiej. Świetnie zastępuje kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się do spożytkowania #leftovers. Do pszennego placka można wrzucić właściwie wszystko, zawinąć, podgrzać(...)się z niecodziennej, prostej, sycące potrawy. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 250 g filetu z kurczaka lub indyka Marynata Łyżeczka ostrej papryki Łyżeczka słodkiej papryki Jedna czwarta łyżeczki kuminu Łyżka oleju rzepakowego Nadzienie Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Mała cukinia Pół szklanki ryżu Mała szalotka
Niedzielny kucharzSONY DSC Kuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia, że jest to idealne danie zarówno na imprezową przekąskę(...)will be making burrito, chili con carne also, but not today – now it’s time for cheese. Have fun cooking! SKŁADNIKI (na 12 kawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 FOOD średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda
Martyna Cooks