kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:534/674)

Polędwica z dorsza z ratatouille 236

Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Poniedziałek: Penne alla vodka 113

oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę wzięło od restauracji, w której zostało wymyślone. Nasz makaron wzbogaciliśmy o warzywa. Penne alla vodka bywa podawane z kurczakiem, albo z prosciutto i zielonym groszkiem. Wybraliśmy ten drugi zestaw, posiłkując się wskazaniami Rachel Ray. Sos z tego przepisu doskonale nadaje się do mrożenia. Dlatego warto od razu zrobić go więcej(...)pomidory z puszki. Wymieszaj całość i zagotuj. Krok 4 Przykryj rondel i wstaw do piekarnika (jeśli nie masz żaroodpornej pokrywki, przelej sos do naczynia żaroodpornego ze szczelną pokrywką) i piecz przez godzinę. Krok 5 Na 15 minut przed końcem pieczenia zagotuj wodę w garnku – około 3 szklanek. Wsyp płaską łyżkę soli, a następnie wrzuć do wrzątku makaron. Gotuj zgodnie

Niedzielny kucharz
Makaron z wódką – penne alla vodka 126

oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę wzięło od restauracji, w której zostało wymyślone. Nasz makaron wzbogaciliśmy o warzywa. Penne alla vodka bywa podawane z kurczakiem, albo z prosciutto i zielonym groszkiem. Wybraliśmy ten drugi zestaw, posiłkując się wskazaniami Rachel Ray. Sos z tego przepisu doskonale nadaje się do mrożenia. Dlatego warto od razu zrobić go więcej(...)pomidory z puszki. Wymieszaj całość i zagotuj. Krok 4 Przykryj rondel i wstaw do piekarnika (jeśli nie masz żaroodpornej pokrywki, przelej sos do naczynia żaroodpornego ze szczelną pokrywką) i piecz przez godzinę. Krok 5 Na 15 minut przed końcem pieczenia zagotuj wodę w garnku – około 3 szklanek. Wsyp płaską łyżkę soli, a następnie wrzuć do wrzątku makaron. Gotuj zgodnie

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami. 147

fatalna. Na przekór temu na blogu kolorowa zapiekanka :) Szybkie, proste i smaczne danie. Polecam jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 250 g. sera żółtego Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 1 jogurt naturalny (250 g) 3 łyżki majonezu sól, pieprz Czosnek przecisnąć(...)plastry pomidora, polać częścią sosu czosnkowego. Następnie ułożyć piersi, na to papryka. Na koniec ułożyć brokuły. Wierzch posypać utartym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut. Podałam z sosem czosnkowym

Agusiowe smakołyki
Roladki schabowe z szynką i serem zapiekane w sosie serowym. 463

Takie roladki goszczą w moim domu dość często, zamiennie robię czasem ze schabu, czasem z filetów kurczaka. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo. Są bardzo smaczne i szybko znikają z talerzy. Polecam :) Składniki - 6 plastrów schabu - 6 plastrów szynki - 6 plasterków sera żółtego - 10 dkg sera żółtego w kostce - 100 g serka topionego kremowego - pół szklanki śmietany(...)Gotowym sosem zalewam roladki. Każdą z nich dodatkowo jeszcze posypuję startym na dużych oczkach serem żółtym i posypuję dla koloru słodką papryką. Naczynie przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut z termoobiegiem w 160 stopniach. Przez pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem, potem bez. Kiedy danie jest gotowe roladki są rumiane, a sos gęsty. Roladki najczęściej podaję

Kuchnia z widokiem na ogród
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z CHIPSAMI W TOWARZYSTWIE MIODOWO MUSZTARDOWEGO SOSU 138

polędwiczki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie sunbites paprykowych   250 ml maślanki chipsy: 3 duże ziemniaki olej do smażenia słodka papryka w proszku sól surówka z marchewki: 2 duże marchewki 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sos miodowo musztardowy: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki(...)utartej marchewki dodajemy rodzynki, szczyptę cukru i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie minimum godziny wyjmujemy mięso z maślanki, obtaczamy w drobno pokruszonych sunbitsach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze polędwiczki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( ja włączam termoobieg), czas zależy od wielkości kawałków mięsa, natomiast przy średniej wielkości kawałkach wystarczy 25 minut. Ziemniaki obieramy i myjemy

KuchcikoweLove
Udka faszerowane 234

Kurczak trochę już się przejadł, czas na jakieś zmiany. Okazja sama się nadarzyła wraz z akcją Pawła – Farsz Niepodległości 2014 . Moje myśli skierowały się ku daniom faszerowanym, bo takie jest założenie tej akcji. Szukałam, szukałam i… znalazłam u Doroty , przepis na udka faszerowane. To było danie, o które mi chodziło – drób, ale inaczej. Przepis podaję za autorką.   Składniki(...)papryki. Dokładnie wyrabiamy masę. Udka napełniamy farszem, zawijając skórę do środka. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej. Wkładamy udka zawinięciem do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez. ok. 60 minut. (na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę naczynia, aby skórka się zrumieniła). Udka faszerowane są daniem bardzo smacznym

mojewypiekiinietylko
Pizza calzone z pysznym farszem 205

gładką, elastyczną konsystencję. Jeśli się klei należy lekko podsypywać mąką. Powstałe ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką  i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. FARSZ Z udek z kurczaka odkrawamy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy by zmiękły. (jeśli nie chcecie używać suszonych grzybów możecie użyć pieczarek ok 200g) Do garnka dajemy olej(...)składamy na pół jak pieroga i dokładnie zaklejamy brzeg. Można zrobić ozdobną falbankę -calzone wtedy pięknie wygląda. Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (mi akurat się skończył)  , smarujemy koncentratem rozpuszczonym w wodzie i posypujemy oregano. Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni. Tak postępujemy z całym ciastem. I gotowe :) Bardzo

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Roladki ze szpinakiem na sosie grzybowym 153

użyłam ich mniej, przez co sos, zamiast grzybowy był bardziej serowy. Miejcie to na uwadze, by w razie mniejszej ilości grzybów, zmniejszyć też ilość sera;) 4 pojedyncze filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 ml śmietanki 30-36% 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos: 100 g sera Lazur błękitny 50 g suszonych borowików 400 ml śmietanki(...)wykładamy po około 1 łyżce szpinaku. Zwijamy ściśle w roladkę. Każdą roladkę układamy na folii aluminiowej (na błyszczącej stronie) i zawijamy szczelnie (w tzw cukierek). Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na około 40-45 minut. Kończymy przygotowywać sos. Ugotowane grzyby odcedzamy i po lekkim przestudzeniu drobno kroimy. Ponownie umieszczamy w rondelku

Smaki Na Talerzu
ZAPIEKANKA GYROS 148

SKŁADNIKI : na dwie zapiekanki 400 g makaronu kokardki lub świderki 300 g chudej szyki wędzonej lub duża pierś z kurczaka 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju 1 opakowanie przyprawy gyros 1 puszka kukurydzy 1 słoik papryki konserwowej 1 podłużny ogórek sól, pieprz do smaku(...)paprykę i ogórka. Mieszamy i doprawiamy przyprawą gyros do smaku. Makaron przekładamy do dwóch naczyń żaroodpornych, polewamy gorącym sosem, lekko mieszamy i posypujemy po wierzchu resztą startego serem. Zapiekanki pieczemy w 180 *C, aż ładnie się zarumieni a ser rozpuści. Podajemy po lekkim przestudzeniu, polaną ketchupem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN 149

Kolejne moje danie to ponownie inspiracja kuchnią indyjską. Polecam każdemu kto ceni sobie dania pełne różnych smaków. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry suszonej chilli -opcjonalnie 1 puszka pomidorów pelati czarnuszka sól masło lub olej kokosowy świeża zielona kolendra(...)trochę ciepłej wody dodać w kruszone drożdże i cukier, środek zamieszać odstawić aby trochę podrosło. Gdy drożdże wyrosły dodać resztę składników i dobrze wyrobić. Formować chlebki i upiec. Ja piekłam na patelni naleśnikowej, ale można też w piekarniku

harrisa
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 339

Przekładamy na osobny talerz. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy w dużą kostkę. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy kurczaka z obu stron po około 3 minuty. Dorzucamy wcześniej usmażone warzywa, a całość zalewamy winem. Redukujemy płyn i dorzucamy tymianek. Możemy również doprawić jeszcze solą i pieprzem. Całość przekładamy(...)brzegi. Staramy się delikatnie rozprowadzić farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Pieróg z kurczakiem i grzybami 133

Składniki:   200 g + 1 łyżka mąki, masło 125g + 50 g masła, 125 g białego sera,(kanapkowego), 150 g sera żółtego, 1 łyżka wody, 400 g fileta z kurczaka, 200 g grzybów, 1 cebula, szczypta soli, pieprz,  szczypta gałki muszkatołowej, 300 ml mleka, 1 żółtko, łyżka sezamu Przygotowanie: Do miski wyłożyć pokrojone masło i biały ser. Dodać mąkę(...)grzybów i mięsa i polać sosem. Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski. Rozłożyć na cieście.(kratka). Posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec ok. 40 – 45 min.Po upieczeniu zostawić na parę minut w formie. Pokroić i podawać ciepłe

kulinarnajamka.blogspot.com
Łosoś Teriyaki 175

Ukochany, który nie lubi łososia początkowo nie chciał nawet spróbować. Gdy w końcu dał się namówić, kazał mi upiec drugą porcję :)  Na ten przepis "wpadłam" trochę przypadkowo. Lubię kurczaka Teriyaki, chciałam przyrządzić w podobny sposób rybę. Z sosem teriyaki, limonką, miodem...Szukając inspiracji natknęłam się na podobny przepis na  Kwestii Smaku , który delikatnie zmodyfikowałam. Porcja dla 2 osób(...)godzin do lodówki. W tym czasie możemy podprażyć sezam lub przygotować dodatki do łososia. Po min 2 godzinach wyjmujemy rybę z marynaty, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w opiekaczu (lub w piekarniku z opcją grilla) w 220 stopniach przez ok 8 minut. Gdy łosoś się piecze, przygotowujemy sos: pozostałą marynatę przelewamy przez sitko do rondelka i gotujemy

Zawsze głodna!
Bezglutenowa pizza 158

wody, - 1/2 opakowania suchych drożdży, - 1 łyżeczka soli morskiej, - 2 łyżeczki cukru. Składniki na pizzę: - 150g sera mozarella, - 5 suszonych pomidorów, - garść rukoli, - 5 pomidorków koktajlowych, - 2 plasterki gotowanego kurczaka. Oczywiście, jeżeli chodzi o składniki do pizzy mogą być inne, dowolne :) Sos do pizzy: - 1 przecier pomidorowy; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 łyżeczka soli(...)przenieść ciasto na blachę i dokończyć wałkowanie na blaszce), - na ciasto dodajemy sos do pizzy, a następnie ulubione składniki - całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w 180 stopniach, - po wyjęciu posypujemy pizzę świeżą rukolą i drobnym parmezanem. SMACZNEGO

MintTaste
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 156

przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej. Składniki: 500g mięsa mielonego (ja daję pół na pół drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów) 4-5 ząbków czosnku 2 szalotki drobno posiekane łyżka tymianku garść natki pietruszki 2 liście laurowe(...)czas – odstawić na kilka godzin, albo całą noc – ja robię od razu i wychodzi na to samo :) Foremkę podłużną (ok. 20 cm) wyłożyć papierem lub folią do pieczenia delikatnie i cienko posmarowaną olejem. Na to wyłożyć plastry boczku, tak by potem ładnie otoczyły masę (przykład na zdjęciu). Na wyłożony boczek nakładamy połowę masy, na to wątróbkę wcześniej zostawioną

Pociąg Do Kuchni
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 234

dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła do farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną(...)kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy wyciągnąć. Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy do piekarnika

BaRepas