podgotować w lekko osolonej wodzie, al.- dente Rzodkiewkę i marchewkę umyć, zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w słupki. Ser zetrzeć na tarce, natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić. Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, dobrze rozbić tłuczkiem, uważając, aby nie zrobić dziur, na desce rozłożyć folię spożywczą rozbite filety rozłożyć na folii, tak by jeden zachodził na drugi i powstał(...)mięso w roladę i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie zdjąć folię, roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć roladę do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok. 45 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusiorzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż i świetnie łączy się orzechami włoskimi, boczniakami i suszoną szynką. Czwartek: Paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem Tradycyjne hiszpańskie dane zrobione w absolutnie nietradycyjny sposób. Zamiast ryżu mamy pęczak, który idealnie nadaje się do tej roli. Świetnie chłonie wilgoć, a pęczniejąc tworzy podstawę bardzo sycącego dania. Piątek(...)systemem, co jeszcze bardziej ułatwiło nam pracę. Najpierw nastawiliśmy kaszę jaglaną, bulgur i komosę (w osobnych garnkach). W międzyczasie zaczęliśmy robić pęczotto. Po ugotowaniu kasze rozsypaliśmy na tackach do pieczenia, aby szybciej je ostudzić. W międzyczasie zabraliśmy się za paellę – to proste, jednogarnkowe danie, wymagające tylko doglądania od czasu do czasu. Ciut więcej zachodu wymaga risotto z kaszy orkiszowej
Niedzielny kucharzteż fajną alternatywą na obiadokolację dla dwojga. Można go przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Składniki: 4 placki typu tortilla (ewentualnie naleśniki) 6 marchewek 40 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella czarne oliwki, szczypiorek(...)Mięso mielone przekładamy do większej miski. Na małych oczkach ścieramy do mięsa cukinię. Dodajemy 1/2 szklanki bulionu, lubczyk, majeranek i wszystko ze sobą mieszamy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier nakładamy delikatnie zwilżony pierwszy placek tortilli. Na niego układamy warstwę z ugęstowanej marchewki, na to kolejną tortillę i nadzienie z mięsem. Później kolejna tortilla i warstwa pieczarek
Mama z miastaspora szczypta oregano Ćwiartki z kurczaka gotujemy. Studzimy i obieramy z mięsa .Mięso siekamy na drobno. Grzyby kroimy drobno i smażymy na maśle -dodajemy do mięsa z kurczaka,doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka dajemy pokrojoną cebulę,startą na tarce lub w nitki marchew i cukinię oraz kukurydzę. Dodajemy łyżkę masła i dusimy całość około 10 minut(...)ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę masy z jajkami i całość posypujemy resztą sera. Naczynie zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 1h 15 minut. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia,wtedy zapiekanka pięknie się kroi Polecam gorąco :) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokufarszem z kapusty owinięte w boczek i tak zapieczone. Sporo pracy, ale warto spróbować filetów w takiej wersji. ROLADKI z KURCZAKA w BOCZKU Składniki: 1 duży filet z kurczaka 300 g kapusty kiszonej 1 garść grzybów suszonych 1 cebula liść laurowy 3 łyżki masła pieprz i sól do smaku 12 plastrów boczku kilka gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie) Przygotowanie: Grzyby moczymy(...)plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym (można upiec od razu z lekko podgotowanymi ziemniakami polanymi oliwą) dodajemy kilka gałązek rozmarynu,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aby roladki się przyrumieniły
Bon appetit mon amieprosty sposób na uzyskanie pysznej domowej wędliny. Ja zachwyciłam swoich gości, Wy też możecie :) Składniki: 5 większych ćwiartek z kurczaka lub 3 ćwiartki i 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki żelatyny pęczek pietruszki mała czerwona papryka (lub pół dużej) sól pieprz nasze ulubione przyprawy (u mnie czosnek majeranek) kwadratowy karton po soku lub mleku Sposób przygotowania: Z ćwiartek ściągamy(...)soku lub mleku odcinamy nożem wierzch, tak by można swobodnie nałożyć mięso do kartonu. Oczywiście karton przemywamy w środku :) Nakładamy ściśle farsz do kartonu. Karton wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy u góry. Całość wkładamy do garnka z wodą (woda musi sięgać do 3/4 wysokości kartonu) i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. W kartonie wytworzy
na moim stole...Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ). Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek) 1 marchewka 1 cebula starty żółty ser sól, pieprz zioła do drobiu olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami(...)ugotowaną kaszę jaglaną. Jeszcze chwilę smażyć. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Cukinie faszerować przygotowaną masę. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlać odrobinę wody i piec bez przykrycia około 30-40 minut. Przed końcem pieczenia całość posypać startym żółtym serem
Ugotowaćpewnie pamiętacie z opowieści na naszym drugim blogu - W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni polskiej. Co za tym idzie zdarza się nam na jeden obiad przygotowywać cztery różne potrawy, bo każdy chce zjeść(...)otrzymaliśmy multicooker firmy Redmond - i to właśnie on jest głównym bohaterem tego posta. Jest to model RMC-M90 z całkiem przyzwoitą ilością funkcji (45 programów w tym 17 automatycznych). Piecze, gotuje, frytuje, paruje, szkoda tylko, że jeszcze sam nie sprząta :D Ponieważ dostaliśmy też bojowe zadania dopracowania naszych przepisów do tego urządzenia więc w najbliższych dniach możecie się spodziewać wielu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobiowe Składniki marynaty: - ciemny sos
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego 6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju 1/2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat. Szpinak rozmrozić i osączyć. Na patelni rozgrzać(...)ułożyć prostokąt - kłaść plaster przy plastrze. Na środku prostokąta z szynki położyć delikatnie roladę. Owinąć ją szynką parmeńską. Roladę przenieść na blachę, posmarować delikatnie olejem z zalewy z pomidorów. Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie roladę nakryć papierem do pieczenia i piec jeszcze 10 minut. SOS KAPAROWO-CYTRYNOWY 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła
kolorowotorcikowoBigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze Dziś zapraszam Was na pyszny domowy bigos przygotowany w wolnowarze. Ten aromat, smak… coś cudownego. Nie
Słodkie okruszkinależy ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na nieprzywierającej patelni na maśle zeszklić posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pociętą w paski pierś z kurczaka. Gdy mięso nabierze białej barwy dorzucić umyte kurki (w całości) i nieco podkręcić ogień (kurki muszą usmażyć się dość szybko – w przeciwnym razie będą gumowate). Kurki gotowe? Ogień zmniejszyć(...)podsmaż cebule pokrojoną w piórka z 400 g umytych i osuszonych kurek. Dodaj do nich śmietanę-kremówkę i lekko poprósz solą oraz pieprzem. Kurkowo-cebulowym sosem polej ziemniaki i piecz przez 35 minut w piekarniku pod przykryciem. Zupa krem z kurek Kurki fantastycznie sprawdzają się w zupach, zwłaszcza w kremach. Serwuje się je zazwyczaj z dodatkiem śmietany i kawałkiem bagietki
Kuchcik gotujeprzyprawy do pizzy Sosu powinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle żeby wyszła nam szklanka. możliwe składniki pizzy: papryka, cebula, pieczarki salami, szynka, pierś z kurczaka ogórki konserwowe, ogórki kiszone papryka konserwowa, oliwki suszone pomidory, kapary jalapenio, kukurydza z puszki ser feta, ser żółty Z podanych składników wychodzą 2 duże pizze, wielkości blachy od piekarnika. Przygotowanie(...)kładziemy na surowo. Składniki na pizze można położyć dowolne. Podana porcja ciasta jest na 2 pizze. Połowę ciasta wałkujemy cienko na wielkość blachy od piekarnika. Kładziemy na papierze do pieczenia lekko wysmarowanym oliwą. Ciasto smarujemy połową porcji sosu i układamy składniki mięsne, warzywa, a na wierzch ser. Pizze pieczemy 10-15 minut w 220 stopniach. Czas pieczenia zależy
Życie zaczyna się w kuchniobiad nie tylko schab albo kurczak....pyszną propozycją jest cukinia nadziewana farszem mięsno-ryżowym :) Tak podana cukinia zachwyca smakiem i jest bardzo sycącym daniem. Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki ok 2 szkl. mleka gałka muszkatołowa sól(...)rozgrzej masło, wsyp mąkę , chwilkę przesmaż mieszając. Wlej mleko i gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową , solą i pieprzem. Sosem polej cukinię , połóż na nich kawałki pomidora. Przykryj i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C. Pychota. Smacznego
Różne smaki w kuchnimnie z ziemniakami jako danie główne :) Składniki: 1 sałata 2 piersi kurczaka 1 ząbek czosnku 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz , wegeta do panierowania: 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka olej do smażenia sos 1 wężowy ogórek 3 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego mały pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo : ziemniaki Sposób wykonania: Sos: Ogórka obrałam(...)każdy talerz. Każdy kawałek mięska panierowałam najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach kukurydzianych. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami
Darcia w kuchnimielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą, czyli drobiową. Mam nadzieję, że mile was zaskoczy jego smak :) Składniki: 1,2 kg udek drobiowych (z kurczaka), 1 skrzydło z indyka, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, 1 jajko, 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżka masła, 2 łyżki oleju, świeża bazylia lub1 łyżka mrożonej bazylii(...)posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 80 minut. Wierzch powinien się delikatnie zrumienić
Delicious TitbitsGdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg) - olej sezamowy - sos sojowy light - ocet ryżowy - papryka wędzona - czosnek(...)obróbki zachować ładny kształt, dodatkowo - użyłam siatki wędliniarskiej, którą dostałam od zaprzyjaźnionego rzeźnika. Tak przygotowaną szynkę wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy ją do woreczka do pieczenia, usuwamy z niego powietrze i szczelnie zamykamy. Szynkę wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy, pod przykryciem przez 40 minut, od chwili zagotowania wody. Po ugotowaniu zostawiamy
mojewypiekiinietylkopapryka w proszku olej sól, pieprz, pieprz cayenne majeranek mąka pszenna 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Przygotowanie : Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka. Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję w 1 cm talarki a następnie kruszę na takie nie za małe kawałki. W garnku(...)połowie szklanki wody mieszam 2 łyżki mąki. Tak przygotowaną mąkę wlewam małymi porcjami ciągle mieszając potrawkę. Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku, odaję szczypiorek i zdejmuję z pieca. Gotową potrawkę możemy od razu podać bo ciepła jest najsmaczniejsza. Warto dodać odrobinę makaronu
Mechanik w kuchnijednogarnkowym, bo po co jeszcze dokładać sobie roboty. Skorzystaj z piekarnika i zrób Schab pieczony z pesto i suszonymi pomidorami . W naczyniu masz mięso z pysznym sosem i pieczone ziemniaki. Nic dodać, nic ująć. Z kolei ten schab faszerowany pistacjami i suszonymi pomidorami przygotujesz w garnku. Pyszne mięso w doskonałym sosie. Możesz zjeść samo lub dogotować(...)oprzeć, z resztą nie tylko ja, a przepis mam na nią fenomenalny. Młoda kapusta gości u nas bardzo często, bo uwielbiamy jej smak. Kiedy mam w lodówce mięso z kurczaka, zawsze staram się z niego przyrządzić coś ciekawego. Rządzi u nas taka o tarta z kurczakiem , którą uwielbiają nawet najmłodsi! Pyszne słone ciasto kruche, delikatny kurczak, pyszna marchewka
MamaOskarkafareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ktoś z Was lubi mięsa na słodko? No to wpadajcie po przepis. Szybki, prosty i mega smaczny! Składniki: 500 g podudzi z kurczaka 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu BBQ 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 2 łyżki syropu z agawy(...)family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Podudzia oczyszczamy. Pozostałe składniki łączymy ze sobą, dodajemy do mięsa. Marynujemy przez noc. Pieczemy 35 min. w 180°C, pod koniec włączamy na 5 min. termoobieg. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchenszparagi około 30 sztuk (jak są grubsze można dać po 2 sztuki, moje były cieniutkie) sól pieprz słodka papryka oregano suszone olej rzepakowa do podsmażenia 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem. Następnie ja przekroiłam je w poprzek na dwa cieńsze plastry i potem na pół, z racji tego, że filety miałam większe to udało mi się jeszcze zrobić(...)podsmażamy nasze roladki z każdej strony. Powinny być ładnie zarumienione. 6. Po podsmażeniu szparagi (główki) owijamy folią aluminiową, żeby się nam nie spaliły. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190 stopniach około 25-30 minut. Ja mięso rozbijemy grubiej to wtedy czas pieczenia musimy wydłużyć. Roladki możemy podać z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz tak jak u mnie
kruche babeczkicieszę się, że dostarczę mu odpowiednich składników odżywczych. Polecam wszystkim psiarzom. :) Psie ciastka z mięsem: 500g mielonych podrobów wołowych (można użyć każdego rodzaju mięsa, którym karmicie psa - kurczaka, wołowiny, jagnięciny etc.) 2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej 3 jajka wiejskie lub od kur z wolnego wybiegu pół szklanki rozpuszczonego masła (lub oleju) ok. 30-50g zmielonych orzechów ziemnych(...)nią zaznajomiony, ale jeśli Twój psiak nie jada solonego mięsa, to lepiej pomiń ten składnik. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstało raczej gęste ciasto. Na blaszce do pieczenia układamy arkusze papieru do pieczenia i wykładamy całą masę i równomiernie ją na nim rozprowadzamy. Można także uformować kulki (ale ciasto jest lepiące, więc nie będzie to łatwe) i je spłaszczyć
Cooking MonsterTakie danie będzie idealne na imprezy lub obiad. W czasie przygotowania nie jest wliczone marynowanie w jogurcie. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w mniejsze kawałki
Kuchnia PokoleńPieczone placuszki z dyni Hokkaido z sałatką włoską i sosem czosnkowym. Jesienny pyszny przepis na obiad bądź kolację. Danie idealne dla dzieci i dla dorosłych. Placuszki z dyni są bardzo aromatyczne a dzięki upieczeniu, a nie usmażeniu, są zdecydowanie mniej kaloryczne. Gorąco Wam polecam! Placuszki podałam z chrupiącą sałatką włoską z pomidorkami. Sos czosnkowy, dodatkowo zaostrzy smak potrawy(...)Ciocia one są po prostu pyszne! ". Także polecam! ;-) Gotowe placuszki możecie podać np. z sałatką i sosem czosnkowym tak jak ja,a le również idealnie pasuje do nich kurczak w sosie curry, czy sos pieczarkowy - przepisy na moim blogu znajdziecie klikając w poniższe linki. PLACUSZKI Z DYNI Z SOSEM PIECZARKOWYM LECZO Z DYNIĄ Z PLACKAMI Z DYNI PLACUSZKI DYNIOWE
SMYKWKUCHNINajlepiej urodzinową Bo gdy upierasz się, że sporządzisz najcudowniejszy (wg ciebie tylko) tort dla dziecka, na wszystko inne masz już niewiele czasu. A marynatę robi się szybko i smak kurczaka jest wyborny, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na marynatę (do ok. 20 udek. Proporcje należy odpowiednio zmniejszyć/zwiększyć, w zależności od ilości udek) 250 ml płynnego(...)pysznie przeszło marynatą. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika – 190 stopni, grzanie góra/dół na ok. 50 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć przykrycie naczynia, żeby udka idealnie się przyrumieniły. Można podawać z warzywnymi kopertkami z ciasta francuskiego (przepis już niebawem na blogu
gutfut