kurczak pieczony - 10604 przepisów (strona:528/707)

Skrzydełka pieczone w pikantnej pomidorowo-miodowej marynacie z opiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym 184

Pogoda sprzyja wyjazdom za miasto, piknikom i grillowaniu. Czasami jednak nie można nigdzie wyjechać, a chciałoby się zjeść coś, co klimatem przybliży do pikniku czy grilla

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indyk w sosie curry z mango. Przepyszne! 193

INDYK W SOSIE Z CURRY, BIAŁĄ FASOLKĄ I MANGO, PODANY Z KASZĄ JAGLANĄ! Pożywne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie z dodatkiem mięsa z indyka. Sos jest

SMYKWKUCHNI
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 234

Kilka miesięcy temu opisywaliśmy bardzo fajne przyprawy firmy Knorr. Do kurczaka, do gyrosa, do mięs i takie tam. Ogólne wrażenia były naprawdę pozytywne. To były bardzo dobrze dobrane, w sam raz zbilansowane mieszanki przypraw. Postanowiliśmy więc iść za ciosem i chcemy przedstawić Wam cykl 5 wpisów. Pięć, bo tyle właśnie jest nowych esencji do sosów Knorr. Ten produkt na tyle(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i dodajemy keczup wymieszamy z miodem i mieszamy z żeberkami. Dodajemy cebulę pokrojoną w pióra. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Następnie wyjmujemy żeberka z naczynia żaroodpornego. Pozostała w naczyniu cebula z keczupem wygląda naprawdę dobrze i przez chwilę mieliśmy

Marder&Marder Manufacture
Udka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 136

 Składniki: Ćwiartki z kurczaka 6 Pieczarki 250 g Cebula Jajko  Mięso mielone z indyka 400 g   Bułka tarta 1/3 szklanki Pietruszka natka

Kulinarne przygody
Zapiekanka gyros / Gyros Casserole 205

łyżeczki granulowanego czosnku, 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu, ok. 1/2 łyżeczki soli Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Połączyć z rozgniecioną kolendrą, pozostałymi przyprawami, sokiem z cytryny i olejem. Wymieszać. Pokroić paprykę, pieczarki i cebulę. Poszatkować kapustę.  Mięso smażyć do zarumienienia, dodać(...)masłem.Ułożyć połowę ziemniaków na zakładkę. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć mięso, warzywa i pieczarki. Posypać częścią sera. Ułożyć ziemniaki. Polać pozostałym sosem,posypać resztą sera, posypać bułką tartą. Piec około 30-40 minut w 180C lub do miękkości ziemniaków. ENGLISH: Gyros Casserole Recipe: 5-6 large potatoes, 500 g of chicken breast, 1 red bell pepper, 1 onion

Lekcje w kuchni
Tarta z brokułem, boczkiem i pieczarkami 275

szparagami, porem i pomidorami   Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem   Tarta półkrucha ze śliwkami   Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka   Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem   Tarta z fasolką szparagową na boczku   Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli   Tartaletki z boczkiem i jajkiem Składniki na na formę do tarty(...)białko - można wykorzystać białko, które zostało z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18%  masło i bułka tarta (lub kasza manna) - do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia  2 łyżki oliwy - do smażenia  czosnek granulowany, pieprz czarny, sól - do smaku Porcję ciast a na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia

Grunt to przepis!
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 283

oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać(...)rybne kluski z „The Fishmonger’s Cookbook” 60 min 15 min (czekanie) 12,70 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ miska łyżka garnek piekarnik forma do pieczenia Składniki Koszt filet z łososia lub pstrąga/szczupaka [200g] 8 zł masło – 1 łyżka [20g] 0,40zł mąka – 3 łyżki [40g] 0,10 zł jajko

Nerds Kitchen
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 347

oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać(...)rybne kluski z „The Fishmonger’s Cookbook” 60 min 15 min (czekanie) 12,70 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ miska łyżka garnek piekarnik forma do pieczenia Składniki Koszt filet z łososia lub pstrąga/szczupaka [200g] 8 zł masło – 1 łyżka [20g] 0,40zł mąka – 3 łyżki [40g] 0,10 zł jajko

Nerds Kitchen
Filet z kurczaka faszerowany grzybami papryką i serem 173

piersi z kurczaka  1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam) oliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty.  Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę(...)dobrze, Przykryć drugim płatem i dookoła obwiązać sznureczkiem by mięso się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso przełożyć do brytfanki , skropić oliwą, posypać przyprawami i ziarnami i szczyptą brązowego cukru. Piec w temp 180 st ok 30 min z termoobiegiem. Przed podaniem zdjąć sznurek i  pokroić w plastry

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 365

się z tym blogiem. Rozważałam to i wiem, że nie jestem gotowa. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POREM, SELEREM NACIOWYM I UDKAMI KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki: - 500 gramów udek z kurczaka bez kości - 4-5 porów - kilka łodyg selera naciowego - 250 gramów makaronu (u mnie penne, ale to nie obowiązek) - 200 mililitrów śmietany 36% - 2 żółtka - 200 gramów sera żółtego - gałka(...)mięso i uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce i dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy gałką, kolendrą, pieprzem i solą. Zalewamy tym ułożone w brytfance składniki. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 219

mnie, bo cały dzień bez Żony, która robi porządki przedświąteczne u dziadków. Spędziłem dzień z młodym, a teraz zabrałem się za obiad - udka będą! Czego użyłem? -udka z kurczaka, pozbawione nadmiaru skóry i tłuszczu -5 nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej(...)minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni termoobieg, lub 185 funkcja góra - dół. Po tym czasie wyciągamy udka i dajemy im odpocząć; przygotowujemy sos. Do bazy z pieczonego mięsa dodajemy śmietankę i kilka kleksów gorgonzoli. Łączymy mieszając na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy na puree z łyżką masła, trzema łyżkami mleka oraz łyżeczką startej

BaRepas
Jak gotować żurek ? 123

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X Jak gotować żurek? Jak gotować żurek? Proste wskazówki i przepisy na wyjątkowy smak. Odkryj tajniki tradycyjnego żurku w Twojej kuchni

Podstawy Gotowania
Papryka faszerowana kurczakiem, ryżem i cukinią 190

Papryka najpierw duszona jest pod przykryciem, dzięki czemu miąższ jest miękki i bardzo soczysty. Na efektowny i pyszny obiad, w sam raz! ;) 6 dużych szt: 350 g piersi z kurczaka 1/2 szklanki ryżu 1/3 szklanki kaszy jaglanej (można pominąć, a w zamian dać ryż) 1 mała cukinia 1 mała cebula sól, pieprz, słodka papryka czerwona, suszone oregano, 2 ząbków czosnku(...)papryki- lub odcięty kawałek pokroić drobno i dodać do farszu, ja tak zrobiłam. Wszystkie składniki wymieszać i wypełnić paprykę, dociskając farsz. Papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zakryć szczelnie folią. Piec około 35 min. (najlepiej sprawdzić widelcem czy papryka jest już miękka) w 180 stopniach, następnie odkryć, wierzch posypać serem i zapiekać około 15 minut. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Filetówka z szynkowara 1818

mnie było może z dwa dni. Nie dziwię się, ze tak szybko zostało zjedzone. Smak i zapach obłędny. Zróbcie koniecznie taką wędlinę. Polecam :) Potrzebujemy: 1 kg  filetów z kurczaka 2 łyżeczki soli peklującej 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka żelatyny spożywczej 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego pół szklanki przegotowanej zimnej wody(...)Mięso przykrywamy folią i dajemy do lodówki na 12 godzin. Mięso od czasu do czasu należy przemieszać. 2. Po 12 godzinach do szynkowara włożyć woreczek ( ja używam woreczków do pieczenia mięs ). Do mięsa wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie mięso przekładamy do szynkowara i ubijamy tak, żeby nie było wolnych przestrzeni. Woreczek zawiązujemy bardzo dokładnie sznurkiem lub grubą nicią, zamykamy

Izabelawkuchni
Zapiekanka makaronowa z cukinią i tofu (lub kurczakiem) 295

Pamiętacie zapiekankę z brokułem, kurczakiem i serem feta?  Ta jest równie dobra 😍 a może i lepsza...? 🤔 Składniki: 300 g makaronu 1 kostka tofu lub 1 duża pierś z kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego(...)resztę papryki słodkiej, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki na sos mieszamy i polewamy zapiekankę. Pieczemy przez 20-25 min do zarumienienia

Czarnawisienka