Zapiekanka to dobry pomysł zarówno na kolację,jak na obiad. Młode ziemniaczki z dodatkiem polędwiczek z kurczaka-pyszne danie,polecam. SKŁADNIKI: 0,8kg. ziemniaków około 0,40dag. polędwiczek z kurczaka 15 dag. wędzonego,parzonego boczku 2 cebule 15 dag. sera żółtego sól,pieprz, przyprawa grillowa,przyprawa do ziemniaków, zioła wg. uznania MARYNATA: sól,pieprz,łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżki oleju(...)usmażone mięso, jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem, zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przykryć folią aluminiową, piec około 30 min.,następnie odkryć i piec jeszcze około 10-15 min. do zrumienienia
Kuchnia Beatyjajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki ok. 80-100 ml soku z żurawiny 5 łyżeczek żelatyny (na 1 litr bulionu) 1 łyżeczka(...)żurawinę, lekko dociskając. Schab zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz majerankiem. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia, rękaw szczelnie związujemy i całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy
Kuchnia MagdaLenyjajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki ok. 80-100 ml soku z żurawiny 5 łyżeczek żelatyny (na 1 litr bulionu) 1 łyżeczka(...)żurawinę, lekko dociskając. Schab zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz majerankiem. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia, rękaw szczelnie związujemy i całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy
Kuchnia MagdaLenysobie, że zrobię filety z kurczaka właśnie w wiórkach kokosowych. Wywołałam tym zachwyt wśród moich współlokatorek, dlatego pewnie sytuacja ta utkwiła w mojej pamięci... Dziś zamiast fileta z kurczaka będę panierowała medaliony z indyka. Panierka z wiórek kokosowych jest na tyle uniwersalna, że pasuje do kotlecików zarówno z drobiu, jak i ze schabu. Choć moim zdaniem lepiej komponuje się(...)końcu drugi raz obtaczamy w kokosie. Powtarzamy tę czynność z każdym kawałkiem mięsa. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ziemniakami tłuczonymi, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami
Kuchnia MagdaLenysobie nie ma żadnego wyrazistego smaku dzięki pesto zdecydowanie nabrał charakteru. Do tego delikatny łosoś i lekka sałatka- idealny fit obiad. Przepis na pesto podałam przy okazji grzanki z kurczakiem i pesto więc po przepis odsyłam tutaj . Rukolę można zastąpić również szpinakiem baby. Składniki(na 2 porcje): - 300 g świeżego filetu z łososia - pół szklanki kaszy kuskus - pół cytryny - łyżeczka(...)tyłu, ponieważ w tylnej części piekarnika zazwyczaj panuje wyższa temperatura, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca, a łosoś nie zrobi się suchy. Wszystko posolić, a skórkę dodatkowo posmarować oliwą. Piec 15 minut. W tym czasie zrobić kuskus. Kaszę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i zalać wrzątkiem ok 1,5 cm ponad poziom kaszy. przykryć talerzykiem i zostawić
Cook&Loveokrągłej formie poukładałam. Po upieczeniu wszystkie się połączyły i fajne ciasto utworzyły. W środku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące. Polecam :) Składniki: farsz: 400 g filetu z kurczaka (1 duża pierś), 100 g pasty z suszonych pomidorów z oliwkami, 100 g sera camembert z pieprzem, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, mielona ostra papryka do smaku, ¼ łyżeczki suszonego(...)bardzo delikatnie rolujemy i układamy zachowując odstępy na okrągłej formie o średnicy ok. 25 cm. Może to być forma na tarte lub tortownica, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem (boki i wierzch). Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy w tej temperaturze 15 min, a następne
Moniki Smakołykiszpinak oraz piersi drobiowe z których powstały mi takie zawijańce. Część zniknęła na obiad zanim zrobiłam zdjęcie a reszta jako wędlina na kanapkę. składniki: 4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( moje miały po 300 g) 400 g mięsa mielonego z indyka, u mnie zmielony udziec 150 g szpinaku, u mnie mrożony pół bułki kajzerki namoczonej w mleku sól,pieprz Szpinak(...)wycisnąć farszu. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60-70 minut w zależności od wielkości roladek
Monia miesza i gotujeplastrach 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku dodatkowo: szczypta soli, 2 listek laurowy, 5 ziarenek ziela angielskie i 2 łyżki suszonej włoszczyzny do gotowania kurczaka Pierś zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości, a następnie ostudzić i pokroić w kostkę. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Ananasa drobno pokroić. Majonez wymieszać(...)makaron, wymieszać. Białka ubić, delikatnie wmieszać w masę. Formę wysmarować masłem, przelać masę, a na wierzchu wyłożyć niewielkie porcje dżemu brzoskwiniowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 35 stopni. Kroić po wystudzeniu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella
Kraina Miodem Płynącawody Farsz: 150 g żółego sera 5 plastrów salami peperoni 150 g fileta z kurczaka Przyprawa do gyrosa 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła Suszona bazylia Farsz: Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z olejem. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Salami kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy(...)większy od dłoni. Na każdym układamy porcję farszu. Boki zwijamy do środka i podwijamy pod spód. W foremce układamy kule złączeniem do dołu. Gotowy odrywany chlebek obsypujemy bazylią. Chlebek pieczemy w 220*C przez 20 minut. Musi ładnie zarumienić się na wierzchu
VioletoweKucharzeniemnie najlepiej smakuje z łyżeczką żurawiny do mięs....Będzie się pięknie prezentował na stole-polecam gorąco Składniki: 100-150 g suszonej żurawiny 1 kg mięsa z udek kurczaka 150 g wędzonego boczku 200 g boczku surowego 100 g wątróbek drobiowych 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 gwiazdka(...)pieprzem.Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut ,odcedzamy,siekamy odrobinę żeby były mniejsze kawałeczki i mieszamy z naszą masą pasztetową.Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy naszą masę,wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godz. Najlepiej smakuje podany z żurawiną do mięs....Uwielbiam to połączenie...polecam mniam
Swojskie jedzonkochcę Wam przedstawić mój przepis na rozgrzewającą i sytą zupę krem z dyni. SKŁADNIKI ZUPA -około 1-1,5 litra wywaru mięsnego (może być z udek z kurczaka) -1200 g dyni (może być hokkaido-mała czerwona) -4 małe marchewki -5 średnich ziemniaków -2 ząbki czosnku -1 duża cebula -trochę oleju -sól - pieprz - 2 łyżeczki curry(...)gotowe :-) Zupa jest bardzo smaczna, syta i pożywna. GRZANKI Czerstwe kromki chleba kroimy w kostkę, mieszamy z roztopionym masłem i ziołami prowansalskimi. Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Podczas pieczenia mieszamy grzanki by się upiekły z każdej strony. Zupę podajemy z grzankami :-) I gotowe-pyszne danie na jesienny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumiski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu(...)średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut
Nie tylko w kuchniparze. Do przygotowania roladek użyłyśmy ketchupu kieleckiego łagodnego, który otrzymałyśmy w paczce od SPOŁEM - dziękujemy :-) Drobiowe roladki z koperkiem, koperkiem i czosnkiem SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżeczki ketchupu Kieleckiego łagodnego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy świeżo mielony 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem(...)która świetnie podkreśla smak. Ketchup w naszym domu używany jest nie tylko jako dodatek do kanapek, czy sałatek ale świetnie sprawdza się również do marynat, pieczonych mięs, rolad czy wszelakich potrawek. Produkt ten polecamy wszystkim i z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego robiąc spożywcze zakupy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanka octu balsamicznego 2 łyżki kaparów 3/4 szklanki oliwek bez pestek 4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski 3 fileciki anchovies 2 łyżki pasty pomidorowej 2 szklanki bulionu z kurczaka sól , pieprz do smaku 2 pęczki szczypiorku, drobno pokrojonego (można dać mniej) + 4 dodatkowe łyżki dobrej jakości octu balsamicznego przygotowanie: Umytą perliczkę podzielić na 4 części ( szyję i skrzydła odciąć(...)następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać polewając każdą porcję perliczki octem Moje uwagi : Piekłam tylko jedną perliczkę, na dwie trzeba mieć naprawdę duży, odpowiedni do obsmażania garnek. Nie dodałam anchovies, nie miałam akurat filecików naprawdę dobrej jakości, a nie chciałam zepsuć smaku perliczki. Po dodaniu
Stare Garybarbecue i przyprawa warzywko. Wątróbkę dokładnie płuczemy zimną wodą i odsączamy na sitku. Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy trochę przyprawy barbecue i przyprawy do kurczaka. Na to układamy warstwę wątróbki i ponownie posypujemy przyprawami, polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki. W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną(...)pieca. Ustawiamy na dolnym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem na 20 minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty, z pieczonymi
Maminek kulinarnyKanapki z awokado i łososiem to zdrowe, bardzo dietetyczne śniadanie. Awokado i łosoś zawierają w sobie cenne i zdrowe składniki odżywcze. Łosoś zawiera dobrze przyswajalne i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Polski, teraz mogę poszaleć, dodać coś od siebie ,i pokazać wam jedno z dań regionalnych tam skąd pochodzę. W dodatku kto z nas nie lubi spieczonej na kurczaku skórki? Składniki: 8-10 skórek kurczęcych ( są one zrywane z piersi kurczęcych) 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego :kurczęce ,indycze 1/2 szczypiorku pokrojonego drobno. sól, pieprz do smaku trochę tymianku i majeranku(...)formujemy dużego kotleta i ściśle zawijamy wszystko , tak by zamknąć całą roladkę. W razie potrzeby użyć wykałaczki, ale raczej nie będzie potrzebna. Polewamy delikatnie olejem musztardowym i posypujemy papryką. Pieczemy ponad 1.20 min w 200C po upływie polowy czasu przewracamy na drugą stronę. Smacznego
Viola cooks with passionbeszamelowy: 5 dag masła 5 dag mąki pszennej 600 ml mleka szczypta pieprzu białego do smaku sól do smaku szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy(...)był ciepły. Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 20-25 minut. Podajemy po wyjęciu z pieca. Smacznego
Wanilia i Kardamonwstawieniu go do piekarnika . Paczka gotowego ciasta francuskiego Porcja mięsa rosołowego (u mnie cały kurczak, choć przyznam ze było go nieco za dużo, dlatego podam proporcje na połowe kurczaka) Słoiczek suszonych pomidorow w oleju 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki kaparów 100ml kwaśnej śmietany Sól, pieprz Zioła: majeranek, oregano, bazylia Przyprawy: papryka słodka i ostra 1 jajko(...)ciasto, ułożyć wałek z mięsa, zawinąć, brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem i zakleić, na wierzchu również posmarować jajkiem, poprószyć sezamem. Pokroić na dość grube plastry, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w 180 stopniach kilkanaście minut lub do momentu aż paszteciki się zrumienią. Podawać z czerwonym barszczykiem. Paszteciki mozna takze jeść z keczupem lub sosem sweet chilli
Codzienne Gotowaniemała marchewka - kawałeczek selera - 2-3 fasolki szparagowe - 1 mała cebula - świeże listki bazylii i oregano - natka pietruszki - 1 łyżka oleju rzepakowego - ok. 50 g piersi z kurczaka - 1 jajko - sól do smaku PS .: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki :D Przygotowanie: Potrzebne warzywa obieramy i kroimy(...)minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągamy "przykrywkę" papryki i na wierzch wbijamy jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw do kubeczka) I tak pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie możemy ze smakiem spróbować naszego dzieła
Zdrowie na języku :P