Kaalilaatikko, czyli fińska zapiekanka z kapusty, smażony ryż yangchow, kurczak tikka masala, wegetariańska zielona lasagna – taki zestaw dań proponujemy na ten tydzień. Pomysł na dania na ten tydzień był taki, żeby zrobić potrawy z kraju św. Mikołaja, którym, jak powszednie się uważa jest Laponia, czyli północy region Finlandii. Szukając inspiracji do gotowania od czasu do czas natrafiamy na przepisy(...)przepis warto mieć w pamięci, gdyż świetnie nadaje się do wykorzystana resztek pieczonego mięsa, które zasmażone razem z krewetkami zyskuje zupełnie nowy smak. Dane można też zrobić używając świeżego mięsa. W obydwu przypadkach potrawa jest doskonała. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Czwartek: Kurczak tikki masala Smażony filet, uduszony następnie w kremowym sosie o pięknej miedzianej barwie
Niedzielny kucharzmięciutkie, uduszone kawałki kurczaka. Można go podać z ryżem, makaronem lub zjeść z pieczywem. Danie proste, z kilku składników, o delikatnym, leśnym posmaku. W końcu jest to kurczak po myśliwsku. Wtorek: Tartiflette Urzekająca prostotą, pyszna zapiekanka z miękkim serem. Elegancka, można powiedzieć, że wystawna. Tymczasem nie jest to żadna kuchnia typu haute coutur, ale zwykłe chłopskie jadło. Rustykalne przepisy(...)Michelliny”. Środa: Casserole z brokułem i indykiem Proste, energetyczne danie, efektownie zapieczone w słoiku. Nie chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie
Niedzielny kucharzCzas gotowania 15 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 55 min Ingredients 3 średniej wielkości bataty 250 g filetów z kurczaka 120 g sera cheddar 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 mała papryka żółta 1 mała papryczka chili 1/2 szklanki czerwonej fasoli(...)pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy bataty są dość miękkie i wyjmujemy z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek batatów, pozostawiając około 1 cm brzegu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki i podsmażamy. Następnie
Wędrówki po kuchnipasztet z królikiem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Doskonale smakuje za świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 5 nóg z królika, 1/2 kg boczku surowego wieprzowego, 30 dag wątróbki z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 4 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram(...)przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę wykładam na foremkę (wymiary 11cm x 30cm). Wyrównuję. 3. Pasztet piekę 75 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki. Sami zobaczcie: Sałatka z soczewicy : mieszamy soczewicę z komosą pieczonym batatem, cebulą, rzodkiewką, kalarepką i doprawiamy super prostym dresingiem Pasta z pesto: mieszamy makaron z pesto (my zrobiliśmy własny, można kupić gotowy) i krewetkami Chińczyk : tu trzeba użyć patelni albo woka, na którym smażymy boczniaki (lub kurczaka, jeśli wolicie), dodajemy prosty sos, makaron ryżowy, upieczone warzywa. Mieszamy(...)półprodukty, które ułatwią Wam życie w ciągu tygodnia. Zachęcamy Was do korzystania z piekarnika, bo jesienne, chłodniejsze dni to doskonały czas na odpalenie piekarnika, którego ciepło i aromat z pieczonych produktów na pewno poprawią Wam humory. Zapraszamy do próbowania naszego sposobu gotowania i testowania przepisów. Poniżej znajdziecie listę produktów potrzebnych do zrobienia wszystkich pięciu dań. Lista zakupowa Owoce morza
Niedzielny kucharznastawić go na 180 stopni, opcja góra i dół. 9. UKŁADANIE NALEŚNIKÓW (5 min): każdy naleśnik smarujemy na środku ok. 2 łyżkami sosu pomidorowego. Na tym układamy kilka kawałków kurczaka i zwijamy w rulon lub tak jak pokazane na zdjęciach (boki do środka, a później rolujemy od siebie). Ciasno układamy każdy naleśnik obok drugiego w żaroodpornej formie wysmarowanej lekko masłem(...)obsypujemy wierzch żółtym serem i pieczemy jeszcze 2,3 minuty. 12. PODANIE: po wyciągnięciu z piekarnika warto poczekać 10 minut, a wtedy zapiekanka nieco się scali i będzie ją łatwiej wyciągać. Możecie kroić kawałki niezależnie od pozycji naleśników albo wyciągać po jednym na talerz. OM NOM NOM! Post NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł pojawił się
Nerds Kitchenrondelka wraz z marchewką, będzie potrzebowała więcej czasu na ugotowanie się. Na marginesie chciałam Wam podpowiedzieć co zrobić, żeby mieć upieczoną dynię zawsze pod ręką. Otóż ja gdy ją piekę robię to zawsze z większej ilości. Po ostudzeniu dynię zamrażam i wyjmuję z zamrażarki w miarę potrzeby. Parę słów o curry Z czym nam się kojarzy słowo curry(...)owocami morza. Curry na blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera ------------------------------------------------------------- Curry z dynią Czas przygotowania: 30 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatityswojej codziennej diety, gdyż regularnie spożywane mięso z indyka nie tylko zapobiega otyłości, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie! Indyk to źródło: białka (więcej niż mięso z kurczaka) kwasów tłuszczowych nienasyconych witaminy A witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12 kwasu foliowego (B9) selenu potasu cynku magnezu żelaza fosforu miedzi tryptofanu - aminokwas, który pełni(...)delikatna i lekkostrawna. Nie wymaga też długiej obróbki termicznej. Nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia. Jednak należy uważać, gdyż łatwo ją przesuszyć udziec z indyka nie jest tak kruchy jak pierś, ma ciemniejszą barwę oraz wyrazisty smak. Idealnie nadaje się do pieczenia oraz duszenia skrzydełka z indyka są delikatne w smaku i mają niską zawartość tłuszczu, dlatego świetnie
Kuchnia MagdaLenyswojej codziennej diety, gdyż regularnie spożywane mięso z indyka nie tylko zapobiega otyłości, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie! Indyk to źródło: białka (więcej niż mięso z kurczaka) kwasów tłuszczowych nienasyconych witaminy A witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12 kwasu foliowego (B9) selenu potasu cynku magnezu żelaza fosforu miedzi tryptofanu - aminokwas, który pełni(...)delikatna i lekkostrawna. Nie wymaga też długiej obróbki termicznej. Nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia. Jednak należy uważać, gdyż łatwo ją przesuszyć udziec z indyka nie jest tak kruchy jak pierś, ma ciemniejszą barwę oraz wyrazisty smak. Idealnie nadaje się do pieczenia oraz duszenia skrzydełka z indyka są delikatne w smaku i mają niską zawartość tłuszczu, dlatego świetnie
Kuchnia MagdaLenyziołowy orzechy nerkowca (około 1/2 szklanki) Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół, tak aby otrzymać 2 lub 3 cieńsze filety. Mięso wrzucamy do miski, oprószamy solą i pieprzem, polewamy olejem. Mieszamy. Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a na nim układamy filety. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Na patelni
Qchnia po prostuzłocista do kurczaka · 2 serki śmietankowe · 15 dag sera żółtego · 8 pomidorków koktajlowych Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na plastry, lekko rozbijamy. 2. Doprawiamy przyprawą oraz solą. 3. Układamy w formie do pieczenia tak żeby zapełnić
Kulinarna ChwilaWielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!słodko. Na blogu zdecydowanie dominują wypieki i słodkości, bo po prostu najbardziej lubię piec (i jeść) słodkie rzeczy. Dziś jednak zapraszam na pyszny, pożywny obiad rodem ze słonecznej Hiszpanii :) W Hiszpanii można znaleźć wiele wersji tego dania m.in. wegetariańską, z owocami morza oraz kurczakiem. Miałam szczęście próbować prawdziwej hiszpańskiej paelli parę lat temu w Barcelonie. I ten smak bardzo dobrze
Healthy food explorerpiersi z kurczaka patyczki do szaszłyków ok. 8 szt WYKONANIE: Marynatę mieszamy. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą przykrywamy i chowamy do lodówki na ok. 2 godziny (lub całą noc) Patyczki moczymy w wodzie, nabijamy nasze mięso. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C od 15 - 20 minut. Ustawiłam na funkcję opiekanie
Pani na deserZłote placki ziemniaczane z sosem z piersi kurczaka. Prosty i naprawę szybki pomysł na obiad, zwłaszcza jeśli tak jak ja przygotujecie placki ziemniaczane bez użycia tarki
Słodkie okruszkipowinna mieć zdecydowany smak aby ryż po ugotowaniu nie był mdły. Przygotowanie: Mięso z kurczaka doprawić i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Przygotować naczynie, w którym będziemy przyrządzać potrawę. Może to być duże naczynie żaroodporne jak u mnie lub zwyczajna blacha do pieczenia ciast. Do naczynia wsypać suchy ryż , na to wyłożyć mrożonkę ( bez wcześniejszego rozmrażania
W garach u GosiSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 brokuł 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg pieczarek 1 łyżka przyprawy cafe de Paris 2 łyżki masła słodka papryka jarzynka, pieprz Przygotowanie: Na dnie naczynia do … Czytaj dalej Filet pieczony z warzywami
czarrna od kuchniszczególnie jego tylą lub środkową część, której kalorycznością jest zbliżona do mięsa z piersi kurczaka. Roladki Agatki Prezentowane przez Agatę roladki wieprzowe są naprawdę lekkie. Do ich zrobienia nie używamy tłuszczu, tylko łyżkę oleju (do wysmarowania naczynia), którą zresztą można spokojnie pominąć. Dodatkowo podczas pieczenia tłuszcz wytapia się z mięsa, dzięki czemu staje się ono jeszcze lżejsze. Schabowe roladki
KulinarneImpresje.plburaczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą Sałatka z porem, kukurydzą i ananasem Sałatka serowo - czosnkowa Sałatka z kurczakiem i pomarańczą Sałatka warstwowa z jajkiem, tuńczykiem i groszkiem Sałatka z porem
Lena GotujeWiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki 15 skrzydełek z kurczaka 8 ząbków czosnku ciemny sos sojowy, maggi sól, pieprz ostra i słodka papryka Przygotowanie Mięso skropić olejem i porządnie przyprawić, odstawić na kilka godzin. Następnie włożyć w papier do pieczenia dodać czosnek i piec ok 50-60 min w 160 st C. Na końcu rozciąć papier, skrzydełka posmarować wodą z solą i znów
Gaździnka warzysuszonych pomidorów w zalewie z ziołami 8- 12 plasterków oscypka sól pieprz papryka (opcjonalnie) Kurczaka umyć, oczyścić i ponacinać tak, aby powstały kieszonki. Przyprawić solą oraz pieprzem lub też papryką. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Nafaszerować mięso. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie nałożyć plastry sera i piec
Karola gotujeDziś zapraszam Was na pyszny przepis obiadowy. Grillowane piersi z kurczaka z serem korycińskim podbiły serca całej mojej rodziny. Przepis powstał właściwie pod wpływem chwili i
Słodkie okruszkiplacek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotowe pierogi. Gotowe calzone pieczemy w 200*C przez 15 minut
VioletoweKucharzeniebagietki wycinamy otwór na wylot. Bierzemy plaster sera, kładziemy na nim upieczony plaster piersi kurczaka, ser owijamy na plastrze i wkładamy do wydrążonej 1 części bagietki a następnie przecinamy ją na 3 równe części. Tak samo postępujemy z 3 pozostałymi kawałkami bagietki. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i wypełnione części bagietki układamy w ten sposób, aby powstała długa bagietka
Przepisy kulinarne babci Antoninyrazem z wędzoną papryką, czosnkiem i sosem piri piri. W naczyniu układamy podsmażone pałki kurczaka. W 1,5 szklanki wody rozpuszczamy szafran i 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki zalewamy wodą z szafranem i solą, a następnie posypujemy suszonym rozmarynem. Naczynie zawijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. # Zaryżykuj
Kuchnia Bon Appetitpieczywo. Polecam. 35 dkg żółtego sera 30 dkg pieczarek 35 dkg piersi z kurczaka 1 cebula 3 jajka 1/2 szklanki majonezu sól, pieprz olej Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z rozbełtanymi jajkami i majonezem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną foremką o wymiarach ok. 25x40 cm. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Mięso
Jadło i czytadłoJest również bardzo smaczną bazą do dań wytrawnych.Nie bójmy się go łączyć z kurczakiem, indykiem czy schabem. Ten ostatni jest u mnie tematem przewodnim dzisiejszego przepisu. Słodkawy smak mascarpone, połączony z aromatyczną bazylią i pietruszką przypada do gustu także dzieciom :) Spróbujcie:) Składniki: 20dag pieczonego schabu duża cebula pęczek pietruszki łyżeczka bazylii sól, pieprz makaron orkiszowy Przygotowanie
ChilliJemyminut przed końcem pieczenia, a po wyjęciu ryby, rozetnij górę woreczka z warzywami. Piecz je jeszcze kilka minut do uzyskania zadowalającego efektu. Najlepiej podawać z jakimś sosem śmietanowym lub dipem czosnkowo-koperkowym. Ja nie robiłam, bo miałam sos śmietanowo-brokułowy po kurczaku z dnia poprzedniego. I tu muszę pochwalić męża - świetnie zagęścił sos śmietanowy zmiksowanymi brokułami zamiast mąką. Bardzo smacznie
Anioszek w kuchnimoże w najbliższym czasie przygotuję coś innego i równie smacznego. Składniki 12 skrzydełek z kurczaka 2 łyżki przyprawy 5 smaków Skrzydełka porozciągać nacinając skórę na złączeniach i wyprostować, delikatnie łamiąc . Każde oprószyć przyprawą i włożyć do naczynia do zapiekania. Nakryć naczynie folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 50 minut. W tym czasie przygotować
O kuchni z uczuciempapryki świeże (czerwona, żółta i pomarańczowa), 3 nieduże cebule, 250g pieczarek, 400g piersi z kurczaka, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, bazylia, oregano, olej. Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić i wymieszać z przyprawami i 3 łyżkami oleju. Ponabijać na patyczki do szaszłyków. Poukładać na blaszce do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C. Piec do momentu aż mięso będzie gotowe
W kuchni u Monikiobrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia aby mięsko za bardzo się nie przypiekło można nakryć folią aluminiową
Monia miesza i gotujeDynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra, polecam
Kuchnia Pokoleńczosnek niedzwiedzi majranek olej 2 łyzki Inne składniki: liść laurowy ziele angielskie piersi kurczaka ;p Wykonanie: Łączymy ze sobą składniki maceraty i obtaczamy mięso. Wlewamy do tego kubek jogurtu i zostawiamy na noc. Rano dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość wstawiamy do pieca 180 stopni na okolo 1h Uwaga : przy pieczeniu całość należy podlewac jogurtem
Lubczyk i Waniliakupuję na targach rolnych, jest ona całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 o C w kąpieli wodnej ( foremki umieszczamy na blaszce/formie
Smaki EwyWiem, że nie wszyscy przepadają za takim połączeniem, ale ja bardzo lubię pieczone mięsa w towarzystwie owoców. Jednym z takich ulubionych owoców jest ananas. Przepisy z jego udziałem pojawiały się już wcześniej na blogu. Była wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem oraz kurczak z mango i ananasem . I tym razem połączenie okazało się bardzo trafne. Żeberka są soczyste, aromatyczne
Wiem co jemmięso staje się bardziej kruche (ale nie suche). Składniki: 1 kg filetów z kurczaka 1 słoiczek musztardy francuskiej 1 jajo ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki bulionu drobiowego z kostki olej sól, pieprz Wykonanie: Filety natrzeć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny i podlać bulionem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut polewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Musztardę, jajo
Tradycyjna Kuchniapiekarnika, podsmażamy ok 15 minut marchewkę obieramy, kroimy w słupeczki, blanszujemy kurczaka wyjmujemy z lodówki i podsmażamy razem z marynatą na patelni tak przygotowane składniki układamy na pszennym placku posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15 minut w 200'C. podajemy z sosem barbecue, śmietaną najlepiej kwaśną i sosem tysiąca wysp. PYCHOTA
Luźna Kuchniadodać troszkę oliwy ) jak już lekko zmiękną wlać wino i chwilę gotować. Dodać kurczaka, rozgnieciony czosnek, oliwki i sos pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku. Dusić z 10 - 15 min niech smaki się wymieszają , posypać szczypiorkiem i ....................... Smacznego Ja zrobiłam go z pieczonymi ziemniakami Ale z innymi dodatkami też będzie smaczne
Gaździnka warzyJamiego możecie oglądać na antenie telewizji Kuchnia+. W książce znajdziesz m.in. porady: jak poporcjować kurczaka, jak mądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie, jak wykorzystać niedopite wino, jak kupować mięso w sklepie, jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka, jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz), jak wykorzystać resztki warzyw, jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli, jak przygotowywać
WojnaNaSmaki.plpasztet 6 plasterków boczku sól pieprz papryka Wykonanie. Filety z piersi kurczaka rozklepać przez folię. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na każdy filet położyć po 4 dag. pasztetu i zwinąć jak de volailla. Każdą roladkę zawinąć w plasterki boczku. Na czas pieczenia, boczek spiąć wykałaczkami. Wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika piec 25 minut
Kulinarny karnet Christophera