Jak wiecie podróż do Indii i Tajlandii, to moje wielkie marzenie, o którym już nie raz wspominałam zarówno na swoim fanpage, jak i w telewizji. Mam
Ostra na SłodkoŻe kocham kuchnię orientalną , to wszyscy o tym doskonale wiedzą! Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry , pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego
Ostra na SłodkoOstatnio miałam przyjemność odwiedzić nową „suszarnię” w Krakowie – SUTO HANDROLL. A że sushi to ja bardzo lubię ( bardzo bardzo ), to już od rana
Ostra na SłodkoA dziś mam dla Was przepis na kurczaka – takiego mega soczystego i mega chrupiącego! Jeszcze bardziej niż tego z KFC , którego tak polubiliście! Mięso zamarynowane
Ostra na SłodkoKażdego dnia coraz bardziej zakochuję się w kuchni orientalnej. I to taką szczerą miłością ;) Mam nadzieję, że jeszcze w tym, roku uda mi się wybrać do
Ostra na Słodkokażdym dniem lepszy... ;-) Ostatnio to nasz ulubiony kurczak: kruchy, soczysty, po prostu przepyszny, no i dodatkowo błyskawiczny... ;-) Składniki: - filet z kurczaka (u mnie piersi)- 1,5-2kg - kilka łyżek dobrego aromatycznego majeranku - słodka papryka w proszku - ostra papryka w proszku - mielony czosnek - sól - pieprz - oliwa lub olej (u mnie oliwa z wytłoczyn) Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierem. Odciąć(...)polędwiczki, gdy są, każdy kawałek przeciąć wzdłuż na pół, najlepiej nożem do filetowania. Kawałki rozłożyć na desce (blacie), każdy posypać mielonym czosnkiem, papryką słodką, delikatnie ostrą, świeżo mielonym pieprzem i bardzo delikatnie solą (raz zapomniałam o soli i też były super..), dość obficie posypuję także roztartym w dłoniach majerankiem. Kawałki mięsa przekładam do garnka (miski), skrapiam oliwą i rozsmarowuję
Smaczne Zdrowebiałej części pora; kilka przekrojonych na połówki cebulek konserwowych; szczypiorek; Dressing: 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego; 2 czubate łyżki ketchupu; sól, pieprz, ostra mielona papryka, szczypta cukru, curry; Ogórki, kurczaka i jajka pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w tzw. piórka. Przygotowane składniki dodać do pokrojonej kapusty, Do tego dołożyć czerwoną fasolę i cebulki oraz posiekany
In my kitchenTradycyjny kotlet sporządzony z roztłuczonej piersi z kurczaka nadziewanej warzywnym farszem z delikatnie słodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a. Składniki: 800g fileta z kurczaka sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka Farsz: 400g marchewki 100g por 1 ząbek czosnku sól pieprz olej Wykonanie: 1. Fileta pokroić
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki podstawowe: 6 udek z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżeczka przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka myję i osuszam na ręczniku papierowym. Składniki marynaty łączę, dokładnie nacieram kurczaka, odkładam do lodówki (najlepiej na noc). Piekę pod przykryciem (może być pod folią aluminiową
JejKuchniaplacków tortilli - oliwa z oliwek Marynata do kurczaka: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - ząbek czosnku - papryka słodka, papryka ostra Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Z podanych składników zrobić marynatę, kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać w marynacie i odstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni grillowej. Tortille
Zgrabne Gotowanieżeby zachować jego długie tasiemki. Gotowałam pod przykryciem przez 3 minuty. W tym czasie pokroiłam mięso wędzonego kurczaka, świeże rzodkiewki i szczypior. Dla zaostrzenia smaku – bo kurczak po japońsku to delikatny, a nie ostry i palący smak – naszykowałam odrobinę oleju sezamowego wymieszanego z pastą chili. Po 3 minutach kiedy makaron jest gotowy wystarczy dodać do niego zamknięty w małej(...)saszetki. Nie ma absolutnie nic dziwnego w takim dodawaniu składników – w Japonii wywary wzbogacane i budowane są przez dodawanie do nich olei infuzowanych przeróżnymi przyprawami, soją, pastą miso, skórkami kurczaka, palonymi kośćmi, skorupiakami i owocami morza, rybami i glonami. Gorącą zupę rozdzieliłam pomiędzy głębokie talerze i ułożyłam naszykowane wcześniej dodatki – do tego ramenu wędzony kurczak pasuje świetnie, nadając całości dymny
Karo in the Kitchenjedzeniu? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla Ciebie! (przepis autorski) Składniki – na dwie porcje filet i marynata: 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 – 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka imbiru w proszku ananas – marynata(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki octu ryżowego sok z 1/2 cytryny a także: 2 łyżki oleju roślinnego 3 gałązki szczypiorku Przygotowanie Kurczaka pokroić na kostkę i przełożyć do miski, a następnie dodać składniki marynaty.Wymieszać i odstawić na pół godziny.. Do drugiej miski włożyć kawałki ananasa i dodać resztę składników marynaty
Oka w rosole czyli KaFka gotujetrudno ją przebić , to zawsze warto próbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie(...)smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka – czubata, mielonej , ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli wolicie łagodne ) Kurczaka warto przygotować przynajmniej dobę wcześniej , żeby porządnie naciągnął marynatą , wtedy pozostanie soczysty i aromatyczny . Składniki marynaty mieszamy ze sobą , zalewamy nimi filety z piersi i wmasowujemy
Ogrodnik w podróżyjogurtu naturalnego, ja dodaje tego 0% 2 łyżki majonezu (ja dodaje Kielecki) 4 łyżeczki ketchupu pikantnego Po pół łyżeczki:pieprzu,wegety, czosnku suszonego ,papryki ostrej Opakowanie suszonej pietruszki Przyprawa gyros lub do kurczaka Ok.10 sztuk zielonych oliwek ze słoika Składniki na Ciasto: szklanka zimnego mleka 100 g mąki pszennej 2 jaja sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Gotowanie Patkiząbki czosnku opakowanie makaronu ryżowego olej do smażenia 4-5 łyżek sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso łączymy z odrobiną soli, czarnym pieprzem i łyżką sosu sojowego. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, czosnek na małe kawałeczki, marchew(...)rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojone mięso i podsmażamy je kilka minut od czasu do czasu mieszając. Do kurczaka dodajemy, cebulę, czosnek, marchew, pieczarki oraz paprykę, wszystko razem łączymy i dusimy około 5 minut. Całość zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem oraz pozostałym sosem sojowym i gotujemy jeszcze około 10 minut. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem
Smakowite Daniakurczaka, 1 kostka rosołowa, 3 średniej wielkości marchewki, duża czerwona papryka, pół bakłażana, łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki ostrej papryczki w proszku sól, pieprz do smaku, Przygotowanie: Udo z kurczaka gotujemy w około 1250 ml wody. Dodajemy kostkę rosołową. W tym czasie obieramy marchewkę, kroimy w kostkę. Bakłażana dokładnie myjemy i też kroimy w kostkę
Lena Gotujeprezentuję doskonale smakuje. Miód, musztarda i piwo to takie zadziwiające, ale pyszne zestawienie sosu do kurczaka. Polecam. SKŁADNIKI: 6 udek kurczaka szklanka jasnego piwa 2 łyżki miodu 2 łyżki ostrej musztardy sól, pieprz olej do smażenia WYKONANIE: Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy udka kurczaka
W kuchennym oknie EwySkładniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) połowa główki młodej kapusty 200 g śmietany, np. 30% kwaśnej lub słodkiej świeży koperek (wg uznania) 100 g wędzonego boczku 100 g startego żółtego sera 1 cebula 1 łyżka ketchupu 4-5 łyżeczek majonezu sól, pieprz papryka ostra odrobina masła olej do przesmażenia cebuli Kapustę pozbawić(...)umyć, osuszyć i każdą z nich pokroić na 2 części (łącznie muszą być 4 kawałki). Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem
Ugotować