kurczak na ostro - 4112 przepisów (strona:63/275)

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 139

około 250 g krótkiego makaronu np. orecchiette, muszelki, penne pojedyncza pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych 200 g szpinaku baby ząbek czosnku ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, curry, mielone ziele angielskie, majeranek, sól pieprz) łyżka oleju/oliwy 2-3 łyżki śmietany kremówki 30% garść tartego sera (może być parmezan lub inny podobny) pieprz(...)inny podobny twardy ser) świeża bazylia Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron odcedzamy w taki sposób, aby została nam około połowa szklanki wody w której się gotował. Kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go ulubionymi przyprawami. Na patelce rozgrzewamy olej/oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko smażymy, uważając żeby nie spalić czosnku

PatiGotuje
Kurczak w galaretce owocowej 128

naszej rodzinie. Podpatrzył go na jakimś weselu brat mojej mamy. Składniki: kurczak (albo w całości albo udka), przyprawy np. sól, pieprz tymianek, papryka słodka lub ostra), brzoskwinie z puszki, galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa Przygotowanie: Kurczaka przyprawić, pozostawić na noc w piekarniku, a następnie upiec w piekarniku. Ja udka piekłam w 180st, około godziny. Brzoskwinie z puszki osączamy. Robimy galaretkę

Państwo Wojtczuk gotują
Miód, drób, sałata i szkło 229

zimie nie sądziłem że może powstać tak niesamowicie oryginalny smak sałatki a do tego kurczak w ulubionej odsłonie mojego syna. Składniki (4-5) porcji pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np, D'jon) oliwa z oliwek połowa żółtej papryki nieduża czerwona cebula 2 garście mixu sałat z roszponką sól i pieprz łyżka masła klarowanego ew. oliwy(...)oczyść i pokrój na 8-10 słusznych kawałków (2 kawałki na porcję). Zrób marynatę z oliwy z oliwek musztardy, miodu i do smaku soli i pieprzu, włóż do niej kurczaka, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Nadziej po 2 kawałki na grube i krótkie patyczki do szaszłyków i smaż na maśle klarowanym na mocny złoty kolor. W trakcie marynowania mięsa

Mechanik w kuchni
Tropikalne szaszłyki 165

Sezon grillowy nadal trwa, więc pora na pożywne oraz smaczne szaszłyki tropikalne. Jest to idealne danie dla wszystkich wielbicieli łączenia smaku słodkiego i ostrego.  Składniki: (10 szaszłyków) - mięso z piersi z kurczaka - podwójna pierś  - ananas (świeży) - 1/2 sztuki  - papryka zielona - 1 sztuka  - cebula - 2 sztuki  - czosnek - 2 ząbki  - oliwa - 2 łyżki - zielona pietruszka

Fit-amina
Sałatka gyros z kurczakiem 363

Warstwowa, wyrazista w smaku sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, z kukurydzą, ogórkami, ostrą czerwoną cebulą w smakowitym sosie na bazie majonezu i keczupu to ciekawy pomysł na szybką imprezową sałatkę i sycące drugie śniadanie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 2 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy 400g ogórków konserwowych 600g pekińskiej kapusty przyprawa do gyrosa 2 łyżki klarowanego masła ketchup

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak na piwie. 347

Kurczak 1,5-1,7 kg (ja miałam niecałe 1,7 kg) 1 piwo w butelce 500 ml. 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, czosnek granulowany trochę oleju Wykonanie: Kurczaka umyć i wyczyścić dobrze środek. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem. Taką mieszanką natrzeć kurczaka w środku. Następnie zrobić mieszankę z pieprzu, soli

Agusiowe smakołyki
Curry z kurczaka ze szparagami i szpinakiem 196

łyżeczki przyprawy curry (może być również pasta) pęczek białych szparagów 20dag szpinaku puszka mleka kokosowego (400ml) łyżka soku z cytryny sól, pieprz  papryka czerwona ostra ( w proszku) natka pietruszki oliwa Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i dodajemy curry. Smażymy do miękkości. Szparagi obieramy i kroimy na nieduże kawałki (ok2-3cm). Dodajemy do kurczaka i chwile

ChilliJemy
Dietetyczny kurczak curry 8648

niż 30 min , polecam.Zaczynamy Składniki:2 cebule200 gr pieczarekok 600 gr piersi z kurczaka2 puszki pomidorówok 3 łyżeczki ostrego sproszkowanego curry0,5 łyżeczki pieprzusól do smakunatka kolendry lub pietruszkioliwa- spray niskokaloryczna Wykonanie:Cebule szatkujemy, pieczarki myjemy I kroimy. Piersi z kurczaka kroimy na kostki.Garnek spryskujemy olejem niskolarycznym- dodajemy cebulę, smażymy około 3 min. Dodajemy pokrojone pieczarki. Trzymamy na gazie dalsze

Smaki Edyty
Kurczak pieczony 104

Mięso jest bardzo soczyste i smaczne.                       Składniki: 1 mały kurczak 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli  0,5 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka ziół do drobiu ¼ szklanki oleju Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie myjemy,odsączamy z nadmiaru wody

Bajeczna Kuchnia
Orzechowa pierś z kurczaka 357

nowych inspiracji i dochodzę do wniosku, że kurczak jest na tyle elastycznym mięsem, że można go przyrządzać właściwie ze wszystkim. Na słodko, na słono, na ostro, z owocami, z warzywami... Tym razem, proponuję kurczaka w orzechach. Delikatny, a zarazem chrupiący, uzupełniony smakiem delikatnego kremowego sosu, ryżem i sałatą ze świeżych warzyw podbił moje serce na nowo :) Składniki - obiad

Mój Smak na Życie
Sałatka z zupki Chińskiej 168

kurczak-300g kapusta pekińska- 300g papryka- 450g pomidor-300g ogórek kiszony- 300g cebula- 200g majonez -3 łyżki sól- łyżeczka pieprz- łyżeczka papryka słodka-łyżeczka papryka ostra- łyżeczka olej - 50 ml Sposób przygotowania:  Kurczaka pokroić w kostkę , wymieszać w misce z przyprawami i olejem, podsmażyć około 5 minut.   Makaron z zupek chińskich, dajemy do miski i po kolei kroimy

pichciszto
Hummus z kurczakiem i grzankami 118

ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini sok z 1/2 połówki cytryny oliwa, około 100 ml  sól, pieprz kolorowy Kurczak i grzanki: 2 filety z kurczaka sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej chleb tostowy 1. Przygotowujemy hummus: ciecierzycę zalewamy wodą 10 cm ponad jej poziom w misce. Zostawiamy na noc. Rano gotujemy przez 2 godziny, studzimy. Miksujemy(...)kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Chleb tostowy podgrzewamy w opiekaczu lub na grillu.  3. Na talerz wykładamy obok siebie hummus, grzanki i kurczaka

Szefowa kuchni
Risotto z kurczakiem i szparagami 301

kurczaka5-6 łodyg szparagów zielonych1/2 cebuli50 g sera żółtego, np Bursztyn1 łyżka oliwy2 łyżki masłasólprzyprawa Carry indyjskie Kamis1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę.Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion.Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm.Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wrzucić mięso(...)maśle, aż lekko zmięknie.Szparagi pokroić w plastry - najlepiej po skosie. Dodać do cebuli - podsmażyć 2-3 minuty. Szparagi mają lekko zmięknąć, ale muszą pozostać chrupkie.Mięso z kurczaka dodać do warzyw - odstawić na bok.Na patelni ( może być ta po kurczaku ) rozgrzać łyżkę oliwy. Wsypać ryż arborio - smażyć mieszając do momentu, aż ryż zacznie robić się szklisty - około

kolorowotorcikowo
Qurrito z sałatką 397

całkiem fastfoodowo, nasze qurrito podamy z najprostszą z możliwych (i chyba przez to moją ulubioną) sałatką. Składniki:- pierś z kurczaka- tortilla (bądź kilka)- sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego)- kulka mozarelliMarynata do mięsa:- chilli- pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka:- 100 g mąki- 1/3 łyżeczki majeranku- 1/3 łyżeczki pieprzu- 1/3 łyżeczki chilli- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego(...)soliSałatka:- dowolny mix sałat- kilka pomidorów- ogórek zielony- łyżka oliwy z oliwek- łyżka oleju balsamicznego- sól, pieprz Najlepiej zacząć od zamarynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat

Kulinarne zapędy Kokosa
Jednogarnkowy obiad w 30 minut! Ryż z kurczakiem, papryką i szparagami 457

szklanka ryżu (użyłam ryżu jaśminowego) 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonych szparagów 2 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, zioła prowansalskie, ewentualnie przyprawa do kurczaka olej do smażenia     *** Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem oraz paprykami lub przyprawą do kurczaka), mieszamy i smażymy na rozgrzanym

Blog z Apetytem