faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej jajko sól pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy
Zasmakuj Kuchnifaszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej jajko sól pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy
Zasmakuj Kuchnichłodne, zimowe dni! składniki: udko kurczaka ok 1 szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki) cebula 2 ząbki czosnku ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa) 2-3 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy przyprawy: słodka mielona papryka, papryka ostra, sól, pieprz natka pietruszki Udko
6nieboindyka oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy, wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki. Paluszki mielimy w młynku, kawałki indyka obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz zmielonych paluszkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Na półmisku układamy kąski z kurczaka, podajemy je z sosem bazyliowym
Bajeczna Kuchniasprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie się wyczuwało. Gotowa przyprawa curry dostępna w naszych sklepach, czy też ta z Indii wymaga zawsze stopniowego jej dodawania i dostosowania przyprawionej potrawy do naszych kubków smakowych. Dodam jeszcze, że curry z kurczaka i fasolki szparagowej jest daniem
Kuchcik gotujepieczonego lub smażonego kurczaka, możemy też usmażyć pokrojoną pierś i dodać do ryży, mamy wtedy smaczne kolorowe danie. Ryż zabarwiłam na żółty kolor kurkumą od firmy Skworcu . . Składniki: 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 300 gram pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 1,5 łyżki kurkumy od Skworcu curry ostra papryka sól, pieprz olej
Bajeczna Kuchniazalać maślanką. Trzymając w maślance kurczaka przez godzinę nie musimy go chować do lodówki. Przekładamy mięso na durszlak lub sito i potrząsamy aby jak najwięcej maślanki ściekło. W tym czasie robimy panierkę - miksujemy blenderem lub rozgniatamy butelką płatki kukurydziane w umieszczone woreczku (kilka garści). Mieszamy okruchy z przyprawą, dodajemy garść siemienia lnianego i łyżeczkę ostrej suszonej papryki. Obtaczamy mięso
Right Behind The Kitchenobiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy. Składniki: (na 4 słoiki 1l) 10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula 2 średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie puszka kukurydzy 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu sól, pieprz, ostra papryka, cukier mleko do gotowania
Pyry na GazMuszę na wstępie zaznaczyć, że do zrobienia tego dania potrzebowałam pomocy. Jak wiemy gotowanie nawet najprostszych potraw z bliską osobą jest cudowne :) Dlatego dziękuję D :*Pomysł
Serce zamknięte w formie pysznościkostkę. Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni(...)Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Szaszłyki na raz 250 g piersi z kurczaka 10 plastrów ananasa z puszki 20 sztuk oliwek w zalewie kilka suszonych pomidorów w oleju 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cząbru sól pieprz
My Chcemy Jeśćjuż są. Ale przepisu na kaczkę w cieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina na ostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych dań nie jest wybitne czy Bóg wie jak pyszne – są po prostu miłą alternatywą dla pizzy, sushi(...)rzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso. Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem na ustach co i jak – wiadomo, zarabiają na tym. Sprzedadzą mi przepis
Karo in the KitchenDziś propozycja dla wielbicieli japońskich smaków. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki . Danie jest pyszne, sycące i naprawdę proste w przygotowaniu, a ten wspaniały aromatyczny sos… ja go uwielbiam. Podstawą kuchni japońskiej są właśnie przyprawy. Ale w przeciwieństwie do wielu innych krajów Japończycy wyznają zasadę, według której nie należy „zabijać” oryginalnego smaku dania. Przyprawy mają podkreślić jego(...)naturalny aromat. W polskiej kuchni pieprz jest codziennością, w kuchni japońskiej go nie znajdziecie. Ostry smak uzyskuje się dzięki chrzanowi japońskiemu, wasabi. W japońskiej kuchni królują oczywiście również sosy, które osobiście uwielbiam: sos sojowy czy mirin, sos ostrygowy i sos rybny. Czy wiedzieliście, że sos sojowy w Japonii znany jest jako shoyu. Jest on przygotowywany z fermentowanej soi, prażonych ziaren
Słodkie okruszkiSkładniki: - 1 udko z kurczaka - 3-4 pętka białej kiełbasy - 3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (ok 30g) - 2 łyżki siekanego pora - 200-250ml śmietany 18% - 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu
Kulinarne blogowanietakich jak: kurczak, indyk, kaczka, także do różnych pieczeni "na szaro", tj. schabu, boczku, karkówki, czy pasztetu. Dodaje ciekawego smaku i podkreśla smak pieczonego mięsa. Składniki 4 łyżki żurawiny ze słoika 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (jeśli nie macie zastąpcie go dżemem z jagód) 1 płaska łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka ostrego chrzanu sok z połowy
Zasmakuj KuchniBazą tej niezwykłej zupy jest pasta sporządzona z roztartych w oleju sojowym: trawy cytrynowej, szalotki, kłącza galangalu, chili, czosnku, suszonych krewetek oraz liści i soku limonki
W SMAKfilety z piersi kurczaka potrzebują dosłownie kilkunastu minut. Mięso jest soczyste, w środku lekko różowe. Grillowane mięso świetnie smakuje ze świeżą czerwoną cebulą i miętą. Moja mięta wreszcie poszła w górę. Grillowane polędwiczki zagryzane miętą smakują wybornie. Spróbujcie sami! Grillowane polędwiczki Składniki: na 4 porcje 700 g wieprzowej polędwicy 2 łyżki oliwy 2 łyżki ostrej przyprawy do grilla, uwaga, przyprawa
codojedzeniawtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku. Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację! Najlepiej smakuje podana z kawałkami kurczaka i rukolą. Pycha! :) Składniki
Kuchnia Elliekurczaka. Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam. Wlałam do tego szklankę bulionu i gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam drobno: parę ząbków czosnku suszone śliwki suszone figi i suszone morele. Dodałam owoce do mięsa razem z rodzynkami. Teraz przyprawy: sól,pieprz,ostra papryka,imbir, curry
potrawyregionalnejako dodatek do kurczaka w majeranku . Modra kapusta Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty – moja miała średnicę około 15 cm 1 duże kwaśnie jabłko 1-2 cebule ocet spirytusowy lub winny sól pieprz cukier olej Wykonanie: Kapustę obrałam z brzydkich wierzchnich liści, opłukałam, przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroiłam głąb i poszatkowałam ostrym nożem. Umieściłam kapustę
Kuchenne zapiski Edytypieczeni, podany z garścią sałaty skąpanej w ulubionym dressingu.... Obłędny!!! Polecam! Składniki na kurczaka nadziewanego pieczarkami, suszonymi pomidorami, kaparami i cebulą na 2 porcje 2 pojedyncze filety z kurczaka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorów 2 łyżki kaparów 1 mała cebula oliwa sól pieprz 1 płaska łyżeczka świeżego tymianku około 200 ml śmietanki 18% do gotowania kilka liści sałaty dowolny(...)minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w dość grubą kostkę pomidory, kapary, tymianek i smażymy jeszcze 2-3 minutki, studzimy. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem i nacinamy mięso ostrym nożem, tworząc wąską kieszeń (wbijamy nóż od tej grubszej strony, starając się zrobić długa dziurę, ale nie uszkadzając reszty mięsa). Farsz dzielimy na dwie części i każdą z nich nadziewamy filety
Rozpustne gotowaniefiletem z kurczaka. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (1 woreczek) 1 łyżeczka masła 200 g polędwicy wołowej 2 łyżki oleju, np. kokosowego 1/2 brokułu 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała czerwona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: po 1 łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej czerwonej papryki w proszku, suszonego lubczyku, szczypta ostrej papryki w proszku, sól
cool and mintymięsa z kurczaka, może być filet lub mięso z udźca - 30 dag ryżu do sushi, ew. pariboiled - 1 czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - 1 puszka białej fasoli - 1 puszka kukurydzy - 1 duży pomidor - 1 i 1/2 litra bulionu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - olej - 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki - 1/2 łyżeczki
Apetyczna babeczkapieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka
U Fiolkiłyżka bułki tartej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka umyć ,osuszyć ,posolić z obu stron i popaprykować.Obtoczyć w mące ,strzepnać i włożyć na gorący olej.Obrumienić na złoty kolor,dodać masło i drobno posiekany czosnek,podlać 0.5 szkl.wody.Dusimy do miękkości pod przykryciem na małym gazie.Wsypujemy bułkę tartą i przykrywamy pokrywką ,dusimy jeszcze 10 minut.Podajemy z sałatką z pomidorów na ostro i salatką z kapusty.W
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipodać z kurczakiem do makaronu albo ryżu. Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku Składniki na ok. 4 słoiki po 240ml: 2 małe cebule 2-3 małe papryki (u mnie czerwona, zielona i biała) 2 papryczki chili (z pestkami lub bez, zależy jak ostro lubicie) 3 ząbki
Fabryka pomysłówpieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka
Fiolka w kuchnikurczakiem, z serem feta, sosem pomidorowym. Dzisiaj jednak mam dla Was ricottową wersje szpinaku. Spróbujcie :) Składniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 3 jajka (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka cukru szczypta soli mąka łyżka oleju garść szpinaku baby opakowanie szpinaku baby 25dag sera ricotta 2 ząbki czosnku sól. pieprz szczypta papryki ostrej łyżka masła
ChilliJemy