wyśmienity obiad gotowy :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 nóżki od kurczaka ze skórą 4 skrzydełka 250g ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku Skórka z jednej cytryny Puszka zielonego groszku ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki 1 Esencja do duszonych warzyw Knorr (optymalnie 500ml bulionu) Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 1 łyżeczka(...)dorzucamy ryż i krótko przesmażamy. Esencje do duszonych warzyw rozpuszczamy w 500ml ciepłej wody. Dolewamy na patelnie tak by bulion zakrył ryż, dorzucamy paprykę oraz skórkę startą z jednej cytryny. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż ryż zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy groszek, posiekane zioła i kilka kropli soku z cytryny. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na patelnię
Kolizje SmakówKurczak duszony w aromatycznym sosie z białego wina i pomidorów. Sos lekko odchudziłam zdejmując z wierzchu łyżką tłuszcz, jaki wytopił się z kurczaka podczas duszenia. Zaserwowałam go z ryżem na sypko, ale równie dobrze smakowałby z makaronem lub ziemniakami. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyDodać czosnek, kiełbasę chorizo i przecier. Podsmażyć aż kiełbasa się przyrumieni. Dodać szklankę ryżu. Podsmażyć. Dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Przełożyć na patelnię usmażonego kurczaka i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie ugotowane, a ryż miękki. Od czasu do czasu wymieszać, by potrawka nie przywarła do dna patelni. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody.Na koniec dodać oliwki i tymianek. Dosolić
W kuchni wieczoremDzisiaj mam dla Was coś z kuchni hinduskiej. Kurczak duszony w jogurcie z całą gamą przypraw. Aromatyczne i smaczne mięso. Zapachy rozchodzą się po całym domu i nie można się doczekać, kiedy wreszcie będzie gotowy. Podałam go z ryżem. Kocham kuchnię hinduską i dlatego na moim blogu jest już trochę dań z tego kraju bogatego w mnóstwo aromatycznych przypraw(...)wlać pozostały z miski jogurt i smażyć na wolnym ogniu aż płyn wyparuje lekko. Posypać kurczaka wiórkami kokosowymi wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem. kurczak w jogurcie
O kuchni z uczuciemryż z pomidorami,1 marchewka,1 pietruszka,1/4 szklanki bulionu, kurkuma, kolendra, curry, imbir, cynamon, pieprz.Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kurczaka kroimy w długie paski. Przyprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw z : kurkumy, kolendry, cynamonu, imbiru, pieprzu i curry. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do kurczaka(...)dusimy, podlewając 1/4 szklanki bulionu. Ryż z pomidorami gotujemy. Ugotowany ryż dodajemy do chińszczyzny, mieszamy i dusimy jeszcze ok 10 minut
Aga w kuchnipatelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie wrzucamy ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka(...)dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz wędzoną papryką. Potrawę ściągamy z ognia, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz
Mango Papajaoleju dodajemy rozduszony czosnek, pokrojoną w kostkę cebule, smażymy, aż się zbrązowi wrzucamy kurczaka, obsmażamy z każdej ze stron dolewamy sporą ilość wody (tak żeby przykryła kurczaka) dodajemy ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, dusimy mieszając, aż papryka zmięknie, a woda/bulion wyparuje (to może trochę potrwać) na sam koniec dodajemy groszek i kukurydzę, jeszcze chwilę podsmażamy przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko chwilę razem dusimy. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do sosu razem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Kurczaka podajemy z ryżem
Animelka Blogpozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek - smażyć 3 - 4 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut. Podawać z ryżem. U mnie dodatkowo danie posypane suszoną pietruszką
Pasja Smakuzgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Wylewamy sos i dusimy jeszcze chwilę. 2. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ryż, na który wylewamy sos z kurczakiem. Posypujemy startym, żółtym serem. 3. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni
Szefowa kuchnikurczaka kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty. Mięso dokładnie mieszamy. Dokładamy rodzynki. Odstawiamy do lodówki na min. dobę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na tłuszczu. Dodajemy posiekaną kapustę. Dusimy do czasu aż zmięknie. Mieszamy z ryżem. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy. źródło: przepis od znajomego Ilość porcji: 6 Czas wyykonania
Pobite gary Barbarykawałkach i sos, to robiłam go tylko jako chińszczyznę. Dzisiaj podaję przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Bardzo smaczny z ryżem. Sos można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz na sos: 4 pomidory (opcjonalnie mała puszka koncentratu pomidorowego) 1 cebula 2 nieduże marchewki 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka(...)bardzo szybko się smaży, więc nie ma potrzeby tryzmac go dłużej na patelni Kurczaka przełożyć do sosu i dusić ok. 3 minut (nie dłużej) Wsypać ryż do gotującej, osolonej wody i gotować ok. 15 minut Wyłożyć ryż do miseczki i nałożyć kurczaka z sosem Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczosnku 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej dodatkowo: 400 g ryżu (ja użyłam jaśminowego) 3 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego do smażenia sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i także kroimy w kostkę. Kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy błony i kroimy w nieduże paseczki(...)ananasa lub cukru trzcinowego, jeśli za mało kwaśny – więcej octu ryżowego. Gdy smak będzie nas zadowalał wrzucamy kawałki podsmażonego wcześniej kurczaka. Dusimy przez ok. 10 minut, często mieszając. W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja wybrałam ryż tajski/jaśminowy, bo gotuje się dokładnie 10 minut – tyle ile potrzebował dusić się sos. Resztki
Poezja smakukurczakaokoło 1 szkl ryżu kawałek pora3 marchewki małe1 cebulkaszczypiorek suszonyvegeta, pieprz, czosnek suszony , bazylia suszona około 1 l bulionu warzywnegoWykonanie : Kurczaka umyć i pokroić w kostkę .Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej.Cebulkę pokroić w kosteczkęPor pokroić w cieniutkie pół talarki Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić kurczaka z warzywami , dusić około 15 minut.Następnie
Sama słodycz i szczypta chiliProste w przygotowaniu danie na kolację jak i na szybki obiad. Składniki : 500 g piersi z kurczaka makaron lub ryż papryka 3 ząbki czosnku duszone pomidory lub przecier natka pietruszki olej sól, pieprz, majeranek, oregano Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzie