kurczaka 380g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka curry 2 łyżki oleju pieprz sól Wykonanie: 1. Farsz: Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w bardzo małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut,a po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju. Drobno posiekane ząbki czosnku podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak
Szalona Kuchnia Ewelinymarchewki 200 ml śmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa dodajemy por pokrojony w półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę
e-PrzepisyKulinarnetakie kontrowersyjne. Składniki: 2 opakowania zupek chińskich, ja do tej sałatki używam czerwonego Vifona 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 podwójna pierś z kurczaka majonez, tutaj ilość zależy od upodobań smakowych płaska łyżeczka curry Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich kruszymy(...)mieszamy z przyprawami dołączonymi do zupki. Zalewamy wodą tyle żeby makaron był przykryty, plus około pół szklanki. Pozostawiamy do napęcznienia i wystudzenia. W między czasie gotujemy kurczaka w osolonej wodzie z płaską łyżeczką curry. Po wystudzeniu kroimy w kostkę, paprykę również kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy. Jeśli makaron jest już zimny łączymy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy obficie majonezem
Życie zaczyna się w kuchniłyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka ostrej papryki - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki imbiru - 3 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - dymka - olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurczaka myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Solimy i pieprzymy. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną(...)resztą przypraw i sosem sojowym. Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy. Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący. Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem chilli słodko- pikantnym
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej (kamis) 2 łyżeczki kebab-gyros (prymat) 2 łyżeczki kebab- shoarma (kamis) 3 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę) Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Pierś pokroić na kilka kawałków (wedle uznania). Obsypać dokładnie kawałki piersi wymieszanymi
The Sweet Damselbyło wyjścia ;) Przekonałem się, żeby stosować świeży owoc, zamiast tego z puszki :) Składniki : 1 ananas 2 filety z piersi kurczaka 50g ryżu jaśminowego 2 listki bazylii tajskiej 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : curry pieprz(...)czarny papryka słodka Filety z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso. Posypujemy pieprzem czarnym, curry i papryką słodką. Piersi kurczaka odstawiamy na około godzinę, żeby się zamarynowały. Po godzinie mięso układamy na tacce z folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Ryż przekładamy do pojemnika na ryż
Parowar Facetapatelni. Poniżej dowiecie się jak krok po kroku przygotować do efektowne danie. Składniki: Grillowany kurczak: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek sól, szczypta pieprzu cayenne Ciecierzyca z patelni: 1 puszka ciecierzycy(...)przyprawy curry w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Warzywa: 1 papryka 2 pomidory, najlepiej różnokolorowe 1 średni ogórek zielony garść ulubionych ziół (kolendry, bazylii lub rukoli) garść prażonych orzechów np. nerkowców lub pistacji sos miodowo-musztardowy, ja użyłem Roleskiego Przygotowanie: Krok 1: Pierś z kurczaka natrzyj
kuron.com.plmigdałów całych 0,5 kg winogronu 4 łyżki majonezu przyprawa curry, sól, pieprz 3 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Płatki migdałowe prażymy na oleju kokosowym. Pierś kurczaka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy curry, solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Mięso ostudzamy. Winogrona przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Seler i całe migdały kroimy w kostkę. Liście sałaty lodowej strzępimy
Podróż w kulinariakuchni, ale....robi wrażenie, jakbyśmy spędzili w kuchni wieki :) Zapraszam... Składniki : 3/4 szkl ryżu basmati 2 piersi z kurczaka 0,5 główki kalafiora 100 gr mangetout- lub fasolki szparagowej mała puszka kukurydzy 1-2 łyżek pasty curry 1 cebula sól, pieprz(...)łyżki oleju 200-300 ml rosołu z kostki kurczakowej Wykonanie: Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Smażymy ok 5 min, aż kurczak przestanie być różowy. Dodajemy paste curry I ryż. Mieszamy , dodajemy rosół. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę I kalafior. Zmniejszamy gaz I "dusimy" pod przykryciem 10 min. Na koniec dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą
Smaki Edytyzabawy w kuchni ulubionymi smakami. Bar dzo fajną opcją jest wykorzystanie do dania np kurczaka z rosołu. Spróbujcie koniecznie :) Skła dniki: 20ag ryżu 2 duże ugotowane u dka czerwona papryka żółta papryka 2 ząbki czosnku czerwona cebula pęczek natki pietruszki łyżeczka curry świeżo zmielony pieprz około 2 szklanki bulionu 1/2 kieliszka białego wina masło do smażenia Przygotowanie(...)cebulkę i czosnek, delikatnie po dsmażamy. Kurczaka obieramy ze skórki i drobimy, paprykę myjemy i kroimy w paski. Warzywa oraz mięso dokła damy do cebuli i dusimy przez kilka minut. Ryż wsypujemy na patelnię i po dlewamy winem. Po o dparowaniu alkoholu, małymi porcjami wlewamy bulion, aby ryż napęczniał. Po d koniec doprawiamy curry, pieprzem i w razie potrzeby solą
ChilliJemyprzepis na pierś z kurczaka w nowej odsłonie. Pierś faszerowana suszonymi pomidorami, podana również z faszerowanymi pomidorami, które nadziałam ryżem curry z warzywami. Smak ubarwił jogurtowy sos tzatziki. Wygląda smakowicie prawda? LISTA ZAKUPÓW: 2 piersi z kurczaka suszone pomidory migdały w płatkach 1 jajko 4 pomidory torebka ryżu warzywa na patelnię przyprawa curry mały jogurt typu greckiego jeden ogórek(...)przyprawa tzatziki sól, pieprz, zioła mąka ETAP I - Przygotowanie kurczaka 1. Piersi faszerujemy suszonymi pomidorami, poprzez zrobienie nacięcia, tzw. kieszonki. Zróbmy to uważnie, tak aby nie przeciąć mięsa. 2. Pierś solimy, pieprzymy, obsypujemy ziołami z dwóch stron i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. ETAP II - Przygotowanie pomidorów 1. Z 4 pomidorów odcinamy "kapelusz", ale go nie wyrzucamy. Łyżką wydążamy
Mój Smak na Życieprzygotowań! Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 2 ćwiartki kurczaka 50 g masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 15 g świeżego imbiru, startego na tarce 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki przyprawy curry 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 2 łyżki octu z białego wina 100 g przecieru pomidorowego(...)wyrzucamy lub zostawiamy np. na rosół), kroimy na małe kawałki. Piersi z kurczaka kroimy w nieregularną kostkę. Odstawiamy na bok. 2. W garnku z grubym dnem na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy około 7 minut, aż zmięknie. Dodajemy czosnek, cynamon, pieprz cayenne, przyprawę curry, anyż i goździki, mieszamy i smażymy około 1 minutę. Wlewamy ocet, przecier, dodajemy
My Culinary ArtPrzepis autorski (mój). Jest wiele wariacji, jeśli chodzi o sałatki ryżowe z curry. Praktycznie wszystkie zawierają kurczaka, a ja miałam ochotę użyć paluszków surimi. W taki sposób powstała bardzo pyszna i w ogromnej ilości zaprezentowana sałatka. Myślałam, że połowa się zmarnuje, ale nie - całość zniknęła ekspresowo! Koniecznie sami spróbujcie! (Bardzo duża miska) 200g (2 torebki) ryżu 300 paluszków surimi
Di gotujedrobiu 1/2 łyżki oleju Na sos: pół dużego pojemnika jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/4 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki musztardy delikatesowej 2 łyżeczki przyprawy curry WYKONANIE: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą , pieprzem , ziołami. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Obsmażamy do momentu ,aż wszystkie płyny odparują. Dodajemy łyżkę miodu, mieszamy
W kuchennym oknie Ewydobrze. Przepis zainspirowany Chicken Peanut Curry z książki „Easy Curry Cookery” z serii „The Australian Womens Weekly” 750 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 0,5 szkl czerwonej pasty curry 400 ml mleka
Polska Zupa