kurczak curry - 3792 przepisów (strona:164/253)

Roladki jajeczne z wędzonym kurczakiem i pastą warzywną 127

sztuki) (*) 3 jajka pieprz naturalny sól (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 wędzonego udka (**) 1/2 cebuli pasta warzywna Wawrzyniec (u mnie z grillowaną cukinią i curry) (***) Ponadto: masło do smażenia Cebulę należy obrać i drobno posiekać, a mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić na niewielkie kawałki (czym drobniej pokroicie składniki, tym łatwiej będą zwijać się placki. Następnie jajka zmiksować do puszystości

Di gotuje
Pieczone nuggetsy 173

piekarniku. Ja swoje podałam dodatkowo z frytkami z piekarnika oraz lekką surówką. Składniki na 4 porcje: Ok. 600g piersi z kurczaka lun indyka 150g jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ¾ łyżeczki curry ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki suszonego czosnku 2/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3-4 szklanki płatków kukurydzianych Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć

Fabryka pomysłów
Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 138

podkreśla jej smak. Co nieco o tej niezwykle aromatycznej przyprawie możecie przeczytać  tutaj , gdzie została ona wykorzystana do przygotowania pikantnego kurczaka.  Sos jest dość gęsty, ale wyśmienity! Smakując, czujemy wszystkie smaki - od słodkiej marchewki, przez aromatyczne curry, ostry imbir, aż do pikantnego garam masala z nutą cynamonu ;) Idealnie komponuje się z makaronem fusilli - pełnoziarnystym, al-dente, który

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, pieczarkami i fasolką szparagową 182

smak chodzi, a do smaku jakoś nie możemy się przyczepić;) 200 g ryżu 2-3 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 500g) około 200 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 350-400 g pieczarek 100 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera szczypta curry 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl. mleka sól(...)osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cieniutkie plasterki. Przekładamy je do miski, zalewamy sosem sojowym, doprawiamy szczyptą curry oraz niewielką ilością pieprzu. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy mięso. Usmażonego kurczaka odstawiamy na bok. Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonym wrzątku – na al dente. Pieczarki kroimy

Smaki Na Talerzu
Curry z kurczakiem, papryką i dynią 179

jedna kawa. I herbata. To curry idealnie nadaje się na jesienny obiad. Jest w pięknym, złocistym kolorze, zawiera jesienne warzywa i idealnie rozgrzewa. A dzięki soczewicy potrawa jest sycąca. Ilość bulionu dostosujecie sobie do własnych upodobań - czy wolicie gęstszą czy nieco rzadszą potrawę. A odważniejsi mogą dodać papryczkę chili :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cebula 3/4 szklanki czerwonej soczewicy

My simple kitchen
Smak Indii w domu 100

przyprawą jest tu curry – czyli właściwie mieszanka różnych przypraw w zmiennych proporcjach. To ona nadaje smak i kolor dań. I to curry właśnie nadaje całej niesamowitości biryani – potrawie z jednego garnka, która przyciągnie do siebie każdego, kto tylko zechce spróbować indyjskiej kuchni. Nie jest ono trudne w przygotowaniu, jeżeli więc w kuchni pozostał jakiś ryż i kurczak, a pomysłu

sierotka maRysia w kuchni
Domowa wędlina drobiowa (prasowanka) 197

Domowa wędlina drobiowa (prasowanka) Składniki: - 600g ud z kurcząt  - 500g fileta z kurczaka - 3 łyżeczki przyprawy Natura Smak John (w składzie m.in.: cebula, papryka zielona i czerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier) - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki - 2 łyżeczki soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek

Kuchnia co dnia
Zupa porowa z charakterem 114

curry i mleczkiem kokosowym.   Smakowała bardzo dobrze Składniki : 4 sztuki   białej części pora 165ml mleczka kokosowego u mnie Blue Dragon 100-150ml śmietanki kremówki 2 serki topione typu bloczek o smaku śmietankowym 2 łyżeczki zielonej pasty curry 2 łyżki masła klarowanego Pęczek szczypiorku Biały pieprz, sól do smaku Dodatkowo na bulion: 1 podwójny filet z kurczaka(...)wnętrzu znajduje się dużo piasku, który później może nam chrzęścić w zębach. Pokroić go w cienkie plasterki i dusić na maśle do momentu aż zrobi się szklisty dodać pastę curry następnie podlać bulionem około 1,5litra.  Oczywiście ostrość zupy można dowolnie modyfikować, moja wyszła dość pikantna ale taką lubimy. Do wywaru z pora dodać serek topiony i pozwolić

W garach u Gosi
Zupa porowa z charakterem 141

mnie Blue Dragon 100-150ml śmietanki kremówki 2 serki topione typu bloczek o smaku śmietankowym 2 łyżeczki zielonej pasty curry 2 łyżki masła klarowanego Pęczek szczypiorku Biały pieprz, sól do smaku Dodatkowo na bulion: 1 podwójny filet z kurczaka z kością i skórą Włoszczyzna jak do rosołu Kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych Sól, pieprz Przygotowanie: Wcześniej ugotować(...)wnętrzu znajduje się dużo piasku, który później może nam chrzęścić w zębach. Pokroić go w cienkie plasterki i dusić na maśle do momentu aż zrobi się szklisty dodać pastę curry następnie podlać bulionem około 1,5litra.  Oczywiście ostrość zupy można dowolnie modyfikować, moja wyszła dość pikantna ale taką lubimy. Do wywaru z pora dodać serek topiony i pozwolić

W garach u Gosi
ZDROWA DOMÓWKA 173

suszonych pomidorów w oliwie kilka orzechów włoskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej melonej sól, pieprz Do obtoczenia: papryka słodka mielona curry sezam wiórki kokosowe Wykonanie: W garnku zagotowujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości. Studzimy. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z kurczakiem w sosie porowo - śmietanowym 145

którego często wracamy.  SKŁADNIKI (dla 4 osób): 400 g makaronu świderki lub rurki 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300 g) 1 por 1 cebula 50 g serka topionego pleśniowego 300 - 350 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego pieprz sól 2 łyżki oleju     Filet kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy(...)patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy kurczaka wraz z cebulką przez ok 1 minutę, dość często mieszając. Dodajemy pora, zmniejszamy płomień, przykrywamy i smażymy na wolny m ogniu przez ok. 5 - 6 minut, co jakiś czas mieszając, aby całość ładnie zmiękło. Odkrywamy patelnię i zalewamy całość śmietanową masą. W razie potrzeby dodajemy szczyptę curry, pieprzu czy soli. Makaron odcedzamy

Kuchnia od dwojga
Czwartek: Kurczak w kuskusie i jarmużu 112

zawsze podajemy źródło), albo wariacje na ich temat. Piszemy o tym dlatego, że dzisiejszy przepis jest naprawdę pyszny:) Rzecz niby trywialna: kurczak z kaszą, ale wierzcie, że jest to absolutnie niebanalne danie. Wzięliśmy je ze strony Kevina Curry’ego , prowadzącego niezwykle popularny blog FitMenCook. Face jest naprawdę fit (i mocno przypakowany) i gotuje. I to jak! Już Wam kiedyś

Niedzielny kucharz
Kurczak garam masala 102

aromatu, pikantne, rozgrzewające. Smakowało nam bardzo, a zapach unosił się po kuchni cały wieczór. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: dwie piersi z kurczaka 3 cebule 2 małe marchewki kawałek imbiru 3 ząbki czosnku pomidory z puszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżeczki garam masala 400 ml mleczka kokosowego Danie przygotowujemy w dużej patelni lub w woku.  Cebulę(...)Podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory, pokrojoną w plasterki marchewkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut.  Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor. Mmmm Pycha

Na moim talerzu
Kurczak garam masala 254

aromatu, pikantne, rozgrzewające. Smakowało nam bardzo, a zapach unosił się po kuchni cały wieczór. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: dwie piersi z kurczaka 3 cebule 2 małe marchewki kawałek imbiru 3 ząbki czosnku pomidory z puszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżeczki garam masala 400 ml mleczka kokosowego Danie przygotowujemy w dużej patelni lub w woku.  Cebulę(...)Podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory, pokrojoną w plasterki marchewkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut.  Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor. Mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania