Jajka gotowane w herbacie 190Francję ” autorstwa Mimi Thorisson. Skąd więc w książce poświęconej kuchni francuskiej przepis na chińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej. Składniki 12 jajek 120 ml (0,5 szklanki) ciemnego sosu sojowego 1 laska cynamonu 2 łyżki czarnej herbaty liściastej( użyłam aromatyzowanej bergamotką herbaty Earl Grey ) 1 łyżka brązowego cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak w 5 smakach 621Bardzo lubię chińska kuchnię, te wszystkie grzybki, pędy bambusa, warzywa, makarony sojowe to jest to, co lubię :) Sos sojowy nie tylko zabarwił ładnie potrawę, ale sprawił, że nabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak. Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków mun, 1/2 słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki
Aga w kuchni
Danie chińskie 340Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu dwie garście rodzynek kapusta pekińska tłuszcz do smażenia marynata: 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Pobite gary Barbary
Kurczak z warzywami i makaronem po chińsku 281Przyszła chętka na chińszczyznę. Danie bardzo smaczne i zaskakujące. Kuchnia chińska określana jest mianem kuchni bardzo oryginalnej, zdrowej i zróżnicowanej. Podczas przygotowania dania, pozostawia kucharzowi duże pole do popisu. Mąż szalał w kuchni, czego efektem jest ta pyszna potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy. Składniki: - 500g filetów z piersi z kurczaka - 2 marchewki
Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa na mleku kokosowym 184Składniki: · podwójna pierś z kurczaka · 25 dag pieczarek ·
Pobite gary Barbary
Kurczak z brzoskwiniami i papryką 221Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół
Pobite gary Barbary
Kurczak z mango i papryczką chilli 211Składniki: 2 duże piersi z kurczaka, łyżka kurkumy, imbiru i chili, tłuszcz do smażenia, mango w puszcze, 2 cebule, 1 papryczka chili, 2 łyżki żółtej pasty
Pobite gary Barbary
Ryba na sposób chiński 202Składniki: * 50 dag filetów z ryby np. mintaj * sól, pieprz * panierka: mąka, jajko, tarta bułka * tłuszcz do smażenia * 1 marchew * kawałek selera * 1 cebula * pół czerwonej
Pobite gary Barbary
Zupa z kurczakiem z curry 203Składniki: * 2 piersi z kurczaka * 20 dag zielonego groszku (u mnie mrożony) * 1,5 l. bulion (może być z kostki) * 1 zielona papryka * 1 cebula * pół
Pobite gary Barbary
Shanghai wok – warzywa z woka 260Shanghai wok – warzywa z woka Kuchnia chińska , wraca na nasz stół jak bumerang , a to dzięki temu ,że mój starszy syn ją uwielbia . Na szczęście to proste i szybkie w przygotowaniu dania . Zawierające dużo warzyw , których pod inna postacią nie sposób przemycić , tak żeby dzieci zjadły . I to właśnie magia , w tych potrawach , warzywa jakby stawały się dla dzieci
Ogrodnik w podróży
Liebster Blog Award 214Ziemi, jakie byś wybrała/wybrał? 6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo byś wybrała/wybrał? 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? 9. Potrawa, która uzależnia? 10. Twoja największa kulinarna porażka(...)najchętniej gotujesz? Dla moich bliskich. 5. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania? Staram się ze wszystkiego. 6. Dla kogo najchętniej ugotowałabyś swoje popisowe danie? Dla moich Rodziców. 7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska. 8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe. 10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki. 11. Przepisy
mojewypiekiinietylko
Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach 236risotto z kurczakiem w 5 smakach. Przepis na tego kurczaka znalazłam w książce z chińskimi przepisami, jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować, dzięki czemu powstało risotto z akcentem kuchni chińskiej, w postaci przyprawy 5 smaków, czyli jednym słowem kuchnia fusion. Polecam wypróbować to danie, ponieważ jest bardzo ciekawe i oryginalne w smaku. Składniki : podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka mąki kukurydzianej
Codzienne Gotowanie
Kurczak po seczuańsku 322sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka. Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora. A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie. Podane z ryżem smażonym po chińsku . Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych); 2 białe części porów; 1 duża, czerwona papryka; 1 mała cukinia(...)czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku. Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym. Można użyć zarówno sosu
Gospodyni Miejska
Sałatka z uszaków bzowych z warzywami 186podczas kulinarnego wyjazdu za miasto . Dodałam do nich trochę warzyw, bardzo aromatyczną zalewę i powstała pyszna, orientalna sałatka. Uszaki bzowe to bliski krewniak chińskich grzybw mun, składnika wielu potraw kuchni chińskiej. Można je też wykorzystać na wiele sposobów w codziennym gotowaniu. Zobaczy przepis na smakowity schab z uszakami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM 479Kuchnia tajska i chińska totalnie podbiła moje serce! I to tak totalnie! W każdy weekend w domu odbywa się prawdziwa orientalna uczta, która zachwyca zarówno oczy jak i podniebienie. Pomysły czerpię zarówno z internetu, książek, gazet, jak i sama wymyślam ze składników, które dostępne mam w lodówce. Tak było i tym razem! Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego, soczystego
Ostra na Słodko