proste do przygotowania paszteciki z mięsa, które pozostało nam np. z rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć dzieci zjadły od razu z krupnikiem :) Bardzo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. opakowanie gotowego ciasta francuskiego mięso gotowane (u mnie udko z kurczaka i kawałek królika) pół cebuli żółtko sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzebiły smaku jarzębiny.Bardzo go polecam , zapisać go sobie w notesiku i jak tylko przyjdzie jesień ,zbierzcie jagody jarzębiny i nastawcie tę wyśmienitą nalewkę.Zapraszam!. 0.5 litra wódki Krupnik 30 dag.cukru Owoce jarzębiny pół słoika litrowego 1 łaska cynamonu 2 Goździki *********************"************************* Owoce przebrać , umyć i osuszyć na ręczniku.Wsypać do słoja litrowego i zasypać cukrem.Zalać wódką , włożyć korę cynamonu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisałatce, oprócz walorów zdrowotnych, zaletą tej kaszy jest to, że wystarczy ją zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić lub bardzo krótko zagotować.Jest wdzięczna w obróbce, gotujmy z niej krupniki i twórzmy sałatki, choćby taką... Skł a dniki: 2 szklanki kaszy bulgur 1 brokuł, 1 czerwona papryka 2 duże ząbki czosnku 1 cebula czerwona 4 łyżki oliwy
kgwjanczewowódki (krupnik) pół szkl cukru 200 g czekolady deserowej (ja użyłam kulek czekoladowych Favorina z lidla 350 ml mleka zagęszczanego nie słodzonego Mleko wlać do rondelka, dodać czekoladę i cukier, wstawić na ogień i ogrzewać ciągle mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści przestudzić i wymieszać z wódką, schłodzić i od razu można degustować
Gotowanie jest łatwewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą. Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. (Wikipedia) mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe
Di gotujemoich zachcianek. Tylko nie potrafiłam znieść zapachu, kiedy się gotował. Ale później już jadłam z przyjemnością. Nasze dzieci rosół uwielbiają. Jest na pierwszym miejscu przed pomidorową, ogórkową i krupnikiem. Rosół bardzo lubi też mój mąż, który na rosołku serwowanym zawsze o 14-tej w niedzielę, został wychowany. Dziś kończy 40 lat. Nie rosół. Mąż kończy. Ten najlepszy mąż
bistro mamaKrupnik to zupa tradycyjnie polska, bardzo rozgrzewająca idealna na jesienno-zimowe obiadki. Wystarczy miska z wkładką mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby si ę najeść tą zupą do syta . Polecam. Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę
Gorący kąseklodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku
moj przepis napastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna, dzięki kaszy jaglanej. Dodatkowo dzięki
moj przepis nagotować! z bloga gotować! Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej autorka: Wyraczynka z bloga Kuchnia z wyrakiem Krupnik z grzybami wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Lekki krem z pieczarek autorka: izzy z bloga Take it Izzy Zalewajka z grzybami - jesienny żurek
Weekendy w domu i ogrodziektórej może też kiedyś będzie okazja napisać). Jedno jest pewne: receptura prosta i udana, a z jednej golonki można wyczarować pyszny męski obiad oraz sałatkę jarzynową i krupnik na wywarze w gratisie ;) P.S. Ilości soli jednak nie warto zmniejszać, bo ja musiałam odrobinę wywar dosalać w trakcie gotowania
Kuchnia po mojemudziś ugotować na obiad, niemal zawsze (wyjątek stanowią piątki) odpowiadam: GROCHÓWKĘ! :) Ale może być też zupa z fasolą. Ku przerażeniu Ojca, który tych zup nie lubi, a wolałby zjeść krupnik. Dziś sobota, więc tradycji musi stać się zadość - jest fasolowa :) Gdyby ją mocniej odparować, można by było dostrzec podobieństwo do fasolki po bretońsku. Zupa jest na tyle sycąca, że przy
Weekendy w domu i ogrodzieByła przepiórka z ziołami i masłem oraz pieczonymi warzywami, była przepiórka confit w maśle z szafranem i przyprawami korzennymi, śliwkami oraz puree z borowikami oraz przepiórka flambirowana miodową wódką krupnik z topinamburem i rozmarynem! Skany przepisów załączymy na końcu! Wypróbujcie koniecznie! Przepióreczki są malutkie, nawet maleńkie, ale są wspaniałe! Każda ich odsłona była niesamowita! Z pewnością pokochają je osoby, które
Plate of JoyWarsztaty odbyły się na zaproszenie frisco.pl – sklepu internetowego, w gościnnych progach Smolna8Studio . Oprócz przepiórek confitowanych, przygotowaliśmy również: przepiórki z ziołami i masłem oraz pieczonymi warzywami przepiórki flambirowane miodową wódką krupnik z topinamburem i rozmarynem. zdjęcia Joanna Matyjek i królestwo garów
królestwo garówsię w czwartek tak jak mój w zeszłym tygodniu się zaczął :-D. A do tego był pełen pysznych emocji. Gdy przyjechałam do domu na kuchni czekał na mnie pyszny krupnik mojej mamy. Wieczorem postanowiłam zrobić naleśniki z bitą śmietaną i czereśniami. Śniadanie, również naleśnik ale z parówką zapieczoną z serem. A dalszej części smakowitości przedstawiać nie będę bo wam się
sierotka maRysia w kuchni