kruche z jabłkami - 2217 przepisów (strona:90/148)

Szarlotka 163

nawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :) Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) kostka margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru  6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka

Szczęśliwa kuchnia
Szarlotka 167

nawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :) Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) kostka margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru  6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placek z jabłkami i budyniem 291

orzechowo-ziarenkowa przestygnie dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie. Zalać budyniem i wyrównać.Na wierzch wylać masę z orzechami włoskimi i ziarenkami.Wytworzy się taka super krucha i chrupiąca skorupka.Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek z daktylami 189

miłości do tego krówkowego specjału, tym razem postanowiłem zamienić go czymś zdrowszym i tu z inspiracją przyszedł przepis na masę daktylową z Moich Wypieków. A do tego klasyczny bardzo kruchy spód na gotowanych żółtkach ze starych zapisków i dekoracja z suszonych owoców i orzechów. Pyszny, delikatny i mimo wszystko nie tak słodki jak jego kajmakowy kolega.Kruchy spód:350 g mąki(...)daktylowa:1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek)1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkęsok z połówki cytryny125 ml wodyWszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować i gotować przez około 5 minut pod przykryciem aż do uzyskania owocowej pulpy. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jeszcze ciepły (lecz nie gorący) mus wylać na kruchy spód. Mazurka ozdobić orzechami i suszonymi owocami według

Food Square
Jabłecznik na kefirze (bez jajek) 305

320g) mąki pszennej + do podsypywania 1/2 szklanki (135g) kefiru 150g masła 100g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie około 1200-1300g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych 850-900g) 80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) 60g miodu 50g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3-4 łyżeczki mąki(...)ciasto kruche, może się nieco kleić, lecz niezbyt mocno - gotowe ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na dwie części: większą około 2/3 i mniejszą około 1/3 całości - na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz - większą częścią ciasta wyłożyć dno oraz boki formy do mniej więcej 2/3 jej wysokości - spód nakłuć widelcem - jabłka oczyścić, obrać

Smakołyki Bereniki
Czekoladowa tarta z karmelizowanymi gruszkami 150

Wyobraźcie sobie: karmelizowane gruszki z kruchym ciastem czekoladowym połączone budyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej

greenscarf
Rurki z jabłkami 184

Rurki z kruchego ciasta z jabłkowym nadzieniem.     Składniki: -ok. 40 dkg mąki pszennej 480 -szklanka cukru pudru -20 dkg margaryny Kasi maślany smak -1,5 dkg drożdży -łyżka mleka -2 jajka -aromat -1/2 słoika jabłek szarlotkowych  Drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, margarynę, jajka, drożdże i aromat i zagniatamy ciasto. Ciasto

Maminek kulinarny
Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem 133

jeden kęs". Dziś mam dla Was pyszne, małe kruche ciasteczka z jabłkową niespodzianką w środku. Kształtem przypominają usta, zaś ciasto smakiem przypomina ciasto francuskie. Pyszne!   Składniki:    250g mąki pszennej,  200g masła lub margaryny,  250g białego sera,  jajko,  1/2 szklanki cukru,  2 jabłka. Wykonanie Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i surowe

Z miłości do słodkości
Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem 401

Dziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szarlotka z Masą Budyniową 351

Szarlotka z Masą Budyniową to smakowita alternatywa dla tradycyjnego ciasta z jabłkami. Aromatyczne, smażone jabłka idealnie komponują się z delikatną masą budyniową tworząc przepyszne

Słodka Strona
Tarta jabłkowa z budyniem 238

smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miski wrzuciłam przesianą mąkę

Kulinarny Pamiętnik
Szarlotka z budyniem jaglanym i kokosową kruszonką 187

spodzie z mąki kokosowej i ryżowej, z pysznymi jabłkami przyprawionymi aromatycznym cynamonem, do tego tego jeszcze budyń z kaszy jaglanej, a całość zwieńczona została kokosową kruszonką. Naprawdę ta szarlotka smakuje rewelacyjnie. Bardzo przypadło mi do gustu ciasto z mąki kokosowej - robiłam je pierwszy raz, w smaku bardziej przypominało biszkopt niż kruche ciasto, ale do tej szarlotki pasowało idealnie(...)szarlotek ;) Składniki: Spód: 2 łyżki mąki kokosowej 5 łyżek mąki ryżowej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ksylitolu Nadzienie z jabłek: 2 jabłka cynamon Budyń jaglany: 1/2 szklanki kaszy jaglanej  2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) 3 łyżki ksylitolu/miodu/syropu klonowego Kruszonka: 1 łyżka mąki kokosowej 5 łyżek mąki ryżowej

Healthy food explorer
Niezawodne faworki mojej Mamy 129

faworki są wymagające. Jeśli chcecie uzyskać przepyszne, kruche, rozpływające się w ustach „chruściki” musicie trochę się z nimi pomocować, ale zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud! Przez ten trud zawsze śmiejemy się, że to są faworki „fit” bo ilość kalorii spalona przy tłuczeniu ciasta na przysłowiowe kwaśne jabłko pozwala nam je potem jeść bez wyrzutów sumienia(...)Mogą to być tace, deski, stolnica. Z kuli ciasta odkrawać kawałki ciasta, każdy wałkować bardzo cienko. Przez rozwałkowane ciasto powinna być widoczna stolnica. Tylko w ten sposób otrzymamy bardzo kruche, delikatne faworki. Rozwałkowane ciasto kroić na dłuższe lub krótsze paski o szerokości 3 cm np. 12 x 3 cm. Pośrodku każdego zrobić nożem podłużne nacięcie i przełożyć przez nie jeden

maniapieczenia
Serowe cudo 124

Czas Przygotowania : 2 h Wymiary blaszki : 35×25 cm   W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
PYSZNA KRUCHA SZARLOTKA 138

Pyszna szarlotka na kruchym  cieście idealna na każdą okazję. Lubicie?  SKŁADNIKI: Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki cukru wanilinowego 150 g zimnego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko Jabłka 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru cynamonowego 1 łyżka cukru trzcinowego cukier puder do posypania

Gotowanie Patki
10 słodkości idealnych na Wielkanoc 493

brzoskwinią 2. Kolorowe jajeczka (na bazie jogurtu naturalnego, kefiru i galaretek) 3. Kruche ciasteczka w kształcie zajączków i baranków 4. Babka piaskowa dwukolorowa 5. Mazurek z kajmakiem 6. Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 7. Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą (przepyszny!) 8. Babka z jabłkami 9. Babeczki z masą kajmakową i orzechami 10. Makaroniki króliczki z masą czekoladową

Ugotować
proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką 154

składników. Dodajemy sól i ekstrakt migdałowy i mieszamy. Przekładamy masę do blachy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysypujemy je na wierzchu ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: ~100g mąki ~30g płatków migdałowych ~70g cukru ~50g masła Wszystkie składniki rozcieramy rękami do momentu ich połączenia i powstania kruchych okruszków (kruszonki). Kruszonką posypujemy przygotowane wcześniej ciasto. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego

chili & sugar
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 158

Krzysztof Jaracz  Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania