kruche migdałowe - 500 przepisów (strona:23/34)

CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 758

wiele czasu na pieczenie, dlatego najczęściej piekę teraz szybkie łatwe ciasta. Jednak niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota!   Ciasto jabłkowe:   300g mąki pszennej,  50g masła,  2 jajka(...)galaretki się rozpuszczą, lecz nie gotować! Przestudzić. Beza:   5 białek,  szklanka cukru pudru,  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  szczypta proszku do pieczenia,  50g płatków migdałowych.  Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x37cm. Równomiernie rozsmarować i posypać

Z miłości do słodkości
Ciasto Czarna róża. 155

mnie bardzo skomplikowany. Nic bardziej mylnego, ale do niektórych rzeczy trzeba dorosnąć :-). Gdy pierwszy raz pojawił się na naszym stole zaskoczył nas swoim smakiem. Jest pyszny!!! Mak ukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO: 600 g mąki + trochę(...)pełne łyżki miodu 2 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 150 g mąki pszennej po kilka kropel aromatu migdałowego i cytrynowego      Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko, dodajemy rodzynki i zagotowujemy. Do gotującego mleka wsypujemy mak i podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miód, cukier

Rozpustne gotowanie
KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 733

Jakiś czas temu w oczy rzuciła mi się szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka nadziewane smażonymi jabłkami i migdałami z marcepanem. 245

Zostało mi trochę składników z robionego do racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze(...)wysmarowanych masłem. Nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni góra - dół. Nadzienie: -6 dużych jabłek startych na dużych oczkach ze skórką -3 łyżki płatków migdałowych -łyżeczka cynamonu -3 łyżki cukru -łyżka masła Jabłka odsączamy ze zbędnego soku, mieszamy z cukrem i migdałami i wrzucamy do rondla na rozgrzane masło. Dodajemy po chwili cynamonu. Mieszamy

BaRepas
Tarta czekoladowo-migdałowa z bezą 161

nadzieniem oraz idealną beza. W sam raz słodka i bardzo ciekawa w smaku. Dla fanów czekolady i nie tylko, zamiast tradycyjnych ciast, przekładanych tysiąc razy kalorycznymi masami... Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej   2 łyżki ciemnego kakao   65 g cukru pudru  150 g zimnego masła  1 jajko  2 łyżki śmietany kremówki(...)czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temparaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Składniki na nadzienie czekoladowo-migdałowe i bezę: 200 g czekolady gorzkiej 90 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka aromatu migdałowego 100 g płatków migdałowych 90 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 4 jajka (podzielić

Chocolate Muffin Blog
Babeczki makowe z kruszonką 184

ciągu roku nie mam na niego parcia, a gdy przychodzi grudzień wszędzie bym go wciskała. Wtedy smakuje mi najbardziej. Dlatego na deser babeczki makowe. Powiem szczerze są przepyszne, ciasto kruche, kruszonka, a w środku poezja makowa to jest połączenie idealne. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności średni- jest trochę pracy przy nich od zmielenia maku po wykonanie kruszonki, ale efekt jest tego(...)wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć   3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego pół łyżeczki cynamonu    2łyżki powideł lub innego dżemu   4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka masła roztopionego 2 żółtka plus piana z 4 białek   Kruszonka

Kubki smaku
Mazurek kajmakowo - kakaowy 179

postanowiłam uzupełnić zaległe przepisy. Niestety nie miałam wcześniej siły po grypie a potem czasu na publikowanie na bieżąco. Dzisiaj pierwszy z zaległych świątecznych przepisów na mazurek kajmakowo – kakaowy. Wspaniałe kruche ciasto z kajmakiem to jest dokładnie to co najlepiej lubią moi bliscy :-) Przepis na spód pochodzi z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Składniki spód ( na dużą blachę): 400g mąki(...)Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na masę kajmakowo – kakaową 300 – 400 g masy kajmakowej 1 łyżka kakao 2 łyżki miękkiego masła. Dodatkowo do przybrania: płatki migdałowe migdały całe daktyle Sposób wykonania: Do masy kajmakowej dodać kakao , masło i wszystko zmiksować na jednolitą masę. ( U mnie kajmak niestety miał mnóstwo grudek i na zdjęciu to widać

Na słodko lub wytrawnie
Dietetyczna szarlotka 332

I kolejny z serii przepisów dietetycznych. Ty razem starałam się nieco odchudzić szarlotkę. Zdecydowanie ulubione ciasto większości osób. Dla tych, którzy mają ochotę na odrobinę tej

Mania Gotowania
ucierane ciasto z śliwkami pod kruszonką 156

Sezon na letnie owoce dobiega końca a mnie się udało zdobyć trochę owoców:) Dostaliśmy od zadowolonego klienta koszyczek owoców. Bardziej od tych owoców to ja bym

ciastkarnia na kruchym spodzie
"Szczęśliwe garnki" Beata Pawlikowska 193

Hej :)) Dzisiaj przedstawiam Wam nową serię książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej - "Szczęśliwe garnki". Książek jest 6 (wiosna, lato, jesień, zima, święta i ciastka). W książkach znajdziemy własne

kruche babeczki
Paluchy wiedźmy 197

Halloween  zwyczaj związany z maskaradą i odnoszący się do święta zmarłych, obchodzony w wielu krajach w wieczór 31 października, czyli przed dniem Wszystkich Świętych. Odniesienia do

mojewypiekiinietylko
Strucla makowa 363

którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić poniżej.Mój makowiec to połączenie ciasta krucho-drożdżowego z aromatyczną masą makową, nie dodaję do niego bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość rodzynek czy orzechów potęguje jego słodycz. Bakalie za to chętnie widzę(...)ciasto 20 dag mąki pszennej8 dag margaryny2,5 dag drożdży świeżych2 łyżki gęstej śmietany 18%2 łyżki cukru pudru1 jajkoszczypta solimasa10 dag maku3 dag masła2-3 łyżki mioducukier wanilinowyaromat migdałowy 1 łyżka cukru1 jajko szczypta soli Wykonanie:- margarynę stopić i ostudzić - drożdże rozkruszyć drobno, dodać cukier, przesianą mąkę, jajko, śmietanę i margarynę- ze składników wyrobić gładkie ciasto, odstawić

Smakołyki Bereniki
ciasto dziwak 410

składniki na ciasto kruche: 600 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy utartą masę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie(...)masę makową: 150 g maku 100 g cukru pudru 3 jajka 1 łyżka miodu 50 g masła 150 g bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 5 kropli olejku migdałowego wykonanie: Mak sparzamy i mielimy 3 razy. Żółtak ucieramy z masłem i cukrem. Do utartych żółtek dodajemy mak, mód, olejek oraz proszek do pieczenia i całość chwilkę ucieramy. W osobnym

Domowy Smak Jedzenia
Tort Sachera w wersji wege 247

przepisem biorę udział w konkursie u Ostrej na słodko (click) Tort Sachera w wersji wege Składniki na tortownicę 18/20 cm: na ciasto: 250 ml mleka roślinnego( u mnie migdałowe) 220 g mąki pszennej 30 g skrobi kukurydzianej( może być również ziemniaczana czy ryżowa) 90 ml oleju( u mnie Kujawski z pierwszego tłoczenia) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 g kakao(...)wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone kroimy wzdłuż na dwa blaty. Uwaga, ciasto jest dość kruche, dlatego proponuję przenieść górny blat na łopatce.  Dolny szczodrze smarujemy dżemem morelowym, jeśli dżem  jest zbity dodajemy troszkę wody. Przykrywamy drugim blatem i lekko smarujemy dżemem. Czekoladę rozpuszczamy

Mia Cucina Sofieta
Kruchy sernik z duszonymi jabłkami 226

ogromny apetyt na słodycze:) Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:)  Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki; 2 łyżeczki kakao; szczypta soli; 50 g cukru pudru; 1 jajko; 100 g zimnego masła; 100 g migdałów w płatkach (pominęłam); Wykonanie: Mąkę wymieszać z kakao, solą, cukrem(...)Miąższ owoców pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka. Wszystko podlać sokiem z cytryny i dusić 3 minuty. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem i oprószyć płatkami migdałowymi. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i bok (3-4 cm) tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch ciasta wygładzić. Piec 60 minut w temperaturze 180 o C. Na upieczone

In my kitchen