Blaty kruchego ciasta przełożone kremem kajmakowym i wykończone bezą z migdałami. Kruche ciasto z tego przepisu wyszło mi tak delikatne, że miałam problem z poskładaniem całości, dlatego osadziłam je na warstwie kakaowych herbatników. To ciasto dla osób lubiących bardziej słodkie wypieki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 żółtka 2,5 szklanki mąki pszennej 300 g masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na bezę: 4 białka 100 g płatków migdałowych szklanka cukru na przełożenie: 300 g masła 1,5 puszki kajmaku sok z połowy cytryny kieliszek wódki 250 g kakaowych herbatników Składniki ciasta zagnieść, całość podzielić na trzy części i każdą rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 150g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki gęstej śmietany, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 250g maku, 1 jajko, 3 łyżki margaryny, 1 opakowanie cukru(...)waniliowego, 2 łyżki cukru, 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały), kilka kropli aromatu migdałowego, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku i mielę 2x. Do maku dodaję jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę. 2. Ciasto: Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem
Tradycyjna kuchnia Kasijabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając jednocześnie przy tych samych nutach zapachowych wzbogaconych o nuty owocowe. Porcje: 10 porcji Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Lody piwne 200 ml mleka(...)nerkowców *, 170 ml śmietany 36%, 70 g cukru, 4 żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy w proszku, do przybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo
SzczyptaSmaQczekolady 1 galaretka zielona 250 ml wrzącej wody PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy i zagniatamy szybko ciasto. Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki. Masa serowa. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło(...)laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy. Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez następne 65 minut. Wyłączamy grzanie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikruche, po prostu rozpływają się w ustach. Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelkę aby nadać im kształt, ale jeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy z Was da radę Spróbujcie bo naprawdę warto :)!Ciasteczka maślane TuilesSkładniki:50 g masła niesolonego, miękkiego50 g cukru pudru1 jajko,50 g mąki pszennejolej rzepakowypłatki migdałowe (opcjonalnie)1. Utrzeć
UgotujmyTo.plSkładniki: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki krupczatki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 łodygi rabarbaru 500 g malin
Luźna KuchniaTeściowej :)Kruche ciasto, jabłka, do tego migdały - niebo w gębie .... SKŁADNIKI (blaszka 36x24 cm)Ciasto: 450g mąki pszennej3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukruszczypta soli1 kostka masła1 szklanka kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka amoniaku1 op. cukru waniliowegoJabłka:6 kwaskowych jabłeksok z 1 cytryny1 op. cukru waniliowego2 łyżki kaszki manny błyskawicznejMasa migdałowa200g płatków migdałowych 200g cukru200g masła
Moje Kuchenne Rewelacjepomysł na coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory – śliwki z cynamonem pod orzechową kołderką w otoczeniu niezwykle kruchego ciasta. Mniam! Składniki Ciasto (porcja na 2-3 tarty) Ciasto można podzielić na porcje i zamrozić, nie będzie trzeba zagniatać następnym razem J ¼ kg mąki pszennej ¼ kg mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 1 kostka masła roślinnego 3 żółtka ¼ szklanki śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie ok. 12 śliwek 3 łyżki brązowego cukru płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka garść orzechów włoskich garść płatków migdałowych 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru brązowego ¼ kostki masła pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie Ciasto zagnieść – zacząć od wymieszania mąki z cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne
Kulinarne Inspiracjemanny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy smarujemy gruuuubo karmelem :D Następnie czas na przygotowanie kremu z kaszy! W tym celu gotujemy mleko. Polecam niewielką część mleka odlać do odmierzonej kaszy manny i dokładnie wymieszać - dzięki temu(...)kremówkę ubijamy mikserem na gładką, puszystą i kremową masę. Dodajemy do ugotowanej kaszy manny (schłodzonej!!) i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na karmel na tarcie. Posypujemy do dekoracji płatkami migdałowymi iiiii.... smacznego! :):) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!rozgrzewania się piekarnika, ciasto wstawić do chłodnego miejsca. Piec w 160 stopniach (góra i dół bez termoobiegu), przez 35 minut na lekko złoty kolor. Spód jest dość łamliwy i kruchy, więc nie przekładajcie go zbyt wiele razy, żeby się nie uszkodziło. Masa: 4 łyżki pasty tahini 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 250 g mascarpone Wszystkie składniki wrzucić(...)wyłożyć na dobrze ostudzone ciasto i wyrównać. Polewa i ozdoby: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny żurawina/granat płatki migdałowe Wymieszać wszystkie składniki i fantazyjnie polać nią ciasto. U mnie polewa miała identyczny kolor co masa, więc po prostu posmarowałam nią wierzch i udekorowałam żurawiną i płatkami migdałowymi. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkodokładnie posmarować kremem. Masa plastyczna: 1kg cukru pudru, 200g glukozy, 8 łyżeczek żelatyny, 3 krople gliceryny, 140ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu (u mnie migdałowy), barwniki spożywcze. Żelatynę zalać 140ml wrzątku, mieszać, aż dokładnie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę, glicerynę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć(...)zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą rozwałkowaną masą pokryć cały tort. Z reszty masy formować potrzebne elementy, zabarwione na odpowiednie kolory. *Ja dodatkowo użyłam kruchych, ciemnych ciastek imitujących ziemię;) Inspiracja: Torty artystyczne
Z miłości do słodkościautorka pisała , że placki po upieczeniu są twarde ,ale po przełożeniu masą serową zmiękną...moje placki upieczone wcale nie były twarde..były miękkie...a efekt końcowy - pyszny...do ciasta kruchego dodałam miód rzepakowy z Anielskich Przysmaków..a do masy serowej budyń śmietankowy z Wodzisława.. 50 dkg mąki 1/2 kostki margaryny 2 jajka 1 szkl.cukru 1 łyżka miodu(...)łyżki kwaśnej śmietany 1 kg twaróg [ np. z wiaderka ] 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 kostki margaryny 1 budyń śmietankowy Wodzisław 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego 1/2 szkl. mleka Z mąki, margaryny, jajek, cukru, miodu,kakao, sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na średniej grubości
Moje domowe kucharzenieJedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja !Składniki:CIASTO:* 800 g mąki pszennej* 50 g świeżych drożdży* 250 g masła * 1 szklanka mleka* 1 szklanka cukru* 4 żółtka* 1 łyżeczka soliMASA MAKOWA:* 400 g suchego maku* 50 g masła o temperaturze pokojowej(...)białka* 3/4 szklanki cukru* 3 łyżki miodu* 100 g rodzynek* 2 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze* opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego Do posmarowania:* 1 jajko* 1 łyżka mlekaWykonanie:Mleko delikatnie podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 2 łyżeczki cukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia.W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia.Żółtka ubić z cukrem
kolorowotorcikowoWczoraj mieliśmy gości, więc upiekłam tartę ze śliwkami i marcepanem. Lubię tartę z marcepanowym nadzieniem. Migdały pasują niemalże do wszystkich owoców , więc tym razem skusiłam się
codojedzeniabajaderkami możemy eksperymentować do woli, za każdym razem mogą być nieco inne - w zależności od użytego ciasta. Jeśli nie mamy resztek ciasta możemy też specjalnie upiec, np. kruche ciasto lub użyć kupnych ciastek, a następnie rozkruszyć je w misce. Jeśli chcemy zrobić wersję light proponuje do ich zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego light lub ciasta jogurtowego (http://mania-gotowania.blogspot.com(...)Składniki na około 10 bajaderek: 500 dag pokruszonego ciasta (mniej więcej blaszka 20x20) 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka 1/2 szklanki rodzynków namoczonych w ciepłej wodzie 1/3 szklanki płatków migdałowych lub innych orzechów 1/3 szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki
Mania Gotowania