Dziś tłusty czwartek, a więc żeby tradycji stało się zadość, wrzucam przepis na faworki. To przepis ze starej gazety, z którego korzystam od lat. Faworki są kruche i znikają baaardzo szybko. Zwykle przygotowuję je dzień wcześniej i chowam przed Smakoszem, żeby dotrwały chociaż do czwartkowego poranka :) A tym razem, wczoraj to Smakosz chował je przed naszym małym podjadkiem (tym jedzącym(...)puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i żółtka, śmietanę oraz spirytus i zagniatamy gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie już zagniecione, uderzamy je wałkiem, wielokrotnie je składając, aż na powierzchni ciasta zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza. 2. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy
Na kulinarnym poligonieświęta nie może zabraknąć. Tak sobie ostatnio mieszamy różne przepis i dajemy różne dodatki do ciasteczek. Tym razem padło na kokos i wyszły nam takie, bardzo smaczne i kruche ciasteczka. Jak na razie faworyt, więc na święta na pewno będą. Polecam, bo robi się je szybko, a są rewelacyjne :-) Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk (wszystko zależy od wielkości(...)temp. pokojowej przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier puder i ubijamy na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta, miksujemy, na końcu dodajemy wiórki kokosowe (jeśli nie mamy drobnych wiórek, to zawsze możemy te większe je zmiksować w blenderze kielichowym), miksujemy. 3. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką
kruche babeczkiwielgachne czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady i zamarzyły mi się właśnie takie. Nie byłabym sobą gdybym takowych nie upiekła. Są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia. Brzegi ciastek są kruche, za to środek jest miękki i wilgotny, do tego duże kawałki czekolady, po jednym takim ciasteczku świat staje się jeszcze piękniejszy Składniki na około 14 sztuk wielkich ciach (średnica(...)biedy posiekaj. Przez 2-3 minuty blenduj banana, olej, mleko i cukier. Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche. Na samym końcu dodaj kawałki czekolady, wymieszaj. Nabieraj łyżką porcję ciasta, uformuj kulkę i kładąc na blaszkę wyłożona pepeirem do pieczenia rozpłaszczaj do wysokości 5 mm. Piecz około 15 minut w temp. 170-180 C, brzegi powinny lekko stwardnieć, ale środek powinien
greenscarfziemniaki w karmelu to naprawdę genialny wynalazek), czerwona kapusta i sos. A na deser - ciasteczka. Marcepanowe, w wyraźną nutą cytryny, obtoczone w chrupiącym między zębami cukrze. Są boskie - idealnie kruche i niesamowicie wciągające. I choć wyszła mi ich ponad setka - już prawie zniknęły. Nie sposób oderwać się od puszki! Ale może to i dobrze...? Przynajmniej będzie pretekst, żeby upiec kolejne(...)oczkach. Umieścić w misce razem z masłem, cukrem pudrem, ekstraktem i skórką z cytryny, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Powoli wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-1,5 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodem z Górnego Śląska. Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu znajdziecie je pod nazwą Ciastka Basi , A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi(...)Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub zagnieść ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
Walijskie Pichceniechyba najprostsze ciasteczka jakie w życiu przyszło mi robić :) Po upieczeniu są delikatne, kruche, z wyraźną nutą masełka, dosłownie rozpływają się w ustach, a dodatkowo są takie urocze :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Zapraszam do pieczenia! Waniliowe ciasteczka maślane (10-12 sztuk): 60 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę 70 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki cukru pudru(...)ciasteczka zagniatamy szybko w jednolitą masę, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniatamy przy pomocy widelca, tworząc charakterystyczny wzorek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy
My Culinary Artoczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka cukru - 600 g śmietany 36% - 500 g świeżych malin - 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Na początku(...)rozpuszczamy masło w rondelku. Ja użyłam ciasteczek jabłkowo- cynamonowych bardzo dobre połączenie polecam. Następnie gdy mamy pokruszone ciasteczka i rozpuszczone masło, łączymy te dwa składniki razem i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i dalej zagniatamy. Teraz nadszedł czas na wylepienie naszych foremek ciastem i schowaniem do lodówki na 30 min. Czas ubić śmietanę z 3 łyżkami
Zainspiruj się kuchniąsuche - dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami - wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta - ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce - schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy ciasteczka foremkami i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach, gdyż trochę urosną - ciastka pieczemy(...)stopniach przez 12-15 minut, zdejmujemy z blachy po ostygnięciu, gdyż tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie i łatwo się kruszą Moje ciasteczka korzenne są cienkie i kruche, ale jeśli ktoś woli ciastka grubsze, to oczywiście może takie wykonać pod warunkiem, że weźmie pod uwagę fakt, że czas pieczenia może być wtedy dłuższy. Z tych dwóch wersji smakowych bliższa
Smakołyki BerenikiDzień dobry :-) Mamy już piątek i weekend. Znowu tydzień szybciutko zleciał, nawet nie wiadomo kiedy. Jeśli lubicie drożdżówki z jabłkami, to mam dla Was idealną
kruche babeczkiW zeszłym tygodniu otrzymałam paczuszkę nowych czekolad gorzkich Terravita 70 % kakao. Czekolady występują w 6 ciekawych smakach. Dlatego dziś przepisu nie będzie, tylko moja opinia na
kruche babeczkiLubicie daktyle?Niby ta ich słodycz potrafi nieźle zakleic i większośc zapewne kojarzą się z egipskimi wakacjami , gdzie to w deserach daktyle , daktyle , daktyle i sam
Ostra na Słodkozaledwie kilkanaście minut. Przepyszne kokosanki bez jajek - idealne dla osób uczulonych na jajka, wegan lub dla kogoś, kto uwielbia próbować nowe smaki. Ciasteczka s ą kruche na zewnątrz, a dzięki dodatkowi ricotty miękkie i delikatne w środku . Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI (na ok. 20 sztuk) 250 g ricotty 70 g m ą ki pszennej(...)mąkę, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy ricottę (wcześniej odsączamy ją z nadmiaru płynu) i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie
La grande e la piccola cuocaNiesamowicie proste, kruche ciasteczka z dodatkiem kaszy jaglanej. Idealne by zabrać ze sobą w pudełku na spacer lub zapakować jako przekąska do szkoły czy do pracy. U mnie znikały z talerzyka błyskawicznie :) Przepis na te ciastka znalazłam na świątecznym wydaniu opakowania kaszy jaglanej prażonej Cenos . Był tam przepis na pierniki z kaszy jaglanej, jednak ja trochę przepis zmodyfikowałam(...)kaszy jaglanej. Gotować 10 minut. Po tym czasie saszetkę z kaszą odsączyć z wody, wyjąć kaszę do miski, wystudzić. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około
Zrób to smaczniePrzepis na te ciasteczka znalazłam na blogu słodkie atelier . Są pyszne, z moim ulubionym kokosem i czekoladą, takie a'la bounty. Kruche, łatwe w przygotowaniu i szybkie. U mnie wyszło około 40 sztuk, zamiast pokrojonej czekolady dałam kropelki czekoladowe, ale jak najbardziej czekolada mleczna lub gorzka może być. Udanego weekendu Wam życzę :-) Składniki: 240 g masła w temp. pokojowej(...)Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i aromat. Miksujemy. Na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy w rękach kulkę i dajemy na blaszkę, ciasteczka zbyt mocno się nie rozrastają, więc odstępy nie muszą być bardzo duże. Jak położymy wszystkie kulki, to lekko je spłaszczamy. Ciasteczka
kruche babeczkisitko. Dość innowacyjny pomysł ale jakże skuteczny! • Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe w tym czasie czekały w lodówce. • Należy rozwałkować ciasto bardzo cienko, podsypując mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy. Już podczas wałkowania było mnóstwo pęcherzy powietrza. • Radełkiem kroić pasy 2-3 cm szerokości(...)dużej miski wchodziło mi tylko 5 sztuk. Miały ogromne pęcherze powietrza i „gęsią skórkę”, co podobno jest pożądane. I dzięki dodatkowi piwa niesamowicie kruche. Do tej pory zawsze smażyłam w oleju, ale wszędzie czytałam, że powinno się w smalcu, więc spróbowałam. W smaku nie czułam różnicy, ale ideologicznie bardziej
To co kochamtarta to eksperyment. Miałam dużo szpinaku, chciałam zrobić tartę ale akurat nie miałam masła do zrobienia kruchego i wpadłam na pomysł na spód z ryżu. Kiedyś robiłam podobną tartę na spodzie z kaszy jaglanej i bardzo mi smakowała. Więc powstał spód ryżowy z dodatkiem parmezanu i jajka, na to masa jajeczna ze szpinakiem i fetą, a do tego sałatka(...)szklanka śmietany 5 jajek 100 g sera feta Wykonanie : Ryż ugotować do miękkości, odstawić do lekkiego przestudzenia, Następnie zmieszać z jajkiem, parmezanem, solą, ziołami. Okrągłą formę do pieczenia ciasta z wyjmowanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem. Wyłożyć ryż i wylepić nim dno i boki tortownicy. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 15 minut w 190 stopniach. Szpinak umyć
Smaczny zeszytKremowy, waniliowy sernik na kruchym spodzie, którego wierzch wieńczy delikatna, chociaż dość intensywna w smaku, pianka kawowa. Sernik przygotowałam z myślą o dzieciach, więc użyłam kawy zbożowej. SPÓD: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100 g masła 1 łyżeczka śmietany 18% SERNIK : 1 kg twarogu mielonego (wiaderko(...)pieczenia i cukier puder przesiać. Dodać ziemne masło, jajko i śmietanę. Całość posiekać nożem, a następnie zagnieść. Włożyć do zamrażarki na ok 30 min. Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce jarzynowej bezpośrednio na dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta nie przygniatamy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec przez 10 minut
https:KKuchniaMniamPyszne i chrupiące nuggetsy z indyka w płatkach kukurydzianych pieczone w piekarniku. Zrobiłam je w sumie po to, żeby dodać do tortilli. Niestety zdjęcia nie udało
kruche babeczkiWitam serdecznie Dzisiaj chciałbym państwu zaproponować przepis na ciastka ze skwarkami. Ciastka pomimo że są ze skwarkami są bardzo smaczne, kruche i proste w przygotowaniu. Obecnie tego rodzaju ciastka ze skwarkami są mniej znane i coraz rzadziej pieczone, chociaż kiedyś (dawno temu:) były bardzo popularne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: 300 g maki pszennej(...)tłuszczu i wystudzone skwarki rozdrabniam blenderem, skwarki możemy również rozdrobnić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem, jeżeli używamy maszynki to najlepiej jest zmielić skwarki dwa razy. Przygotowanie ciasta: Na blat wysypuję mąkę, dodaję do niej cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy w środku robię dołek i dodaję żółtka, śmietanę i rozdrobnione skwarki. Ciasto zagniatam przez chwilę
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj szybko, prosto i przyjemnie, ale żeby nie było zbyt banalnie, odrobina maku, który doskonale odnajduje się w parze ze smakiem pomarańczy. Pyszne, idealnie kruche i urocze, piegowate maleństwa. I choć moja miłość do ciasteczek przybiera już formę obsesji to myślę, ze nie będzie przesadą, jeżeli napiszę, że te są jednymi z moich ulubionych. Kilka składników, odrobina czasu… rach(...)masło, jajko, cukier, skórkę otartą z pomarańczy (przed otarciem skórki pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć) oraz mak. 2) Składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm, powycinać ciasteczka (żeby uzyskać podobny efekt jak tutaj, należy użyć
Fitsweet.memusiałam pokazać Wam te babeczki ;) Ile frajdy jest przy ich dekorowaniu! Rozkoszne, trochę nieforemne kształty, które mają przypominać zajączki ;) Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady, udekorowane ubitą śmietanka i kruchymi, maślanymi ciasteczkami. Robione razem z bliską mi osobą, która ostatnio przechodzi gorsze chwile i która sama stwierdziła, że samo pieczenie i dekorowanie poprawiło jej nastrój, nie mówiąc już o smaku babeczek(...)cukru pudru 2 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki kwaśnej śmietany + 1 opakowanie Delecta Decorada maczek tutti-frutti Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy, na placek
Domowa cukiernia EwyKolejny nasz przepis na pyszną słodką przekąskę. Tym razem niezwykle kruche ciasteczka. Przepis jak większość, które dodajemy jest prosty i bardzo szybki, a ciasteczka wychodzą pyszne i na pewno pozytywnie zaskoczą waszą rodzinę, czy znajomych. Warto spróbować i zrobić coś własnego, a nie tylko kupować gotowe ciasteczka w sklepie. Przepis Składniki: 250 g miękkiego masła, albo margaryny 180 g cukru(...)cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jajka i znowu miksujemy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy płatki kukurydziane i rodzynki, oraz całość dokładnie mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzechów i rozkładamy w papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez 15-20 minut. Gotowe i pyszne
KasiaiKrzysiu.plMoniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka(...)szynką szwarcwaldzk ą sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty w ytrawna ćwikła gotujemy białą kiełbasę
Proste Potrawylegowisku do góry brzuchem ze zmęczenia, jednak jedzenie tez może męczyć... hehehe Śmieje się, że nasz czworonożny przyjaciel w tym roku wykupił świąteczną taryfę "Sęp..." :) Kruche ciasteczka... :) Kruche ciasteczka... SKŁADNIKI: - 3 szklanki mąki - 4 żółtka - 1.5 szklanki cukru pudru - 1.5 kostki margaryny - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1 płaska łyżka proszku do pieczenie - 1.5 łyżki śmietany 18% - pół(...)PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki należy razem wymieszać w misce i zagnieść ciasto, można dosypywać mąki w razie jakby ciasto było za rzadkie. Następnie ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, bo po ozdobieniu lukrem byłyby za słodkie. Ale jeśli
Zainspiruj się kuchniąSzybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach. Składniki na dwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: tabliczka białej czekolady 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka(...)krokant do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciastka energicznie zagnieść (masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki). Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty. Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 12-15 minut. Zostawić na blaszce
Ze smakiem i z pasjąAndrzejki, które w tym roku spędzałam w domu postanowiłam przygotować ciasteczka z wróżbą. Małe, kruche ciasteczka, które zawierają w sobie niespodziankę. To bardzo ciekawa propozycja na różne imprezy, nie tylko Andrzejki. A pomysły na teksty? Całkowita dowolność! Składniki: 150 g mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 jajka 1 łyżka oleju przyprawa Kamis do dań słodkich(...)dowolna mieszanka przypraw, np. cynamon, goździki) Wykonanie: Przygotować karteczki z wróżbami lub cytatami. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i jedną część odłożyć (bo będzie je trudno rozwałkować). Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać krążki ciasta. Na każdym krążku układać kilkukrotnie złożoną karteczkę i zlepiać brzegi jak przy robieniu pierożków. Następnie ciasteczko zgiąć w połowie i przewiesić
Pasja Smaku