Cóż Wam mogę napisać...proste, kruche, nie twarde ciasteczka które na pewno znacie, ale czy piekliście już sami ? :) Zachęcam przepis i wykonanie bardzo proste, a ciasteczka bardzo smaczne ;) Składniki: 120 g masła 1 jajko kl L 1/3 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g posiekanej na kawałki czekolady lub groszków czekoladowych(...)pieczenia, esencję waniliową, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia. 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. 5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciastka. Pieczemy w 160 stopniach grzanie góra-dół z termoobiegiem przez 12 minut. Upieczone ciasteczka wykładamy na kratkę aby przestygły. Smacznego
Gotowanie...to proste !Pyszne, kruche, mięciutkie i expresowe do wykonania. Nie wymagają od nas żadnych wyszukanych składników. Uwielbiam lekko serowy smak tych ciastek ... ❤ Są delikatnie słodkie, więc jeśli jesteś łasuchem proponuję polukrować je lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Dla mnie było to już zbędne, bo powidła śliwkowe nadają ciasteczkom wg mnie dostatecznej słodkości 😊 Składniki: 25 dag margaryny 25 dag mielonego twarogu(...)ciasteczek Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy twaróg, cukier waniliowy, otartą skórkę cytryny i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok. 1/2 godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty, na środek każdego nakładamy łyżeczkę powidła i sklejamy przeciwne rogi do środka lekko dociskając. Ciasteczka
Walijskie PichcenieJest to niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki, które można dowolnie nadziać i tym samym uzyskać efektowny oraz bardzo szybki deser - oczywiście, jeśli w zanadrzu mamy już gotowe babeczkowe korpusy. Polecam i zachęcam do dzielenia się w komentarzach Waszymi pomysłami na ich wypełnienie! (około 30 małych babeczek) 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g) 1/4 szklanki(...)cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego
Di gotujePyszny pomysł na kolację we dwoje. Kruchy kurczak z winnym posmakiem, słony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka(...)czerwona cebula ½ pęczka szczypiorku 150 g sera feta 2 łyżki orzeszków ziemnych solonych Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę pszenną, sól oraz cukier. Wsypujemy suche drożdże. Wlewamy gorącą wodę. Ciasto mieszamy za pomocą haka. Gdy jest dość gładkie i zwarte wyłączamy mikser i zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą z oliwek. Odstawiamy w misce pod przykryciem na 2 godziny
VioletoweKucharzeniezmroku,dają takie ciepłe światło :-) Dziś chciałabym Wam się pochwalić moimi pierwszymi dekorowanymi ciasteczkami,jakie zrobiłam dla mamy, a że Halloween lada dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-) Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-) Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio(...)cukru pudru (ciastka nie powinny być słodkie-bo będą jeszcze pokryte lukrem) -0,5 łyżeczki soli -1 jajko -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto, i chłodzimy około 30 minut w lodówce. następnie wałkujemy na około 3-4mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu możemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukuchni. PIERNIKOWE KRUCHE CIASTECZKA /autorski;/ 1 kostka masła 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier, przyprawę i kakao posiekałam z mąką, roztarłam w palcach, aby powstało coś na kształt piasku. Dodałam 2-3 łyżki zimnej wody i zagniotłam ciasto. Będzie dość miękkie
W kuchni Karmel-itkiTa tarta to swego rodzaju ewenement. Ewenement, dlatego że stała się inspiracją dla mnie samej… Kiedy w słoneczny, niedzielny poranek dekorowałam ją płatkami róż, na
Raj dla PodniebieniaTa tarta to swego rodzaju ewenement. Ewenement, dlatego że stała się inspiracją dla mnie samej… Kiedy w słoneczny, niedzielny poranek dekorowałam ją płatkami róż, na
Raj dla PodniebieniaDzień dobry :-) Jak nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam naleśniki nadziewane kurczakiem i warzywami, to wszystko zapieczone pod pierzynką z pieczarek i sera. Frasz
kruche babeczkiDzień dobry :-) Poniedziałek zaczynamy od słodkości. Ciasteczka a'la pieguski, które znikają szybciutko. Zrobiłam podwójną porcję w sobotę, a w niedzielę ciasteczek już nie było. Przepis
kruche babeczkiHej :)) Dawno muffinek nie było, moje dziecko już lamenty zaczęło odprawiać, bo jak to, bo kiedy, bo już i rób co chcesz człowieku ;) Zrobiliśmy, dwa rodzaje
kruche babeczkiZbliża się koniec karnawału, więc w moim wypadku pożegnanie z cukrem na kilka tygodni. Dlatego proponuję moje sztandarowe ciacha, czyli rogaliki. Przygotowuję je najczęściej na przegryzkę
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki
KreatywnePinyoprzeć i nie zjeść zanim choinka pojawi się w Waszym domu. 😀 Chodzi oczywiście o świąteczne keto pierniczki lukrowane! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword ciastka , ciastka kruche , finger food , lukier , pierniczki Porcje 30 pierniczków Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Pierniczki 2 jajka 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki erytrytolu(...)tartar; kamień winny) 1/8 łyżeczki barwnika czerwonego naturalny (opcjonalnie) Sposób przygotowania Pierniczki Mąkę kokosową podprażyć na suchej patelni aż się przyrumieni. Odstawić do ostudzenia. Mus kokosowy rozpuścić. Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i rozdrobnić aż do uzyskania zbitej masy. Ciasto na pierniczki owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Wyjąć rozwałkować między dwoma arkuszami papieru
Modern Cave Girlgdyż bardzo lubię kompozycje w tej właśnie scenerii :) A dzisiejsze ciastka to jedne z moich faworytów na świąteczny stół. Odkąd je upiekłam stały się jednymi z moich ulubionych ciastek. Kruchy, maślany spód, do tego marmolada (konfitura czy dżem spłynęłyby z ciastka) i pyszna, chrupiąca beza na wierzchu :) W oryginalnym przepisie ( klik ) do bezy dodawane są tylko orzechy. Ja miałam(...)pieczenia marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru 60 g mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na grubość około 5 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać okręgi, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia
My simple kitchen