przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:172/1100)

Ciasto z rabarbarem 90

Ciasto z rabarbarem Ciasta owocowe, szczególnie to z rabarbarem kojarzą nam się z latem i piękną pogodą. Zazwyczaj w okresie wakacyjnym takie ciasta w naszych domach pojawiają się najczęściej. Chociażby dlatego, że mamy dostęp do świeżych owoców, które aż proszą się o to, by upiec z nich pyszne ciasto. Ciasto z rabarbarem to jeden z najbardziej popularnych wypieków w sezonie(...)ponieważ to ciasto rabarbarowe smakuje nam najbardziej. Proste, smaczne, bez żadnych udoskonaleń. Takie ciasta moim zdaniem są najlepsze. Poniżej znajdziecie przepis na domowe ciasto z rabarbarem, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Smacznego! PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM Składniki Blaszka 24×36 cm Masa rabarbarowa 1 kg rabarbaru 2 szklanki cukru 3 budynie waniliowe Ciasto kruche 60 g cukru

Alle Dobre!
Krucha szarlotka z papierówkami i budyniową pianką 75

przez moment, by zmienić poranną koncepcję  pieczenia ciasta czekoladowego na majonezie. Ciasto zostało zaplanowane na wieczorne spotkanie  organizacyjno - pożegnalno - wyjazdowe,   do domu wróciłam późnym popołudniem.  Wyposażona przez znajomego ogródkowicza w torbę z papierówkami. Spontaniczna zmiana planów wypiekowych, majonez wrócił do lodówki. Zajęłam się papierówkami i kruchym ciastem,  bardzo prostym w przygotowaniu.  Zagniata się(...)ciasta.  Dzielimy je na dwie części, w proporcjach 2/3 i 1/3.  Mniejszą część wkładamy do zamrażarki, pozostałą wylepiamy dno  wyłożonej papierem do pieczenia formy - warstwą około 1 cm grubości.  Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 190 stopniach około 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.  W tym czasie pozostałe z ciasta kruchego białka

Kronika Piekarnika
Sernik harataniec 93

miałam do wykorzystania ser w wiaderku. Przypadkowo trafiłam na haratańca. I wiecie co? To jeden z najlepszych serników jakie robiłam. Na stałe wskazuje na listę moich ulubionych ciast.  Składniki: Ciasto kruche: 3,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka  3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki śmietany 18%  220 g masła(...)ciasta i masy serowej 1/3 szklanki cukru 1 kisiel o dowolnym smaku - ok 70 g Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto poza kakao zagnieść. Podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich dodać kakao i zagnieść, aż ciasto nabierze jednolitego kakaowego koloru. Jedno ciasto jasne i kakaowe włożyć do zamrażarki

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka z budyniem 299

moje ulubione ciasta z jabłkami czyli szarlotki.Przepisów na nie jest po prostu mnóstwo wiec testujemy. Na początek przedstawiam ją z budyniem. Szarlotka jest smaczna i warta wypróbowania. Zapraszam... Kruche ciasto: - 500 g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g  cukru - 1 op. cukru waniliowego - 200 g zimnego masła (lub magaryny) - 5 żółtek - 3-5 łyżek gęstej kwaśnej(...)tłustego mleka - 1 łyżka masła - 5 białek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę

Kubki smaku
Tartaletki a'la Banoffee 119

deser, ale tak nie jest. Dobrałam proporcje tak, żeby nikogo za bardzo nie zasłodzić ;).  Na koniec posypałam całość pyłkiem pszczelim, to dodatkowo dodało uroku. Składniki na 4 tartaletki Ciasto kruche: 200 g mąki 130 g masła 1 jajko 60 g cukru pudru szczypta soli Krem: 2/ 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (nisko słodzonego) 1 banan 2/3 łyżki masy(...)kajmakowej 300 ml śmietany kremówki 36% pyłek pszczeli (opcjonalnie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy je na godzinę do lodówki.  Przygotowujemy krem.  Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo masę kajmakową i miksujemy  na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.   Wkładamy krem do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy . Przygotowujemy foremki

noteskulinarnyfiga
Krucha szarlotka 248

jesień to jabłka a jak jabłka to musi być szarlotka. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo delikatna. Ma tylko jedną wadę bardzo szybko znika z talerza. składniki: kruche ciasto 450 g mąki pszennej 250 g zimnego pokrojonego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka szczypta soli dodatkowo 1,5 kg jabłek 2-3 łyżki(...)cukru waniliowego   Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść przy pomocy robota lub ręką. Ciasto podzielić na dwie równe części.  Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Oprószyć cukrem waniliowym, wymieszać i odstawić.  Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia

Monia miesza i gotuje
Mini tarty z owocami leśnymi 261

bryłe i pozostawała taka paćka. W tym przypadku każdy owoc zamrożony był osobno co po rozmrożeniu daje lepszy efekt estetyczny. Składniki : 1 paczka mixu na tarte ( kruche ciasto ), 200 gr owoców leśnych , masło do smarowania foremek,  25 g cukry  3 łyżeczki  bułka tarta, 1 łyżka mąki,  jajko do smarowania Przygotowanie   Kruche ciasto przygotowujemy

cookpl
Tartaletki z budyniem i truskawkami 203

Ostatnio pisałam, że byłam pod wrażaniem ciasta kruchego, z którym robiłam C iasto z rabarbarem . Postanowiłam wykorzystać ten przepis do tarteletek i wyszły przepyszne. Myślę, ż e to jeszcze nie koniec inspiracji z truskawkami w tym roku. P.S. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, ale nie miałam 13 foremek, więc zrobiłam ciasteczka i posmarowałam dżemem... i nie muszę pisać(...)zjadł :) ale spokojnie możecie zrobić trzynaście tarteletek, masy budyniowej wystarczy. Propozycja w sam raz na D zień Dziecka :) Ciasto kruche: (12 tarteletek) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła  1 jajko Tarteletki delikatnie wysmarować masłem . Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami

Delicious Titbits
#2 Sernik Wiedeński (bez spodu) 195

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast. Nie przepadam za tym rodzajem ciast ze spodem z ciasta kruchego. Zwłaszcza, że przy moim odżywianiu musiałbym wymyślić bezglutenowe kruche ciasto. Kto by miał na to czas? W każdym razie, w serniku - jak sama nazwa wskazuje - najważniejszy jest ser. Po co sobie go psuć kruchym spodem, jak można upiec pyszny, bezglutenowy (!) i waniliowy(...)miksujemy jeszcze około minuty.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy naszą masę serową i pieczemy ok godziny w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania brązowego koloru naszego ciasta. Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody. Wtedy nasze ciasto będzie puszyste i delikatne.  Sernik bardzo wyrasta, jednak po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu opada

Taste of imagination
Śnieg, spacery i smsy o niestosownej porze. Oraz tarta z czerwonymi pomarańczami 207

przepis bardzo prosty, a jednocześnie niezwykły. Zadziwiające, jak tak banalne składniki, jak masło, jajka i cukier, dzięki odrobinie wyobraźni, mogą zmienić się w coś tak pysznego. Kruche ciasto na bazie palonego masła jest niesamowite. Lekko orzechowe, niesamowicie chrupiące i po prostu doskonałe. Z tego przepisu skorzystam jeszcze nie raz.  Nadzienie to zwykły, banalny curd, najczęściej podawany w wersji cytrynowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
tradycyjny sernik krakowski 183

miksujemy krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w paski. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy paski z kruchego ciasta tworząc kratkę. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik

chili & sugar
Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką. 259

Dziś zapraszam na sernik krakowski, który pojawia się u nas na każde święta. Tradycyjny sernik z kratką z kruchego ciasta ma w sobie coś magicznego. Ilekroć go upiekę, znika błyskawicznie. Zresztą nie ma co się dziwić bo jego intensywny, klasyczny smak nie pozwala przejść obok niego obojętnie. Tajemnicą jego smaku jest użycie prawdziwego, u mnie swojskiego, twarogu. Jest(...)przy mieleniu, lecz warto podjąć wyzwanie i przygotować ten sernik na Święta. Polecam! Składniki na sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką  na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki zimnego mleka, śmietany lub wody MASA SEROWA

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem. 158

zapach i ten smak. Śliwki z z cynamonem smakują obłędnie. Lubicie takie połączenie? Cynamon najczęściej łączymy z jabłkami, a ja polecam użyć go do śliwek. Na niedzielę upiekłam kruche ciasto ze śliwkami, ciasto dodatkowo posypałam białą czekoladą startą na tarce, urozmaiciło to trochę tak proste ciasto. Do takiego ciasta idealnie pasuje filiżanka aromatycznej kawy lub kubek ulubionej herbaty. Wykonanie takiego(...)pieczenia Dodatkowo: około 60 dag śliwek węgierek 4 kostki białej czekolady 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka cukru mąka pszenna do posypania stolnicy cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznego kruchego ciasta ze śliwkami i cynamonem: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki o wymiarach około

Izabelawkuchni
Ciasteczka warszawskie 201

podanych składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Lukier: 1 białko 120 g cukru pudru Masa budyniowa: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 15 g skrobi(...)mąki ziemniaczanej  15 g mąki pszennej 125 g masła Dodatkowo do obtoczenia: zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość

Świat Ciasta
Pyszna szarlotka klasyczna 263

przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni(...)rozwałkowania na dwa płaskie blaty. Przepis na największą blachę 34 x 23 cm. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale doskonała jest również bez niego. Drukuj Szarlotka domowa na kruchym cieście window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa jabłkowa 1,5 kg kwaskowych jabłek 1 kisiel cytrynowy 6 łyżek cukru 1 łyżka bułki tartej 1/3 + 1/3 szkl wody łyżeczka cynamonu Ciasto

Mieszam w Garnku