delikatną i puszystą pianką. Połączenie tego wyśmienitego napoju z masą serową i lekką pianką bezową to kwintesencja smaku i aromatu. Zapraszam wszystkich do tej włoskiej podróży. Składniki : spód (ciasto kruche): 1,5 szklanki mąki pszennej 75 g masła 1 jajko 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Masa serowa z cappuccino(...)drobnego Dekoracja : 3 kostki mlecznej czekolady startej na tarce. Wykonanie: . 1. Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto kruche zagnieść szybko do połączenia się i rozłożyć w miarę równomiernie w formie. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2.Ser dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka
vaniliowoczekoladowaUrocze ciasteczka zrobione z ciasta kruchego, a przełożone cudownym, cytrynowym kremem (miskę po tym kremie wylizałam do czysta :)) Sekret koloru kremu tkwi w żółtkach jaj wiejskich. Z tych sklepowych mało prawdopodobne, że uzyskacie taki ładny kolor, ale nie zaprzeczam- możliwe, że traficie na takie jajka :) Ja jednak zawsze widzę różnicę w kolorze i smaku żółtka :) Jeśli jednak(...)się kupić takich ładnych jaj z prawie pomarańczowymi żółtkami to możecie dodać kropelkę barwnika spożywczego w żółtym kolorze. Składniki: ciasto kruche: 40 g masła, 1 jajko, 100 g mąki pszennej, 50 g cukru, szczypta soli. krem: 2 żółtka z jaj wiejskich, 30 g cukru pudru, 30 g soku z cytryny, 50 g masła. Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy
Aga w kuchniManchester tart było dla mnie miłym zaskoczeniem. Myślałam, że połączenie budyniu, dżemu truskawkowego i wiórek kokosowych to nic nadzwyczajnego. Zwykła nuda... Jednak kruche ciasto z kremowym budyniem i słodkim dżemem okazało się bardzo smaczne. Przygotowałam 12 małych tartaletek, ale z tego przepisu równie dobrze można przygotować jedną dużą tartę. Składniki: 5 łyżek wiórek kokosowych 2 opakowania budyniu 750 ml mleka(...)mieszamy. Ciasto na tartę. Mąkę mieszamy z masłem, łyżką cukru i 3 łyżkami śmietany (ja użyłam 36%), żółtkiem i ugniatamy tak aby składniki się połączyły. Nie za długo, ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy do momentu aż powstanie cienka warstwa (około 3 mm) i przekładamy do foremek. Dokładnie
wysmienityjabłecznik to takie do którego dodajemy jabłka przesmażone , musy jabłkowe itp. Ale ile w tym prawdy to już nie wiem Wiem natomiast ,że taka szarlotka na kruchym cieście , pachnąca cynamonem smakuje niesamowicie . I ciężko poprzestać na jednym kawałeczku ;) Składniki: foremka 28x25 2,5 szklanki (420g) mąki 3/4 szklanki (170g) cukru 125 g zimnego , pokrojonego w kostkę
Malinowa Kawiarenkasię niezmiennie właśnie z tą pora roku. Dziś prosta tarta , wypełniona po brzegi śliwkami zatopionymi w delikatnym nadzieniu. Pachnąca cynamonem mmmmmm :) Składniki: Foremka o średnicy 28cm Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki (250g) pół kostki zimnego masła (125g) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 2 jajka
Malinowa KawiarenkaPrzepyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno... Pasuje jako deser i jako element śniadania, np. z jogurtem naturalnym - świetnie zastąpi tradycyjne musli - nie jest to typowe rozlatujące się kruche ciasto, po upieczeniu bardziej przypomina granolę :-) Wybór należy do Was, ja polecam ze względu na smak i łatwość przygotowania :-) SKŁADNIKI Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobnych płatków
Czary - gary w kuchniWiosenna przekąska z kruchego ciasta i jedwabistego farszu z awokado i sera feta - na wielkanocnym stole prezentuje się pięknie. Można przygotować jedną większą tartę, ale można też pokusić się o mniejsze, takie na jedną porcję. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musi być zrobione z masła, wtedy uzyska właśnie tę delikatna kruchość i wspaniały smak
Codzienna kuchnia niecodziennanią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki(...)miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie.Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min.Zimowa tarta z jabłkamiSmacznego
CiastkozercyPyszna szarlotka z bezą i kruszonką idealna do kawy, na deser! Koniecznie spróbujcie. Składniki: CIASTO KRUCHE: 450 g mąki pszennej 3 łyżki cukru drobnego do wypieków 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek 1 cukier waniliowy sok z 1 połowy cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka cynamonu BEZA(...)białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane drobno masło. Ucierać palcami do powstania drobnej kruszonki. Dodać żółtka, zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. JABŁKA: Jabłka obrać ze skórki
Gotuj z Mąkąciągle nie umieściłam wszystkich przepisów. Dziś nadrabiam zaległości i przedstawiam sernik z brzoskwiniami. Smakował wybornie z pijanymi daktylami i ledwo się załapałam na kawałek do zdjęcia Składniki na kruche ciasto: _____________________ 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny pół szklanki cukru 2 jaja Składniki na masę serową: _____________________ 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( u mnie President(...)cukrem 8 jaj 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki namoczonych rodzynek 1 puszka brzoskwiń 1/2 szklanki daktyli z rumu Przygotowanie: _____________________ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć , rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem
Gosia gotujePomimo tego zdecydowanie go polecam - delikatny i smakowity, niezbyt słodki, jednak polewa z białej (bądź karmelowej) czekolady stanowi słodkie dopełnienie. SERNIK Z MLEKIEM KOKOSOWYM (tortownica o średnicy 28 cm) Kruche ciasto: 125 g kostki masła bądź margaryny (prosto z lodówki) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 żółtko Masa sernikowa: 500 g białego sera(...)skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: biała lub karmelowa czekolada roztopiona w 4-5 łyżkach śmietanki 30% Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Składniki na kruche ciasto siekam nożem i zagniatam szybko. Odstawiam na 30 min do lodówki. Następnie wylepiam ciastem formę i nakłuwam widelcem. Wstawiam do pieca i piekę 10-15 minut, aż spód nabierze
W kuchni Karmel-itkimigdałów nie jest tu straszne. Smakujcie naprawdę warto. Zapraszam... Żródło "Moje wypieki" Skala smaku 10/10 - tarta pierwotnie jest z malinami ja zrobiłam z borówkami i dżemem jagodowym. Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 60 g cukru pudru szczypta soli 225 g masła, zimnego Formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub formę(...)tarty o wym. 29cm.-formę do tarty nie trzeba natłuszczać ani wykładać papierem. Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Wcisnąć w dno przygotowanej formy i wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 20 minut, wystudzić przez 5 minut. Nadzienie: 150 g masła 4 jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g zmielonych migdałów 250 g bezpestkowego dżemu malinowego/ dałam jagodowy
Kubki smakuBardzo kruche ciasto z kremem pomarańczowo miętowym. Najlepsze na drugi dzień, kiedy krążki lekko nawilgną masą. Mięta w kremie jest mało wyczuwalna, ale daje całości lekko orzeźwiający posmak. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze
Kuchnia w czekoladzieTorcik zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Można go również przygotować w kształcie serca czy z inicjałami.Co komu wyobraźnia podpowie. Inspiracje na to ciasto znalazłam na blogu misiowamamaasia. Ciasta kruchego sporo zostaje ale można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków. Ten torcik robiłam z podwójnej porcji podanej poniżej (wym. wysokość 30 cm /21 cm szeroki jest to rozmiar jednej(...)cyfry a potrzebujemy po dwa blaty z każdej cyfry czyli w sumie cztery) Można zrobić mniejszy i wtedy wystarczy zrobić z jednej porcji) Ciasto kruche 500 gramów mąki pszennej tortowej 250 gramów zimnego masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka M Na krem (trochę kremu zostało ale ja wolę zrobić ciut więcej) 800 ml śmietanki kremówki 400 gramów serka
Andzia Pichcipróbowaliście kiedyś ciasta kruchego z jeżynami? ;-) Na półce w spiżarce co jakiś czas wpadał mi w rękę słoiczek z jeżynami, przyrządzony jeszcze zeszłego lata, i za każdym razem przekładałam go i chowałam coraz głębiej. Dziś postanowiłam - trzeba go w końcu wykorzystać, tym bardziej, że świeżych jeżyn jest już z każdym dniem coraz więcej. Czy warto było poeksperymentować(...)proporcji wychodzi jej symboliczna ilość, radzę więc zrobić 1,5 porcji kruszonki - i powinno być idealnie! Piekę w 170'C (termoobieg) przez ok. 45 minut. I co wychodzi? Smaczne, kruche ciasto, w sam raz do popołudniowej kawki lub herbatki, idealne na niespodziewaną wizytę, z racji tego, iż jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Szybkie w przygotowaniu i szybko znika z blaszki
Wielopokoleniowo