Jest lato więc musi być ciasto z owocami. Nie chciało mi się ucierać więc zagniotłam kruche. Dodałam budyń, owoce i kruszonkę a całość później zalałam galaretką. Wyszło nie tylko dobre ale też apetycznie bo ciasto było kolorowe i fajnie wyglądało. A nam smakowała zwłaszcza kruszonka zalana galaretką. To niecodzienne połączenie ale było pyszne! *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanka cukru 125 g miękkiego masła 3 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 op. cukru wanilinowego dodatkowo: 3 budynie czekoladowe (na 0.5l każdy) 1 litr mleka 5 łyżek cukru Wykonanie: Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru
Walijskie Pichcenieochotę na początku myślałam o drożdżówkach z budyniem, później o rogalikach ale jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i wyszły mi kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej duża część szczęścia przy przyrządzaniu przez laika ;) to improwizacja i eksperymentowanie(...)gram oleju rzepakowego zimnego opakowanie drożdży instant 3 łyżki cukru Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu Mąki przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier dokładnie mieszamy. Jajka, olej, mleko mieszamy razem dodajemy do mąki i miksujemy około 5 min na średnich obrotach. odstawiamy na 30 min. i ponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki
NaKońcuJęzykasobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:) Ciasto: 5 żółtek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki cukru, 200g masła lub margaryny, 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy(...)proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło i sok z cytryny. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim dno formy o wym. 23 x 33cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut
Z miłości do słodkościwłoskich 10 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu Masa: 3/4 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 kostki masła 3 budynie kokosowe 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 10 dag wiórek kokosowych Wykonanie: Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki do pieczenia. Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję(...)studzę. Kruche ciasto 2- Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Orzechy- Wszystkie składniki mieszam podgrzewając. Wykładam na ciasto miodowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upieczone odstawiam by wystygło. Masa- Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotuję budyń. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie
Ciasteczkowy Potwórłyżki, SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 1/2 szklanki, kasza manna 1/2 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia - szczypta, ser biały 1/2 kg, olej rzepakowy 2 łyżki, żurawina suszona Royal Brand 10 dag, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników w robocie zrobić ciasto kruche jak na kruszonkę tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować(...)jajka ubić z cukrem z 8 minut w robocie na dużych obrotach na kogel-mogel następnie dodać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia, olej, ser z wiaderka 1/2 kg, żurawinę i masę serową tylko zmiksować do połączenia składników na ciasto kruche wylać masę serowa i na wierzch posypać kruszonką piec w 200C około 45 minut - zostawić w blaszce do wystudzenia
W Mojej Kuchni Lubięmiodu 250g sezamu Warstwa kokosowa: 5 białek 3/4 szkl cukru 100g wiórków kokosowych szczypta soli słoiczek powideł śliwkowych Masa toffi: kostka miękkiego masła budyń o smaku toffi 2 łyżki cukru pudru Czekolada do polania Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na 2 blaszkach (24x36cm(...)warstwą na jedno ciasto kruche. Piec ok 15-20 min, do zarumienienia, w 180st. Warstwa kokosowa: Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Drugi blat ciasta posmarować powidłem i wyłożyć pianę. Piec ok 20 minut w 180st. Placki ostudzić. Masa Toffi: Budyń przygotować wg przepisu
Smakołyki Asiwyjadałam sam łyżeczką. No pycha po prostu! A na gorąco, ma on dodatkowo konsystencję prawdziwego budyniu ! I to w zupełności wegańskiego, bo wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego. Przerobienie całej tarty na wersję vegan nie stanowi także większego problemu. Ostatnio eksperymentowałam trochę z wegańskim kruchym ciastem i okazuje się, że zastępując jajka jogurtem lub śmietaną kokosową uzyskuje się bardzo przyzwoite efekty(...)intensywnie czekoladowa. No tego smaku nie trzeba chyba specjalnie reklamować… Z dedykacją dla wszystkich czekoladożerców. Course Deser Cuisine Europejska Diet Low-Carb, Gluten Free, Vegan, Wege Keyword budyń, ciastka kruche, czekolada, finger food, tarta Prep Time 15 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 30 minutes Servings 10 porcji Calories 317 kcal Ingredients Spód do tarty 2 jajka
Modern Cave Girlcukru pudru, 1 budyń waniliowy 60 g, 180 g serka kremowego śmietankowego topionego, 2 opakowania w bloczku, ponadto: sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka cukru, świeże listki mięty. owoce: wiśnie, czarna porzeczka, marakuja, owoce leśne: maliny, jeżyny, jagody, Przygotowanie: Ciasto: Mąkę łączymy z solą, cukrem pudrem, dodajemy pokrojone masło. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy na ciasto. W razie potrzeby dodajemy(...)spożywczą. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy i przekładamy do lodówki na ok. 1 godz., do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 210°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 15 - 20 min. Masa: W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy masę. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, jajkiem, budyniem i serkiem śmietankowym. Masa powinna być idealnie gładka, kremowa. Masę przekładamy na kruche ciasto
Moniki SmakołykiPyszne ciasto z duża ilością brzoskwiń,mięciutkim budyniem i kruchym ciastem.Idealne do kawy .Bardzo proste do zrobienia,robiłam już podobne z połówkami jabłek i bez budyniu również pyszne ,przepis znajdziecie tutaj ale to smakuje jeszcze lepiej,polecam
Swojskie jedzonkoOdkąd zobaczyłam je na blogu Ali wiedziałam, że prędzej czy później przyjdzie na nie czas ... :) Kruche, delikatne, ciasto i zamknięty w nim aksamitny budyń ... Znacie lepsze zestawienie? Babeczki robi się na prawdę szybko, przepis jest prosty, zachęcam więc wszystkich łasuchów do wypróbowania przepisu. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Składniki na ciasto: 300 g mąk i pszennej 3 żółtka
Walijskie PichcenieSezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche. Ciasto:3 szkl mąki4 jajka1 budyń śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl cukru 1 margaryna2 łyżki olejuPiana:5 białek3/4 szkl cukru1 kisiel czerwony ( proszek)2 łyżki soku z cytrynyNadzienie:6 łodyg rabarbaruok 5 łyżek cukru1 jasny kisiel ( proszek)Z wymienionych
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabudyń śmietankowy Pianka: 4 białka ¾ drobnego cukru do wypieków ⅓ szklanki oleju słonecznikowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy 500g malin świeżych lub mrożonych (bez rozmrażania) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto ugniatamy mikserem z końcówką do wyrabiania lub ręcznie siekając składniki nożem, a następnie zagniatając. Dzielimy(...)sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania wlewamy wolnym strumieniem olej, a następnie łączymy z budyniami w proszku i malinami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną. Przygotowaną pianką przykrywamy masę serową, a całość posypujemy drugą częścią startego kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika na ok 55 minut, zmniejszając temp. pieczenia do 180⁰C. W trakcie pieczenia, po min. 30 minutach
Kuchnia w czekoladziepieczenia 1 łyżka octu 250 g margaryny 5 żółtek smalec do posmarowania blachy Masa: 3 x 400 g śmietany 18% 2 budynie śmietankowe 5 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli Przygotowanie: Ciasto kruche: Ze składników wyrobić ciasto (gdyby się nie kleiło dodać łyżkę śmietany). Całość podzielić na 2 części w stosunku 2:3. Mniejszą częśc włożyć do zamrażalnika
Malinowo w kuchniżurawiny suszonej 150 ml mleka 2 łyżki cukru trzcinowego masa serowa: 250g serka mascarpone 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 150 g sera śmietankowego 1/2 szklanki cukru pudru Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło pokrojone, wodę zimną,cukier(...)żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na godzinę, można dłużej. Szykuje formę wysoką o średnicy 21 cm. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Do formy przekładam ciasto, zrywając papier,formuję boki wysokie z ciasta. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury
wesoła kuchnia