sernik z tartymi jabłkami 560składniki na ciasto kruche: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g masła 90 g cukru pudru 2 jajka (żółtka do ciasta, białka do sera) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez(...)zmielonego) 80 g masła, w temperaturze pokojowej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 ml śmietany, kwaśnej 330 g cukru ok. 30 g cukru z prawdziwą wanilią 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g) wykonanie: Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią dodajemy stopniowo żółtak a następnie śmietanę, ser oraz przesiany budyń. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Biedronka 2480szklanka cukru, 250g masła lub margaryny, 1jajko. Mąkę przesiać, posiekać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i na 30 min wstawić do zamrażalnika.Ciemne ciasto: 3 jajka, szklanka gęstej śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki kakao, łyżeczka sody oczyszczone. Białka ubić na sztywno(...)rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i, ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Dodać białka i wymieszać. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki o wym. 27x35cm. Piec około 50-60 minut w temp. 180 st. Ostudzić. Krem: 1/2 l mleka
Z miłości do słodkości
Tradycyjny sernik wiedeński 271Tradycyjny sernik wiedeński to sernik bez kruchego spodu. Uważam, że im więcej sera w serniku tym lepiej, więc jest to jedno z moich ulubionych ciast. Sernik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ 259razem ze sporą ilością wiśni na kruchym cieście. W tym roku moja wisienka bardzo obrodziła, więc planuję sporo ciast z wiśniami i konfiturę wiśniową , na którą przepis znajdziecie w Małej Cukierence (klik) . A wracając do dzisiejszego ciasta jest maślane, waniliowe i soczyste od owoców. Wiśnie są w polewie śmietanowo – waniliowej. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wygląda apetycznie(...)push({}); ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ Składniki: Ciasto: 220g masła – roztopionego, ostygniętego 100g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 jajko Polewa śmietanowa z wiśniami: 210g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią lub pominąć) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Mała Cukierenka
Sernik dyniowy na kruchym ciasteczkowym spodzie 187Sernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ
Życie zaczyna się w kuchni
Sernik królewski z jagodami. 235wymiarach 28x40 cm: KRUCHE CIASTO: 80 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 280 g mąki Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajko i żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy okruchy odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto ręką, chłodzimy(...)lodówce 45 minut. Ze schłodzonego ciasta odcinamy 1/4 i wkładamy z powrotem do lodówki. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę (spód i 1 cm rant). Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia 15-20 minut. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy i wycinamy 1 cm paski
Rozpustne gotowanie
Sernik złota rosa... bez rosy. ;-) 462sernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni ciasta po upieczeniu...a których u mnie zabrakło. ;-) Foremka okazała się zbyt niska i niemożliwe było wyłożenie wskazanej przepisie warstwy piany. Ale nie ujmuje mu to w smaku. :-) To moje pierwsze podejście do tego sernika(...)misce i zagniatamy je na gładką masę. Wykładamy nią formę (według mnie ciasta było zdecydowanie za dużo, połowy nie użyłam). Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. 2. Ser miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy kolejno: po jednym jajku, budyń, olej, mleko. Masa serowa będzie miała płynną konsystencję. 3. Masę wylewamy na upieczony spód
Szefowa kuchni
Styropian, czyli oszukany sernik 22379Ciacho idealnie udające sernik, po spróbowaniu trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani grama sera. Jest zachwycające: smaczne, delikatne, lekkie i co ważne: bardzo proste
Domowa Cookierenka Agi
Smalcówki z serem 202serem, czyli takie krucho - drożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Na przepis ten natknęłam się na tej stronie: https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie i delikatne(...)smaku, a samo ciasto jeszcze na surowo jest super plastyczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: ok. 500g mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 50g świeżych drożdży 0,5szkl. śmietany 18% 2 jajka 1 kostka smalcu (200g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie serowe: 250g białego sera 2 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru
Waniliowe Improwizacje
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 197Niesamowicie wilgotna, o piankowej strukturze, czekoladowa masa serowa na mocno orzechowym i bardzo kruchym spodzie z pewnością zadowoli każdego amatora serników. Dekoracja z bitej śmietany i gorzkiego kakao nie tylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia(...)cukru 20 g cukru waniliowego 100 ml mleka 1 torebka budyniu czekoladowego (45 g) Dekoracja: 300 ml śmietany 30% (schłodzonej) 20 g cukru waniliowego 1-2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przeznaczone na spód przekładamy do miski i miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
MyCookBook.pl
Sernik z galaretką jeżynową 187Pyszny sernik, który upiekłam z okazji urodzin mojej cioci. Miękki, wilgotny a przy tym delikatnie cytrynowy. Galaretka jeżynowa nadaje całość lekkiego, kwaskowatego posmaku. Spód z
Mango Papaja
Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher 244Dziś zapraszam Was na tartę pełną smaków. Pyszne serowe nadzienie doskonale komponuje się z kruchym spodem, powidłami śliwkowymi i kruszonką z ferrero rocher. Całość warto polać sosem wiśniowym. Delikatne, niepowtarzalne połączenie smaków. Pomysł na tartę podsunęła mi moja kochana siostrzenica, która pomagała mi tego dnia w pieczeniu Polecam Wam spróbować. Tarta idealna na każdą okazję. Nie za słodka, ale pełna(...)cukru 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek) 1 płaska łyżka mąki pszennej kilka łyżeczek powideł śliwkowych Jamar (mniej niż pół słoiczka) 3 kuleczki ferrero rocher sos wiśniowy do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Robimy szybko coś na kształt a la kruszonki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę
Słodkie okruszki
Ciasto z pianką budyniową i jagodami 205Kruche ciasto maślane ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi jagodami leśnymi oraz tartym ciastem na wierzchu to jedno z najlepszych ciast z owocami lata. Ciasto tarte oraz spód wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego puszysta, budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem postawiłam(...)idealnie zrównoważone w smaku, warto wybierać kwaśniejsze owoce, by przełamać słodycz pianki budyniowej. Ciasto mimo prostoty smakuje pysznie i zawsze znika w mgnieniu oka. U nas w domu to podstawowy wypiek każdego lata! P.S. Sprawdź również przepis na CIASTO Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ I WIŚNIAMI Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku
Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z pianką budyniową i jagodami 206Kruche ciasto maślane ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi jagodami leśnymi oraz tartym ciastem na wierzchu to jedno z najlepszych ciast z owocami lata. Ciasto tarte oraz spód wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego puszysta, budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem postawiłam(...)idealnie zrównoważone w smaku, warto wybierać kwaśniejsze owoce, by przełamać słodycz pianki budyniowej. Ciasto mimo prostoty smakuje pysznie i zawsze znika w mgnieniu oka. U nas w domu to podstawowy wypiek każdego lata! P.S. Sprawdź również przepis na CIASTO Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ I WIŚNIAMI Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku
Kuchnia MagdaLeny