stronie Zapach rozmarynu przepis na kruche, cynamonowe ciasteczka wiedziałam, że to jest to, czego mi potrzeba. Na myśl przyszły mi ciastka, które bardzo często kupowała moja Mama w pewnej znanej cukierni. Cieniutkie, bardzo kruche - ale nie kruszące się - mocno cynamonowe, obłędnie pachnące - po prostu raj! Nie żartuję - razem z Młodą byłyśmy w stanie pochłonąć niemal każdą ilość(...)dobrze się połączą, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto rozwałkowywać - podsypując mąką - na grubość 1-2 mm, wycinać ciastka, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia.Piec 8-10 minut w 180 st. C.Ostudzić.Smacznego!Kilka ciasteczek zjedliśmy, większość powędrowała do świątecznej puszki - mam zamiar dorzucić jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1
głodny alergikprostym, a bardzo pysznym. Na blogu jest już sporo przepisów na wszelaką "drobnicę" i między innymi kilka przepisów na kruche koperty. Piekę je z różnymi owocami, nutellą, powidłami śliwkowymi ... czasem posypuję maślaną kruszonką, a czasem lukruję. Tym razem wykorzystałam do ciastek odsączone dokładnie brzoskwinie z puszki. A pomysł wykorzystania brzoskwiń wraz z przepisem na te idealne ciasteczka znalazałam(...)cukier waniliowy. Ciasteczka są przepyszne, zwłaszcza takie lekko przestudzone, ale na drugi dzień są równie smaczne. Składniki: (na 2 blaszki ciastek) 1.5 szkl mąki pszennej 125 g masła (u mnie do kruchego ciasta zawsze prawdziwe - 82% tłuszczu) 3/4 szkl gęstej śmietany 18% 1 cukier waniliowy Wykonanie
Walijskie Pichceniesuper zaspokajają chęć na coś słodkiego niezdrowego. Zachęcam Was do wykonania takich ciastek w domu, możecie oczywiście zrobić mniejsze wycinając ciasteczka małą szklanką czy kieliszkiem bo moja wersja jest na spore ciastka o średnicy 7,5 cm. Składniki na około 14 dużych sztuk złożonych ciastek: ciasteczka: 180 g masła 125 g cukru kryształu 300 g mąki pszennej(...)cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy ciastka (ja swoje wycinałam małą foremką do kruchych babeczek aby uzyskać ładny falowany kształt, a nie zwykłe kółko, można wycinać też kieliszkiem i wtedy uzyskamy więcej ciasteczek). Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem
Gotowanie...to proste !www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z portalu: gotowane.v9. pl (Betty). Ciastka należą do typu tych twardszych. Są kruche i mocno orzechowe. Nie raz już je piekłam i za każdym razem są tak samo pyszne! (25-30 sztuk) 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)Dodać mąkę, sodę i na końcu płatki owsiane z kamyczkami. Z ciasta formować kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego) i każdą z nich spłaszczyć do grubości około 5 mm. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. (Spód powinien być lekko zarumieniony. Uważać, aby mocno nie przypiec, ponieważ ciastka mocno
Di gotujedigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciastka można zrobić na dwa sposoby, a mianowicie - pobawić się i upiec małe, chrupiące słodkości lub pójść na łatwiznę i zrobić 1-2 większe. Niby masa jest taka sama, ale w smaku czuć różnicę. Większe ciacho nie jest już takie chrupiące, a bardziej delikatne i kruche - w zależności od grubości. Nie mniej - oba warianty smakują(...)się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Sposób 2: Masę wyłożyć do szczelnie zamkniętej tortownicy (o średnicy około 20 cm). Piec tak samo jak powyżej, z tymże czas wydłużyć do około
Di gotujeKruche rogaliki z budyniem to śliczne, pyszne i łatwe do zrobienia słodkości. Są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Malutkie i kruche rogaliki w sam raz do kawy lub herbaty. Sprawdź przepisy na pyszne ciastka https://smacznepotrawy.com/domowe-kruche-ciasteczka-jajeczka/https://smacznepotrawy.com/ciasteczka-amoniakowe-z-kremem/https://smacznepotrawy.com/ciastka-owsiane-domowe-do-kawy/ SKŁADNIKI 4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki … The post Kruche rogaliki z budyniem appeared first on Smaczne
Smaczne Potrawywiedziałam o swoim "błędzie". Kolejne ciastka wyszły o idealnych kształtach. Później je piekłam wiele razy i wiecie co? Za każdym razem wolałam tą pierwszą wersję, która miała być nieudana. Prostokątne ciasteczka najbardziej przypadły mi do gustu - są chrupiące i cudownie pachną kokosem (dlatego preferuję olej nierafinowany). Nie są twarde, a wręcz przeciwnie - idealnie kruche! Poniżej podam dwa sposoby(...)stopniach - do zarumienienia się. Jeśli macie jeden, duży placek - bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepły należy pokroić w prostokąty (około 4 x 7 cm). Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Użyłam oleju kokosowego tłoczonego na zimno Olejowe Smaki - można go nabyć na www.olejowesmaki.pl lub stacjonarnie w Białymstoku na Al. Jana Pawła
Di gotujelubi ciasteczka kruche i bezę, sądzę że jest nas wielu. A dla czego nie połączyć tych dwóch smaków w jedno i tak powstał pomysł na markizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka(...)pomocą szpatułki bardzo delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Na każdym wyciętym krążku posmarować bezą kokosową. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą dżemu porzeczkowego. Z podanej porcji wychodzi 51 sztuk. Rada - zamiast dżemu porzeczkowego można użyć np. pomarańczowego, cytrynowego. Najlepiej aby był winny
Ciastka - domowe słodkościKruche maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami m&m's. Szybkie i łatwe do zrobienia, nie sprawią problemu nawet dzieciom. Nie trzeba w dodatku pamiętać o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki. Sprawdzą się na szkolne i przedszkolne eventy. Podczas pieczenia ciasto mocno rozpływa się na boki, tak ma być. Ciastka wyciągamy z piekarnika
cool and mintynowości w postaci wegańskich eko ciastek bez glutenu firmy Irenki 😊 Tę firmę znamy już bardzo dobrze i towarzyszy nam już od wielu lat blogowania. Super jest widzieć, że firma ciągle się prężnie rozwija i serwuje nam coraz więcej pyszności a teraz rozszerza swój asortyment o wegańskie produkty. Nazwa: ciastka owsiane z nasionami słonecznika / wiórkami(...)Wygląd: Opakowanie ciastek jest bardzo „żywe”, dużo się na nim dzieje i od razu obok tygrysa w oczy rzuca się informacja, że ciastka są ekologiczne, bez glutenu, bez laktozy, bez oleju palmowego, bez mąki i oczywiście wegańskie . W środku ciasteczka wyłożone są na tekturowej podstawce. Smak: Ciastka pachną słodko i zbożowo. Są niesamowicie chrupiące, kruche
Candy PandasCiastka z maszynki to smak z dawnych dziecięcych lat. Ponieważ ostatnio nabyłam bardzo fajną maszynkę do wyciskania ciastek to koniecznie musiałam zrobić. Wyszły rewelacyjne w smaku. Kruche i w smaku doskonałe. Jeśli jesteście posiadaczami maszynki to koniecznie zróbcie takie ciacha, a jeśli nie to proponuję zakupić i piec mnóstwo słodkich ciastek. Z jednej porcji wyszło mi około
O kuchni z uczuciemCiasteczka serowe z owocami Kruche i delikatne ciasto (strukturą przypominające trochę ciasto francuskie) wypełnione pysznymi sezonowymi owocami. Te ciasteczka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu
Blog z Apetytemciastka przypominają mi zawsze dzieciństwo. Zawsze musiałam towarzyszyć mojej mamie przy pieczeniu tych ciastek. Ciasteczka są z dodatkiem skwarek, co powoduje, że są jeszcze bardziej kruche.. Przepis oczywiście podała mi moja mama :-) Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciastek. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g skwarek 100 g cukru pudru 1 paczka cukru waniliowego
Na słodko lub wytrawnie