Uwielbiam faworki pod każdą postacią. Może dlatego, że tak rzadko się pojawiają? Dzisiaj zapraszam na rosyjskie faworki. W smaku zupełnie inne niż nasze. Przepis podpatrzony na
Mieszam w GarnkuPyszne żytnie ciasteczka z dodatkiem chrupiących pestek dyni. Idealne jako przekąska, na zdrowe drugie śniadanie do szkoły, do pracy, ale również jako dodatek do
Smaczne ZdroweCiasteczka pistacjowe to chyba jedne z najlepszych ciasteczek, które kiedykolwiek upiekłam. Inspirowane Sycylią, idealnie kruche, rozpływające się w ustach. Składniki na 7 ciasteczek pistacjowych : Ciasteczka pistacjowe 200 g mąki pszennej 50 g pistacji 200 g masła 16 g proszku do pieczenia 90 g cukru pudru szczypta soli Składniki na krem pistacjowy: 50 g kremu pistacjowego 100 g mascarpone(...)minut. Po tym czasie blachę wyłóż papierem spożywczym. Z ciasta urywaj niewielkie kawałki (ok. 30 g), formuj z nich kulki a następnie rozpłaszcza je. Potem gotowe ciastka układaj na blasze, pamiętając o zachowaniu odległości pomiędzy ciasteczkami. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W międzyczasie przygotuj krem pistacjowy: pistacje obierz, zmiksuj lub drobno posiekaj. Dodaj
365 dni dookoła kuchniCiasteczka z dzisiejszego przepisu okazały się takim hitem, że nie doczekały dnia następnego, a wyszło ich ze 40 sztuk. Są to aromatyczne kruche ciasteczka pomarańczowo-migdałowe, które idealnie się też sprawdzą jako baza do mazurków a nawet serników, idealny wypiek na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru(...)formować kulki i rozpłaszczać dłonią. Zrobiłam je w dwóch kształtach, tj. okrągłym, które nie dotrwały nawet do zdjęć bo Miśki je zjadły i w formie torebek do herbaty. Uformowane ciastka piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temp. 180C. Smacznego! Artykuł Migdałowo-pomarańczowe ciasteczka do herbatki pochodzi z serwisu
greenscarfNa dziś polecam pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego w kolorowym cukrze. Zamierzam je zrobić na Boże Narodzenie jako pyszny dodatek do kawy
Różowa kuchniaProste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i
Moja DelicjaBędąc we Francji jadłam ciastka z masą migdałową, były tak pyszne, że gdy zobaczyłam przepis na tą tartę od razu musiałam ją przygotować. Do tego gruszki, czyli całkiem ciekawe połączenie. Poszczególne części tego ciasta można przygotować dużo wcześniej. Ważne jest aby każda część była odpowiednio schłodzona przed złożeniem tarty i upieczeniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Migdałowa tarta z gruszką(...)cytryny i 4 szklanki wody. Gotujemy aż gruszki będą miękkie, około 20 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, można przygotować dzień wcześniej. Ze składników na spód zagniatamy ciasto kruche. Należy pamiętać aby nie robić tego zbyt długo, gdyż ciasto wyjdzie za twarde, jeżeli pod wpływem ciepła naszych dłoni masło zacznie się rozpuszczać należy je schłodzić i zagnieść ponownie później gdy będzie
Delusional TrineWALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do walentynkowych dekoracji :-). WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ Składniki: 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody(...)kulę.:) Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie mąką. Wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować na grubość 1 cm (nie cieniej, ciasteczka powinny być dość grube). Wycinać serca przy pomocy foremki do ciastek. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Piec w temperaturze 190º C przez około 12 – 15 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjąć, wystudzić
Gotowanie-ukbicie” ciasta, czyli energiczne uderzanie ciasta wałkiem lub okrągłym drewnianym tłuczkiem. Należy to robić przez 15-20 minut, a proces ten spowoduje, że ciasto stanie się elastyczne i kruche po usmażeniu. Ciasto rozwałkuj na blacie podsypanym dosłownie odrobiną mąki, ale rób to partiami a pozostałą część ciasta przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, powinno być prawie(...)stron maksymalnie minutę, do czasu aż pięknie się zezłocą. Faworki wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Papier wsiąknie nadmiar tłuszczu z ciastek. Faworki wystudź a następnie obsyp z obu stron cukrem pudrem, zrób to dość szczodrze, faworki same w sobie nie są słodkie. Podawaj! Smacznego! Artykuł Faworki pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plKruche ciasteczka z orzechami włoskimi i cynamonem (2 blachy ciasteczek- około 45 ciasteczek) Moja rodzina zgodnie orzekła, że są to najlepsze ciasteczka jakie do tej pory jedli. Są baaardzo kruche i ciężko się od nich oderwać. Idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Są zdrowsze od innych ciasteczek, ponieważ są bez cukru. Składniki: 230g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki pudru(...)Pieczesz około 12 minut w 180*C. * Jeżeli używasz zwykłego cukru możesz dać 1/2 szklanki cukru pudru zamiast słodzika Kaloryczność: Wszystkie ciasteczka mają 3190 kalorii, a jedno (z 45 ciastek) ma 70 kalorii
Moja MichaKolejny przepis z serii łatwe, dobre, przyjemne. Przepis na ciasteczka, które zniknęły w dwie godziny, a to tylko dlatego, że schowałam pudełko! Ciasteczka są kruche i w sam raz do herbatki! Do kawy też idealne! Do ich przygotowania użyłam 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa pół szklanki naparu – z 2 łyżek- z zielonej herbaty cejlońskiej u mnie(...)urywaj po kawałeczku, formuj w dloniach kulki i spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do peiczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 zstopni, do 20 minut, nie dłużej, obserwuj ciastka, każdy ma inny piekarnik i..grubość ciasteczek. Do ciasteczek podałam oczywiście herbatkę CITRUS TEA & GREEN TEA Puszka górna: zielona herbata cejlońska OPA z delikatną mieszanką owoców ananasa, papai
Z Kuchni Do Kuchniciasteczek jest dodanie do ciasta skórki cytrynowej, wanilii, ugotowanych żółtek oraz brak proszku do pieczenia. Ciasteczka tak banalnie proste w przygotowaniu a jednocześnie niezwykle smaczne, maślane, kruche, pachnące cytryn ą i wanili ą . Polecam serdecznie ;):) SKŁADNIKI 200 g m ą ki pszennej 200 g m ą ki ziemniaczanej 100 g cukru pudru(...)jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy ciastka w kształcie kwiatków, a w środku każdego robimy dziurkę. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. P ieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez
La grande e la piccola cuocaJakie ciacho przygotowaliście do niedzielnej kawki? U mnie grzebyki krucho-drożdżowe. Nie chwaląc się wyszły naprawdę pyszne! Obficie nadziałam je marmoladą o smaku róży. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale następnego dnia są również pyszne, szczególnie gdy towarzyszy im świeżo zaparzona kawka:-) Kto jeszcze ich nie próbował to szczególnie polecam i życzę Wam kochani miłego odpoczynku w niedzielny wieczorek(...)rozpuszczą. Mąkę i margarynę siekamy nożem, a następnie dodajemy sól oraz mokre składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie potrzebuje czasu do wyrośnięcia, więc możemy od razu brać się za wycinanie ciastek. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Na połowie ciasta, wzdłuż prostokąta nakładamy marmoladę, możemy nałożyć jej sporo, ponieważ marmolada jest twarda i podczas pieczenia nam nie wyleci z ciastek
kulinarne odsłony patibiret to biret :) A jeśli chodzi o ciasteczka, to muszę powiedzieć, że są przepyszne i proste do zrobienia. Najlepsze są od razu po upieczeniu. Ciasto jest lekko twardawe, ale kruche i przepyszne. Z podanej porcji można zrobić około 36 niezbyt dużych ciasteczek, czyli dość sporo :) Ciasteczka: 1 jajko 2 żółtka 250g margaryny ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki(...)obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, po czym kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości jabłek i tego, jakie duże ciasteczka chcemy zrobić. Osobiście polecam zrobienie niewielkich ciastek, gdyż są podzielniejsze i lepsze do zjedzenia na raz :) Do wystudzonego ciasta wsypujemy jeszcze nieco mąki i wyrabiamy je ręcznie, tak by się nie kleiło, a następnie wałkujemy
Smakowy Rajlistę składników i konserwanty, a moja lista składników jest bardzo krótka a sposób ich wykonania jest dziecinnie prosty. Ostatnio podawałam przepis na ciasteczka owsiane, a tym razem będą to kruche ciasteczka, w zabawnym kształcie, bo mają nie tylko smakować dzieciom, ale także cieszyć oko.Składniki:250 g masła (można użyć margarynę)40 dag mąki pszennej20 dag mąki ziemniaczanej20 dag cukru4(...)stopni.Wskazówki:Połowę ciasteczek robiłam w formie uśmiechniętych buziek, a druga połowa to zwykłe kółeczka, ponieważ chciałam do środka włożyć dżem. W ten sposób powstały jeszcze ciekawsze ciastka
upichcic