mamy do tego lodówki, i nie trzeba już dwóch osób do trzymania nad ogniem cienkiego papieru, który się smaruje woskiem i suszy w powietrzu, by kłaść go później pod ciastka, bo rulony papieru do pieczenia kupujemy w każdym niemal sklepie. Jak wszędzie najważniejsza jest równowaga i zdrowy rozsądek, choć coraz częściej myślę, iż wolę tamtą retro-wiedzę od gadżetów(...)muszę Wam powiedzieć, że to była doskonała decyzja. Uprażone wcześniej wiórki kokosowe dodają wspaniałego aromatu, świetnie komponują się z rześkością cytrynowej masy i powodują, że spód jest rozkosznie kruchy. Lemon bars nas oczarowały. Ich kolor i rześki smak wspaniale pasuje do wiosennej radości i energii, jakiej dostarcza nam każdy słoneczny dzień. Bardzo Wam polecam. Do przygotowania lemon bars
KUCHARNIAWachowicz. Ostatnio jakoś często korzystam z jej przepisów. Jak zwykle, przystosowałam je do mojej diety i zrobiłam je z mąki pełnoziarniste z dodatkiem dżemu śliwkowego na fruktozie. Moje krucho drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne(...)rozwałkować i wykroić trójkąty. Na koniec każdego trójkąta ułożyć trochę marmolady lub dżemu i zwinąć. Gotowe rogale należy ułożyć na brytfankę i piec w 180 stopniach 20 min. gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieWybawieniem” są wtedy błyskawiczne ciasta albo desery , których pełno jest na blogu. Dziś mam dla Was przepis na kolejne, szybkie ciasto bez pieczenia – napoleonkę na herbatnikach. Kruche, chrupiące herbatniki przełożone waniliową, kremową masą smakują świetnie! Są rewelacyjnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja lubię klasyczne z cukrem pudrem – Wy śmialo możecie pokusić się np. o lukier albo porcję(...)jajka – miksujemy na gładko. Do wrzącego mleka dodajemy mieszankę i cały czas mieszając gotujemy gładki, kremowy budyń. Blachę na spodzie wykładamy połową herbatników, zalewamy masą, wyrównujemy, przykrywamy pozostałymi ciastkami. [contact-form
Ostra na Słodkozacznie się gotować. Bardzo ważne jest, aby cały czas masę mieszać, w innym razie z pewnością się przypali. Gorącą masę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Następnie układamy kolejną warstwę ciastek. Odstawiamy, aby masa wystygła. Galaretki przygotowujemy w dwóch osobnych naczyniach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tężejące galaretki w sposób niesymetryczny wykładamy na zimne ciasto (jak na zdjęciu). Odstawiamy(...)również inne pomysły na pyszne, domowe serniki. Zobacz przepis na piękny sernik z rosą , a także na sernik z brzoskwiniami na zimno . Cudownie pachnący jest nasz sernik pomarańczowy na kruchym spodzie , a sernik królewski będzie z pewnością ozdobą każdego stołu. Polecamy też przepis na sernik z jabłkami . Życzymy smacznego! Artykuł Sernik waniliowy na herbatnikach pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na WypasieNa faworki (chruściki) mam jeden żelazny przepis od lat .... uuu ... chyba 15 :-) Od czasu do czasu próbuję jednak jakiejś odmiany korzystając z innych przepisów (lub metod
Walijskie Pichcenieprzed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :)Składniki na około 100 pierniczków(...)grubości około pół cm.Wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu wystudzić i udekorować. W tym roku pieczenie tych ciastek przypadło na czas odwiedzin mojej przyjaciółki. Dzielnie pomagała dekorować ;) zabawy i śmiechu było co niemiara. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na 6 szt.:150 g mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 50 g krokantu
Świat CiastaOponki , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem.Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub
Ostra na Słodkobardzo dziękuję, są przeurocze :), stempelki nadają się również do lukru. Moi goście do herbaty dostawać teraz będą takie urocze, kruche ciasteczka :) z napisem Mała Cukierenka. Przepis autorski, bardzo polecam… Kruche ciasteczka stempelki Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 300g miękkiego masła 230g cukru 1 jajko 1 żółtko 530g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli aromat waniliowy lub śmietankowy lub ekstrakt(...)folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. W cieście odbijać stempelki i następnie okrągłą foremką do ciastek wycinać ciastka (Uwaga: stempelki czasami trzeba posypać mąkę, żeby ciasto nie przyklejało się do stempelków). Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy
Mała CukierenkaSmaczne kruche ciasteczka, które swoim wyglądem i smakiem zachęcają aby zajadać jedno po drugim ;) Składniki na jedną dużą blachę od piekarnika: 200 gr mąki 100 gr masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 cm świeżego imbiru 1 jajko 80 gr cukru 2 łyżeczki kakao szczypta kurkumy 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier, masło(...)każdej połówki ciasta formujemy wałek, następnie wałek ciemny delikatnie rozwałkujemy i oklejamy nim wałek żółty. Całość ponownie staramy się schłodzić przez jakieś 30 min aby lepiej nam było kroić ciastka. 4. Ostatni krokiem będzie wyjęcie naszego wałka z lodówki i pokrojenie go na plasterki o grubości 0,5 cm. ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Gotowanie...to proste !Słodkie maleństwa, choć do przygotowania ciasta nie użyłam ani grama cukru. Zrobiłam je z nadzieniem orzechowo-czekoladowym. Ciasto to zaledwie 3 składniki, a słodyczy dodaje
Obiad gotowyskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej 100 g masła, klarownego lub zwykłego,miękkiego 40 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 25
Domowy Smak JedzeniaSzybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni 100g żurawiny suszonej 2 czubate łyżki masła orzechowego. 2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego) 100g wiórek kokosowych 200g jagieł ( Soligrano najlepsze) 2 jajka (jak ktoś chce bez to 2 czubate łyżki siemnienia lnianego rozpuszczonego(...)lekko „sypać”, pomagajcie sobie palcami. To nic nie szkodzi. Po upieczeniu będą zwarte. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut- mają się lekko zarumienić. Wyjmujemy blaszkę z ciastkami i pozwalamy im wystygnąć. Share 0 Tweet 0 Save 1 1 Shares
LatosiowydomKruche i mocno czekoladowe ciasteczka. Brownie to ciasto, które wyjdzie każdemu. Tak samo jest z ciasteczkami. Jedynie można je zbyt mocno spiec i będą czarne :D. Szybkie i proste dla łasuchów czekolady. SKŁADNIKI: mąka pszenna 100 g. czekolada mleczna 100 g. czekolada gorzka 70 % 100 g. jaja 3 szt. cukier waniliowy 1 op. masło orzechowe 2 łyżki(...)małych foremek ( np. silikonowych) do babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ( bez termoobiegu ) ok. 10-20 min. w zależności od wielkości foremek jakie mamy i piekarnika. Ciastka powinny być lekko popękane na wierzchu
Kuchnia Pauletteskolejce czeka kilka mniej lub bardziej ogrodowych postów, ale za mną chodziły ciasteczka. Kruche, z czekoladą- takie klasyczne, które ciasteczkowy potwór pożarłby mlaskając. I nie dało rady- trzeba było upiec... W tym roku próbowaliśmy swoich sił w uprawie dyni hokkaido. Rok temu zachwycił nas jej smak i możliwości kulinarne jakie drzemią w otrzymanym z niej puree ( to efekty zeszłorocznych eksperymentów - było(...)przeze mnie ciasteczka potrzeba 6 łyżeczek puree- starczy nawet naszych mini dyń. Ja oczywiście przy okazji upiekłam jej więcej i mam teraz koło kilograma puree. Znów zapanuje dyniowość. DYNIOWE CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY (z bloga Sally's Baking Addiction ) 100g ciemnej czekolady 115g masła 50g brązowego cukru 100g białego cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego 6 łyżeczek puree z dyni
les mirabelles