Ciasto jabłkowo-budyniowe – kuchnia podkarpacka O przekładańcach podkarpackich pisałam już kilka razy. W naszym regionie najczęściej piecze się je z ciasta drożdżowego – i przekłada przed pieczeniem
Trzeci talerzKuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Urzeka smakiem, aromatem i jednocześnie prostotą wykonania. Potrawy przyrządzane są z wykorzystaniem świeżych, najlepszej jakości produktów. To
Oryginalny smakDziś mam dla Was przepis na obiecane ciacha ! Robi się je błyskawicznie … smakują rewelacyjnie … a nie musimy nawet używać piekarnika! Wszystko to w 15
Ostra na SłodkoPrzepis na makowe babeczki z kremem i z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię zakupy przez Internet. Oszczędzam przez to czas, mogę się podczas robienia ich skupić i jest to po prostu dla mnie komfort. Nie
kruche babeczkiKorzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy
Dieta bez mlekaŚwięta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy. Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietany Spód: 150 g ciastek grahamów lub podobnych 75 g roztopionego masła Glazura: 200 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii Instrukcje: Przygotowanie spodu: Zmiksuj ciasteczka na drobny piasek, a następnie połącz je z roztopionym masłem, aby uzyskać jednolitą masę. Wylep mieszankę na dno formy do pieczenia o średnicy 23 cm, najlepiej z wyjmowanymi bokami, wcześniej(...)minimum 4 godziny, najlepiej jednak na całą noc. Po upływie czasu chłodzenia twój sernik nowojorski będzie gotowy do pokrojenia i serwowania. Gęsta, kremowa konsystencja tego deseru, połączona z kruchym, masłowym spodem oraz delikatną glazurą, sprawiają, że każdy kęs to małe, niebiańskie doznanie. Czy znasz inne wariacje na temat sernika, które mogłyby zainteresować domowych kucharzy? Czy próbowałeś może eksperymentować z dodatkami
Taste and Cookśmietany Spód: 150 g ciastek grahamów lub podobnych 75 g roztopionego masła Glazura: 200 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii Instrukcje: Przygotowanie spodu: Zmiksuj ciasteczka na drobny piasek, a następnie połącz je z roztopionym masłem, aby uzyskać jednolitą masę. Wylep mieszankę na dno formy do pieczenia o średnicy 23 cm, najlepiej z wyjmowanymi bokami, wcześniej(...)minimum 4 godziny, najlepiej jednak na całą noc. Po upływie czasu chłodzenia twój sernik nowojorski będzie gotowy do pokrojenia i serwowania. Gęsta, kremowa konsystencja tego deseru, połączona z kruchym, masłowym spodem oraz delikatną glazurą, sprawiają, że każdy kęs to małe, niebiańskie doznanie. Czy znasz inne wariacje na temat sernika, które mogłyby zainteresować domowych kucharzy? Czy próbowałeś może eksperymentować z dodatkami
Taste and CookManną i Powidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello" na Biszkopcie "Weselna Dama" z Masą Budyniową Przysmak Szwarcwaldzki Najlepszy Murzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie(...)Wiedeński Sernik Czekoladowy z Orzechami Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies Sernik Kokosowy Sernik z Białą Czekoladą, Mascarpone i Migdałami Sernik z Czekoladą i Orzechami Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno Ciasteczka i Pierniczki Choinki z Czekoladowych Pierniczków Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem Miękkie Pierniczki z Lukrem Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor Pierniczki (a'la Pierniczki
Słodka Stronadomownicy też wolą ciasta na zimno od tych tradycyjnych pieczonych. Dzieci dodatkowo ciągle pytają, czy będziemy robić jakieś ciasto, bo lubią pomagać. Ostatnio więc goszczą u nas na zmianę ciasteczka lub ciasta z galaretek. Oto przepis na to ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 360g jogurtu naturalnego 150g jogurtu brzoskwiniowego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka(...)lodówki na całą noc, żeby ciasto dobrze się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjęłam z foremki i pokroiłam na kawałki. Ciasto można również przygotować na herbatnikach, biszkoptach lub ciastkach kruchych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta na zimno z galaretkami, np.: serowo - wiśniowa fantazja (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/serowo-wisniowa-fantazja.html), kolorowy warstwowiec mleczno - galaretkowy (link
Waniliowe ImprowizacjeDo tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękorzystacie z moich przepisów. Dziękuję Wam! Z okazji 3 urodzin bloga zorganizowałam wraz ze sklepem tarkaimiarka.pl pyszny i naprawdę słodki konkurs. Wystarczyło podzielić się przepisem na ciasto, ciasteczka lub deser. A nagrody były piękne: 1 miejsce: Kubek termiczny Dandy z silikonową pokrywką Cafe, 250 ml Sagaform 2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic 3 miejsce: Szklanki Ibiza(...)pewno też tak smakuje. Dziękuję za tak pyszne zgłoszenie. 3 miejsce: Szklanki Ibiza 310 ml, niskie 6 szt. Wygrywa Pani Aneta T. za przepis na sernik na kruchym ciemnym cieście. Przepis znajdziecie tutaj (klik) Uwielbiam serniki, zresztą jak cała moja rodzina. Trafiła Pani w mój gust Dziękuję również za inne pyszne zgłoszenia. Gratuluję raz jeszcze i dziękuję za wspaniałe zgłoszenia
Słodkie okruszkiUwielbiam wszystko co czekoladowe, co z orzechami a te ciastka są potwierdzeniem moich zamiłowań. Przepis z książki "Cukiernia Lidla" a miseczka prosto z Domu Mokoszy :) Ciastka
Dzieje kuchennej Wiewióry