Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem
Słodki BlogBezglutenowa pyszna szarlotka ze starą odmianą jabłek kronselka i antonówki. Najlepsza jeszcze ciepła, mega krucha. Można ciasto zarobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Robi się
wesoła kuchniaDziś tarta cytrynowa – idealna do popołudniowej kawy! Na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym (lemon curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu
CiastkozercyNa początek przygotowań wielkanocnych mam dla Was coś super! Czekoladowy mazurek na kruchym spodzie wypełniony delikatnym kremowym nadzieniem ze szczyptą chili. Cukiernicze eksperymenty zdecydowanie w tym
CiastkozercyPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak
Moja DelicjaPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak
Moja DelicjaDeser na raz do łapki, a daje tyle słodyczy, że każdy łasuch będzie zadowolony. Kruche ciasto z domowym kajmakiem tworzy bardzo dobrany duet, a przełamuje go
Apetyczna babeczkaW ubiegłą niedzielę zainspirował mnie Walenty i upiekłam dla moich kochanych .... serduszka orzechowe na kruchym spodzie z czekoladowym rantem. Wybaczcie, ale nie miałam czasu wcześniej Wam
Gotuj Sam!Łatwa szarlotka z kisielem , bardzo prosta i dosyć szybka do przygotowania, z pysznym, chrupiącym kruchym ciastem. Tą szarlotką upiecze każdy, nawet początkujący kucharz. Taką szarlotkę piekę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzy piątku zdradzę Wam mój sekret.Dotyczy on czegoś wyjątkowo pysznego. Jabłecznika...Najlepszego pod słońcem. Kruchy spód, duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie? Składniki
Z Majeczką w kuchniNiezwykle prosty przepis na małe wypieki z ciasta serowego. Ciasteczka najlepiej smakują pierwszego dnia, także na ciepło. Później nieco twardnieją, choć mojemu synkowi zupełnie to nie
babka w formieMaślana tarta z owocami leśnymi i aksamitnym budyniem jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który
Poezja smakuMusicie koniecznie wypróbować ten przepis na te faworki po włosku! Są one delikatne i kruche i lekko słodkie i ogólnie boskie :)! Przepis znalazłam u Renaty i
UgotujmyTo.plLubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek
Poezja smakuCzytałam go wiele razy i trochę miałam wątpliwości, bo nie ma w cieście jajek. Na zdjęciu ciasteczka wyglądały niezwykle apetycznie i postanowiłam zaryzykować i je przygotować. Po mimo, że wyszły bardzo pyszne, to następnym razem zrobiłabym połowę porcji, wyszło ich strasznie dużo. Kruche, oprószone prawdziwym cukrem waniliowym są pyszne. Dodam, że najlepiej jest użyć cukru z prawdziwą wanilią, a najlepiej(...)oleju, najlepiej łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 4. Obtaczanie: Oba cukru mieszamy w miseczce lub na głębokim talerzu, wrzucamy tam jeszcze gorące ciasteczka i dokładnie obtaczamy. Wyjmujemy z cukru. 5. Podanie: Tak wykonane łamańce waniliowe podajemy. Smacznego życzę. Rady: Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć dwa cukry waniliowe. Z przepisu wychodzi duża
IzabelawkuchniBiscotti to włoskie ciasteczka, które piecze się dwa razy. W Toskanii, skąd pochodzą zwane są cantucci. Tradycyjne zawierają dużą ilość migdałów oraz cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Są suche i kruche, coś jak nasze sucharki, ale zdecydowanie smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Znakomicie nadają się do przechowywania w puszce lub słoiku. Można do nich dodawać inne orzechy i bakalie. Przed zjedzeniem można(...)papierze do pieczenia i piec przez ok. 15-18 minut. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Wyjąć, ostudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika. Artykuł Biscotti – włoskie ciasteczka pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku