Rogaliki "topione", to połączenie ciasta drożdżowego bowiem posługujemy się rozczynem, ale technika wykonania, zagniatania, to nic innego jak ciasta kruchego, ale właśnie to połączenie i leżakowanie
kgwjanczewoPrzepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego
Kto ugości moich gości?Rogaliki z budyniem obtoczone w mieszance cukru i cukru waniliowego domowej roboty klik . Są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Z ciastem bardzo dobrze się "pracowało
Ala piecze i gotujeowsianych lub otrębów. Są pyszne, no i oczywiście zdrowsze niż np. ciastka kruche. Ponieważ miałam akurat zapas marchewki w domu postanowiłam ja wykorzystać. Mój M. w przeciwieństwie do mnie, nie lubi ciasta marchewkowego w którym jest dużo cynamonu, dlatego wpadłam na pomysł ciasteczek. Oczywiście cynamon dodałam do masy jednak zminimalizowałam jego ilość. Osobiście uważam, że można
Mania Gotowaniamnie obudzi. Cóż, wydawał się nieco zaskoczony - zapachem wypełniający dom i mną na kanapie, szczelnie owiniętą kocem, z książką w dłoniach i szklanką soku pomarańczowego na stole. Co do ciasteczek - wyszły pierwsza klasa. Inspirację znalazłam w gazecie Dobre rady , wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii ... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne(...)pewnością bym je dosypała. Mimo wszystko wyszły boskie - delikatne, kruche, ale nie kruszące się, z duuużą ilością czekolady. C. stwierdził, że to jedne z najlepszych ciastek, jakie zdarzyło mu się jeść. I potwierdził to ilością wchłoniętych wczoraj przed pracą (na szczęście wyszło dużo, więc trochę nam na drogę zostało). Ciasteczka z czekoladą Składniki: (na 45-50 sztuk) 215 g miękkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmniejszenie ilości masła . W pierwotnej wersji była to cała kostka, a przecież ciasteczka zawierają dwie tabliczki czekolady, 200 g masła orzechowego i do tego jeszcze kostka masła, to było za dużo, zbyt duża ilość tłuszczu powodowała, że ciastka się rozpadały, były miękkie i chrupiące, ale jednak zbyt kruche. Dlatego postanowiłam zmniejszyć ilość masła do 50 g, wtedy ciastka są zwarte(...)temperatury 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy kawałek ciasta, kulamy w dłoniach, kładziemy na papier i dogniatamy palcami. Z tej proporcji będą dwie blachy ciasteczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 13 minut, z termoobiegiem, uważamy by ciastka się nie przypaliły. Być może piec trzeba krócej - 10-12 minut, wszystko zależy od piekarnika. Studzimy na kratce
Kawa z mlekiemskładniki na ciasto kruche: 500 g mąki krupczatki 80 g cukru pudru 250 g masła, schłodzonego 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na cisto kruche: 230 g mąki 150 g masła, schłodzonego 1 żółtko 70 g cukru pudru 1 łyżka zimnej wody wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę
Domowy Smak Jedzeniaprzepisie, które poczyniłam wyjdą aż na taki duży plus smakowy :) Ciasteczka są słodziutkie, ale mają w sobie też coś kwaskowego więc smak jest zrównoważony, mają orzeszki które przyjemnie chrupią oraz pyszną mięciutką słodkawą żurawinkę. Przechowuje je w puszce już trzeci dzień i są nadal mięciutkie, a zarazem kruche :) Składniki na około 18-20 dużych ciastek : 110 gr masła w temp(...)zimnej wodzie, nią też nadajemy kształt ciastkom) 3. Ciastka pieczemy w 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 10 - 13 minut, aż do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, wykładamy je na ruszt na kilka minut aby odparowały. Przechowujemy je szczelnie zamknięte w puszce. Źródło inspiracji książka "Moje wypieki " całkiem nowe przepisy
Gotowanie...to proste !jasne że tak! „Słomka” to przekładaniec idealny na upały: krem bez dodatku masła, spód krucho- owocowy no i ten smak… Jak delikatny jabłecznik vel pomarańczowiec z cynamonową słomką ptysiową- idealny po schłodzeniu. Wpis powstał w ramach współpracy z marką Brześć. Składniki na przełożenie : 2 opakowania Ciasteczek Maszynkowych 1 opakowanie Słomki Ptysiowej Cynamonowej marki Brześć Masa jabłkowo pomarańczowa
Domowe ciastacały czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto kruche. Ciasto dokładnie wygniatamy ręką aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremkami wykrajamy pierniczki. Pozostałe kawałki ponownie rozgnieść i rozwałkować. Wycięte pierniczki posmarować przed pieczeniem rozklepanym jajkiem. Gotowe ciasteczka wykładamy na wyłożonej papierem blaszce. Nie układać ich za blisko siebie, ponieważ trochę urosną
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTradycyjny wypiek ze śliwkami, dosyć mało pracochłonny a dający naprawdę imponujący efekt. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i lekko kwaskowych śliwek daje pełną gamę wrażeń smakowych
Słodki Blog