Najlepsze ciasteczka to takie, które szybko się robi. U mnie wersja pierniczkowa, nadają się idealnie do powieszenia na choince czy do podarowania komuś bliskiemu. Spróbujcie, są kruche przed ługi czas, więc warto zrobić je już teraz i do świąt przechowywać np w metalowej puszce. Składniki : * 3 szklanki mąki pszennej * 2 jajka * szklanka cukru pudru * pół kostki masła * pół szklanki miodu(...)miodem oraz kakao i przyprawą do piernika, wystudzić. Jajka ubić, dodać masło oraz mąkę z sodą i cukier. Ciasto zagnieść, odstawić na 15 minut do lodówki. Cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec 8 minut, wystudzić. Lukrować i dekorować według własnego uznania
Magiczne Życie Martyjedna z moich propozycji na takie ciacho. Bardzo delikatne ciasteczko rozpływające się w ustach. W moim domu jest to ulubione ciasto z wykorzystaniem śliwek. Jak już tylko pojawiają się pierwsze śliwki piekę właśnie to pyszne ciacho. Jest bardzo proste do wykonania. Ciasto: * 2,5 … Czytaj dalej Kruche ciasto ze śliwkami i bezą Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Pieprzyć z Fantazjąokres oczekiwania w przeszłości był w wielu domach okazją do wypiekania różnorodnych, trwałych ciasteczek, które w odpowiednich warunkach mogły być długo przechowywane. Oczywiście prym wiodą tu pierniczki, ale także inne proste ciastka kruche warto przygotować wcześniej i zminimalizować tym samym prace, które trzeba zrobić tuż przed Wigilią. W moim rodzinnym domu
I tu będę miała takie tejuż kilkukrotnie w tym roku, jest bardzo prosty i łatwy. Dlatego tak bardzo go lubię Jeśli zależy Wam na miękkich ciasteczkach to wystarczy rozwałkować ciasto nieco grubiej i co bardzo ważne, pilnować czasu pieczenia! Bo granica między miękkimi a kruchymi pierniczkami jest bardzo cieniutka ;p Fajne jest też to, że z tego samego przepisu możemy przygotować klasyczne pierniki, ale też
Healthycreations.plPyszna krucha kostka z truskawkami i migdałową kruszonką. Szybkie, proste i przepyszne. Ciasto jest nizutkie więc po pokrojeniu wygląda ja ciasteczka. składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka 75 g mąki pszennej 75 g tartych migdałów BackMit 100 g zimnego masła 100 g cukru oraz
Monia miesza i gotujeDeser stary jak świat - pieczone jabłka. Moje są dodatkowo otulone syropem imbirowym i nadziane ciasteczkami o smaku szarlotki. Nic dodać, nic ująć, jabłka są boskie. Składniki: 4 jabłka 4 łyżki syropu imbirowego 8 kruchych ciastek ( użyłam ciastek o smaku szarlotki ) 1 łyżeczka przyprawy korzennej 2 łyżki stopionego masła Ciastka kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem oraz przyprawą korzenną. Jabłka myjemy
Gotowanie i blogowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już podawałam przepis na ciasteczka z kaszy gryczanej . Poniżej przedstawiam wersję ciastek w kształcie pierożków - nadzianych dżemem. Są przepyszne i smakują jak małe, kruche bułeczki. Nie są twarde i idealnie nadają się na zdrową przekąskę. (około 20 sztuk) 100g ugotowanej kaszy gryczanej 200g mąki pszennej 40g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
Di gotujeCiast i ciasteczek z jabłkami na blogu jest całe mnóstwo, gdyż to jest wdzięczny składnik do obróbki. Przykładowe przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ważne w tych przepisach jest też to, że jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgębie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na około 15 sztuk: 375 g ciasta francuskiego 70 g ciastek digestive w czekoladzie lub innych kruchych w czekoladzie 70 g masła 60 g cukru kryształu 5 dojrzałych gruszek Ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów. Ciasteczka blendujemy z masłem i cukrem. Powstałą masę cisteczkową rozsmarujemy na każdym kwadracie, boki około 1 cm zostawiamy wolne. Gruszki obieramy
Made By Mom And Sonpropozycja małych świątecznych wypieków też jest niczego sobie :) Ciastka są niezwykle kruche, dominuje w nich smak migdałów. Zdjęcie robiłam w pośpiechu, bo jak się okazało nasz chomik wybrał wolność i trzeba było buntownika odnaleźć ;) Na szczęście akcja zakończyła się sukcesem :) PS. W sklepach dostępne są formy dedykowane tym ciasteczkom. Dzięki temu mamy szansę uzyskać równe i kształtne wypieki. Chociaż wiadomo
zadanie-gotowaniestężeć, ciasto ostygnąć, typowo kruche ciasto nie schłodzi się w lodówce, nie mówiąc o upieczeniu. W takich chwilach zawsze z pomocą przychodzi mi moja kulinarna Biblia, czyli stary zeszyt mojej Mamy. Uwielbiam te poplamione, pożółkłe kartki, powkładane dodatkowe przepisy i zagadkowe receptury znane tylko Mamie. A wśród nich właśnie ten szybki przepis na proste ciasteczka. Pyszne i ekspresowe! Składniki
Cakes By KejtCiasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą sprawdzą się nie tylko jako zdrowe zaspokojenie ochoty na słodycze, ale również jako pełnowartościowa przekąska. Są kruche, chrupiące i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Uwielbiam pestki dyni, które dominują smak ciastek i doskonale komponują się z kawałkami rozpuszczającej się w ustach czekolady. Polecam! (około 27 sztuk) 1 szklanka pestek dyni (1 szklanka(...)pieczenia. Dodać jajko i masło. Całość wyrobić na jednolitą konsystencję i na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę. Powstałe ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Di gotujezapomina się smaków dzieciństwa, pewnie dlatego nie mogę zapomnieć miodowych ciasteczek babci które zawsze piekła nam na weekendowy poczęstunek, teraz ja robię je bardzo często, kiedy tylko mamy ochotę na nieco słodkości. Są obłędnie kruche i pachną płatkami jęczmiennymi lub owsianymi, zależy na jakie mam ochotę w danym momencie. Proste do przygotowania i szybkie. Ostatnio jestem bardzo zabiegana(...)mowy o żadnym stłuczeniu np szklanych produktów. Tym razem w moim zamówieniu znalazły się między innymi pyszne naturalne miody i jeden z nich użyłam do tych ciasteczek. Oferta sklepu jest mega ciekawa, ceny przystępne, więc koniecznie musicie zajrzeć. Dzięki zakładkom tematycznym można szybko odszukać interesujące nas produkty, szata graficzna sklepu jest przejrzysta, jeśli więc nie lubicie lub nie macie
Wanilia i Kardamonsię na zdjęcia maleńkich, uroczych ciasteczek, i potem myślę sobie, że też tak mogę... A nie mogę . Niestety. Tym razem w książce Småkager zobaczyłam piękne serduszka, polukrowane i obsypane pistacjami. A kiedy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je przygotować do świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową(...)cytryny na gładki, dość gęsty lukier. Smarować ciasteczka, posypywać cukrowymi perełkami, odstawić do zastygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Nie miałam w domu pistacji, więc udekorowałam je cukrową posypką. I tak sobie myślę, że w takiej wersji idealnie sprawdzą się na Wielkanoc - delikatne, leciutkie, lekko cytrynowe, wbrew pozorom nie za słodkie. Kruche migdałowe cudeńka. Skusicie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDo zrobienia tego deseru wykorzystałam białka które zostają mi po pieczeniu ciasta kruchego albo drożdżowego. Jagody miałam zawekowane w słoikach bez cukru. Są to jagody w
wesoła kuchnia