zmieliłam je w blenderze na mąkę. Dzięki nim ciacha są bardziej kruche. Mascarpone to z kolei ciekawy dodatek do ciastek i wprowadza delikatność. Na wierzch dodajcie koniecznie orzechy w całości, po upieczeniu ciastka pachną pięknie przypieczonymi orzechami Ciasteczek nie trzeba wycinać foremką, wystarczy uformować kulki i lekko spłaszczyć. Najważniejsze
Fitkotbokach orzeszka to trzeba je obciąć póki jest jeszcze ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche. Lepiej zdejmować ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków. Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą. Składniki na około 60 ciasteczek: na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTe ciasteczka ze smalcem pochodzą z Serbii i słodzone są miodem. Są znane również w Grecji i Turcji, gdzie pieczone są na Boże Narodzenie i Nowy
Słodki sentymentJeżeli lubicie rabarbar to nie musze was przekonywać, bo połączenia kruchego ciasta i rabarbaru nie trzeba rekomendować. Myślę tez, że ich piekny wygląd może zachęcić do
Polska ZupaJeżeli lubicie rabarbar to nie musze was przekonywać, bo połączenia kruchego ciasta i rabarbaru nie trzeba rekomendować. Myślę tez, że ich piekny wygląd może zachęcić do
Polska ZupaMoje ulubione ciasteczka! Już od kilku miesięcy marzyłam o nich, aż w końcu wspólnie z moim synkiem zrobiliśmy. Są cudowne! Kruche, proste do zrobienia i do tego moje dziecko miało ogromną frajdę przy kręceniu maszynką :) Składniki: Ciasto: mąka pszenna 1 kg, Masło 250 g, margaryna w kostce 250 g, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, soda 1 płaska łyżeczka, cukier
kulinarne odsłony patiTe ciasteczka ze smalcem pochodzą z Serbii i słodzone są miodem. Są znane również w Grecji i Turcji, gdzie pieczone są na Boże Narodzenie i Nowy
Słodki sentymentCiastka z masłem orzechowym i białą czekoladą z tego przepisu wychodzą kruche , delikatne i mocno orzechowe . Przepis na nie jest bardzo prosty, wystarczy zamieszać składniki co
Zrób to smacznieCytrynowa chmurka Delikatne, kremowe ciasto na kruchym spodzie, z bananami i cytrynową nutką oraz chrupiącą bezą. Bardzo efektowne i smaczne. Świetne zarówno na święta, jak i
Blog z ApetytemPieczę korzenne pierniczki z tego przepisu co roku. Są kruche, pyszne i nie wymagają leżakowania, dzięki czemu można się nimi zajadać od razu po upieczeniu. W
Passions hobbies lifeCzęsto pytacie do czego wykorzystać białka, które zostają po przygotowaniu np. kruchego ciasta. Ja wykorzystuję je do zrobienia bezy, którą potem można przełożyć ulubionym kremem, upiec
To co lubię - gotuję i polecamMalinowa rolada bezowa z kremem mascarpone Delikatna i krucha beza zawinięta z przepysznym kremem mascarpone i malinkami. Niebo w ustach Rolada bezowa jest prosta i w
Blog z ApetytemTo pyszne, efektowne i nieskomplikowane ciasto. Robi się je bardzo szybko. Kruche ciasto smarujemy aromatycznymi powidłami śliwkowymi, dekorujemy pyszną bezą z dodatkiem płatków migdałowych i pieczemy
Krokusowy DomSerniczki z czekoladowym musli (na kruchym cieście) Dziś polecam Wam połączenie moich dwóch „miłości”. Sernika z chrupiącym czekoladowym musli. Prosty, pyszny deser, idealny do
Słodkie okruszkirąk. Blachy o wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, układać na blasze i spłaszczać. Zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rosną na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 12-14 minut. Aby były kruche przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z porcji otrzymałam 45 ciastek. Smacznego
Przepisy Babciwykorzystaną mąką jest kokosowa. Spód tarty jest delikatnie kokosowy w smaku. Dziecinnie prosty w wykonaniu, zdecydowanie szybszy od klasycznego ciasta kruchego. Ja wykorzystuję to ciasto dość często nie tylko w tym przepisie, ale też na przykład do przygotowania ciasteczek. Budyń nadaje kremowej konsystencji, a wiśnie swoją kwaskowością cudownie przełamują słodycz budyniu. Jeśli nie przepadacie za wiśniami owoce można spokojnie zamienić
HealthyCreationsByły już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu
Di gotujeprace domowe ale coś do po łasowania pojawić się musiało. Sięgnęłam po marcowy numer magazynu KUCHNIA i recepturę na pełnoziarniste ciasteczka Digestive. Zmieniłam je nieco pod względem sposobu przygotowania ale i składników. Co z tego wyszło zobaczycie poniżej. Kruche Ciastka Digestive z czekolada 200 g mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki owsianej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio wiele frajzdy sprawia mi pieczenie ciasteczek. Chciałam zabierać się za robienie pierniczków, ale podczas przygotowywania składników znalazłam przepis na odwrocie opakowania, na te właśnie ciasteczka
kuchniabellissima.wordpress.comOstatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne
Z miłości do słodkościjest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa się w ustach. Zapraszam... Składniki: spód 400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych) 150 g rozpuszczonego masła Masa: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 1200 g sera trzykrotnie zmielonego
Kubki smakuJeszcze nie miałam do czynienia z ciastem krucho-drożdżowym, a kiedy wypróbowałam jego smak , zakochałam się od razu. Teraz będę częściej przygotowywać słodkości z tego właśnie
Gotowanie...to proste !Rogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te
Darcia w kuchni