kruche ciasteczka - 6462 przepisów (strona:273/431)

Sernik Biały puch – na samych białkach 463

Sernik biały puch – na samych białkach Przepyszny i mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka

Blog z Apetytem
Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy 250

ciecierzycy, ale możecie ją zastąpić np. gryczaną, a jeśli gluten Wam nie straszny to pszenną, orkiszową lub żytnią. Uwielbiam te ciasteczka za ich cudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche i że idealnie nadają się do przechowywania. Polecam! Ps. Na końcu przepisu mam dla Was niespodziankę (*)! (2 blaszki o wymiarach(...)dokładnie połączyć za pomocą dłoni. (Masa nie powinna przywierać do rąk i posiadać konsystencję plasteliny.) Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec około 10-11 minut (nie dłużej, bo będą twarde!) w temperaturze 180 stopni. (Początkowo pierniczki będą miękkie

Di gotuje
Najlepsza tarta z jabłkami / tarta szarlotka 157

jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny ( najlepszy kruchy spód, jaki znajdziecie ) kruchy spód i sporo jabłek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! No i cynamon – nie może go zabraknąć w szarlotkach! Koniecznie spróbujcie! Ps. tartę możecie tak jak ja przykryć ciasteczkami w kształcie serduszek lub uformować inny, dowolny kształt. Świetnie będą wyglądały również(...)jesienne liście. Wykrawaczki do kupienia oczywiście w sklepie https://www.sweetdecor.pl/ TUTAJ! TUTAJ! Za każdym razem będzie pięknie! ( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2021 macie dodatkowy rabat 5%! ) Polecam! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna typ 450 – 550 g * masło min. 82% – 200 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 230 g * jajko L – 2 szt DODATKOWO: * jabłka

Ostra na Słodko
Domowa włoska pizza – przepis z oryginalnymi produktami 130

pozbyć się nagromadzonego powietrza, a następnie podziel na dwie części. Przygotuj sobie też blat, delikatnie podsypując go mąką.  Uformuj okrągły placek. Im cieńsze ciasto, tym będzie ono bardziej kruche. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na kilkanaście minut. Rozprowadź sos pomidorowy, ser tarty i posiekaną cebulę czerwoną.  Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Możesz również użyć kamienia(...)lodówki. Tam ciasto wolniej wyrasta, dlatego na drugi dzień przygotujesz prawdziwie włoską pizzę.  Na deser polecam typowo włoskie ciasteczka, które są uwielbiane przez turystów i mieszkańców. Kiedy byłam na Sardynii, nie mogłam obejść się bez kruchych maślanych wyrobów marki Mulino Bianco. W Polsce możesz je kupić przez internet, np. w sklepie Schronisko Bukowina. Artykuł powstał we współpracy ze sklepem

Rozdomowiona
Popękane ciasteczka kokosowe - bezglutenowe :) 227

Wiecie, że nawet nie spodziewałam się, że te ciasteczka wyjdą takie popękane :D Był to efekt niezamierzony, ale jak najbardziej zadowalający. Ciacha są pozbawione glutenu, mocno kruche i bardzo kokosowe. A żółta barwa jest wynikiem dodania wiejskich jajek, które nie tylko kolorem ale i smakiem znacząco odbiegają od tych dostępnych w marketach. Ciastka kokosowe robi się na prawdę bardzo szybko(...)Olej kokosowy lekko podgrzej, aby jego konsystencja była płynna.  Wszystkie składniki, w tym upłynniony olej kokosowym przełóż do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub rąk. Formuj ciasteczka rękoma, mocno dociskając, aby masa dobrze się trzymała.  Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku rzez 17 minut

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową-bardzo kruche 171

Dzień dobry :) Co powiecie na pyszne ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową.Zapewniam Was że na jednym nie poprzestaniecie.Ciastka są bardzo kruche wprost rozpływają się w ustach.Zamiast porzeczki możecie dodać żurawinę, rodzynki, orzechy lub siekaną czekoladę.Na świątecznym stole sprawdzą się idealnie.Możecie je oczywiście udekorować gwiazdeczkami, koralikami,co lubicie i macie w domu. Zapraszam :) Składniki: 1 kostka(...)stopni na złoty kolor. Upieczone ciastka odstawiamy do przestygnięcia. Polewę wkładamy do miseczki z gorącą wodą i pozostawiamy do rozpuszczenia.Następnie wlewamy do miseczki i zanurzamy w niej wierzch ciasteczka, układamy na kratce do całkowitego zastygnięcia polewy. Wierzch możecie udekorować np: żurawiną, będą bardziej zdrowsze niż te posypki. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka z maszynki 198

dodatek smalcu. Pierwszy raz postanowiłam spróbować  z samym masłem. Też wyszły bardzo dobre, ale jednak nie takie kruche. Bardziej przypominały w smaku herbatniki. Smalec w składzie jednak musi być! W smaku nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasteczka są bardzo kruchutkie. Połowie ciasteczek nadałam troszkę świątecznego charakteru dodając do ciasta 2 łyżki  suchego maku. Można przed

Maślane ciasteczko
Ciasteczka maślano-migdałowe z białą czekoladą i krokantem 266

Szybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach. Składniki na dwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów  200 g masła  4 łyżki cukru pudru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Na polewę:  tabliczka białej czekolady  2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka(...)masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki).  Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki.  Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty.  Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 12-15 minut. Zostawić na blaszce do wystudzenia (ciepłe są bardzo delikatne!).  Po ostudzeniu udekorować

Ze smakiem i z pasją
Kruche faworki bez ubijania 213

Czy istnieje przepis na kruche i lekkie faworki bez ubijania? Owszem istnieje, faworki czy też chrust wychodzą z niego naprawdę znakomite. Dla mnie to najlepszy przepis

Słodki Blog
Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną 160

Uwielbiam te ciasteczka i mogę przyznać, że znajdują się na mojej - dość pokaźnej liście ulubionych oraz autorskich przepisów. Są delikatne, kruche i posiadają pysznie kakaowo-orzechowy posmak. Z pewnością przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. W moim domu znikają w zaprezentowanej wersji, ale możecie je wzbogacić odrobiną polewy czekoladowej. Polecam! (około 10 większych sztuk) 1/2 szklanki kaszy(...)dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory orzech włoski. Następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy ściśle, ale delikatnie zwinąć w spiralę. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12-15 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Kasza manna orkiszowa , mąka żytnia , mąka orzechowa

Di gotuje
Rolada waflowa z bananem 3040

Chociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować. I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rozetki, czyli smażone ciasteczka skandynawskie 224

smażone rozetki zobaczyłam na blogu „Moje Wypieki”. Ich kształt spodobał mi się na tyle, że postanowiłam zakupić foremkę do tworzenia tych ciasteczek :) W sklepach znajdziecie kilka podstawowych kształtów: gwiazdkę, śnieżynkę, motylka lub serce. Rozetki są bardzo delikatne i kruche, podobne w smaku do faworków, jednak powstają one z zupełnie innego rodzaju ciasta. To na rozetki jest płynne, prawie takie(...)przykrytym ręcznikiem papierowym. Całą procedurę, czyli uprzednie maczanie przyrządu w tłuszczu i dopiero w cieście, powtarzamy do momentu wyczerpania ciasta (co jakiś czas warto je zamieszać). Na koniec usmażone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i podajemy :) Najlepsze są te jedzone jeszcze leciutko ciepłe :) Smacznego

MyCookBook.pl
Szarlotka z kratką 194

Szarlotka z kratką Klasyczna i przepyszna szarlotka z babcinego przepisu, która zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i płatków migdałowych, ciasto jest

Blog z Apetytem
Piecuchy z ciasta francuskiego z serem i dżemem 134

dżemem Dziś banalnie proste i szybkie piecuchy z ciasta francuskiego na słodko. Wszyscy smażą pracochłonne pączki, oponki, a ja polecam szybkie ciasteczka z serem i dżemem. Piecuchy to pierogi z piekarnika bez jajka, mogą być z ciasta kruchego, drożdżowego jak i francuskiego, tak na słodko jak i na słono. Na Blogu jest już ciasto francuskie z serem w wersji

Dieta moja pasja