Jabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką Szybkie i nieskomplikowane ciasto z jabłkami na spodzie z pokruszonych ciastek, bezą i posypane kruszonką . Przepis powstał z konieczności zużycia dojrzałych jabłek no i niestety mąki akurat miałam tylko odrobinę. Starczyło na pyszną kruszonkę a na spód poszły wszystkie nie dokończone ciasteczka z kilku otwartych opakowań . Szarlotka wyszła lepiej niż zwykle, myślę(...)kilka minut do kodówki i ponownie wyrobić (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyłożyć foremkę na jabłecznik papierem do pieczenia Na papierze do pieczenia ułożyć ciasno i obficie kruche ciastka. Mogą to być różnego typu suche ciasteczka przełożone kremem czy marmoladą, herbatniki, wszystkie resztki z otwartych i nie zjedzonych opakowań. Na ciastkach wyłożyć starte na tarce o dużych otworach jabłka lub wykorzystać starte
zielonacukinkaPrzepis na te ciasteczka mam w swoim zeszycie już przeszło 10 lat, ale dopiero teraz postanowiłam je upiec. Ciasteczka wychodzą miękkie w środku, z wierzchu kruche i chrupiące. Polecam są łatwe i pyszne :) SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki 1 jajko szklanka śmietany - ja miałam 18 % 25 dag masła lub margaryny 5 dag drożdży ORAZ: twarda marmolada ewentualnie jajko i cukier(...)odrobinę mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Ciasto dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy, gdyż ciasteczka mocno rosną. Wykrawamy szklanką kółka, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rurki. Dobrze sklejamy lub robimy jak pierogi. Możemy również roztrzepać jajko, wyciąć foremką dowolne kształty, moczyć
Pani na deserwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Warsztat Smaku . Ciasteczka są przepyszne, bardzo delikatne i niezwykle kruche. Idealnie sprawdzą się do podjadania w ciągu dnia, do wina, piwa - czy jako przekąska przez telewizorem. Możecie doprawić je wg własnego smaku lub zrobić w sposób (*) opisany na końcu postu. Pycha! (około 14 dużych sztuk, 30 mniejszych) 150g mąki pszennej(...)mąką i przyprawami. Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut w 190 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione.) (*) Ciasteczka można też zrobić w inny sposób
Di gotujeWiedziałam, że tak będzie! Po prostu wiedziałam. Od wczoraj miałam już sprecyzowany plan na dzisiejszy dzień: wcześniejszy powrót z pracy, pieczenie ciasteczek i odpoczynek. I co
W mojej kuchniPyszne kruche ciasto z waniliowym budyniem i borówkami. Upieczone zimą z mrożonych owoców będzie słodkim wspomnieniem lata. Z tego przepisu zostało mi trochę kruchego ciasta i upiekłam z niego kruche mini babeczki, które później nadziałam bitą śmietaną ;) Możecie upiec ciasteczka lub kilka spodów do mini tart. Takie spody można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień. Ciasto
Smakołyki AsiKolejne pyszne ciasteczka dzisiaj dla Was mam :-) Moi panowie oszaleli i ostatnio tylko ciasteczka im w głowie :-) Ja uwielbiam je robić, bo sprawia mi to dużą przyjemność :-) Te z dodatkiem cynamonu, pyszne, kruche, pachnące, można jeść same bez przekładania, ale u mnie wszyscy wolą takie przełożone :-) Przepis znaleziony tutaj :-) Miłego piątku :-) Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru
kruche babeczkitego uznałam, że muszę je zrobić ponownie i oczywiście podzielić się z wami! Ponieważ liczy się smak, a nie kształt, więc postanowiłam upiec je w kształcie ciasteczek przełożonych masą. Efekt końcowy był imponujący! Kruche markizy z mleczną masą polane czekoladą pozwoliły mi przenieść się do czasów mojego dzieciństwa. Składniki na ciasto 1/2 kg mąki 2 żółtka 25 dkg masła(...)Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę i ostawiamy do lodówki na 30 min. 2 Ciasto wałkujemy dość cienko na około 3 mm grubości i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 12 min na złoty kolor. 3 Masło z cukrem rozpuszczamy, dodajemy mleko i wodę i intensywnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Moje Wypieki . Ciasteczka o smaku chałwy? Właśnie tak! Posiadają kruchą, piaskową strukturę i ten kuszący aromat! Są tak pyszne, że ciężko się powstrzymać od podjadania jeszcze surowego ciasta! Zapewniam, że ich smak podbije serca nie tylko miłośników chałwy! (około 20 sztuk) 1/2 szklanki pasty tahini 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)musiałam.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć (dłonią) i posypać sezamem. Sezam należy delikatnie docisnąć. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać kilka minut i ostudzić na kratce. (Początkowo będą dość miękkie, ale w czasie stygnięcia - stwardnieją. Powinny mieć zarumieniony spód
Di gotujetylko zobaczyłam przepis na te ciasteczka, wiedziałam, że się w nich zakocham. Nie było inaczej. Są pyszne, kruche, chrupiące. Idealne. Użytą w przepisie mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zamiast cukru użyłam erytrolu i zmniejszyłam proporcje dodatków. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 110 g masła 140 g słodziwa 1 jajko 180 g mąki 50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka(...)kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy na ok. 1 cm grubości ciastka. Można też pokroić grubiej, a następnie
Kucharzycarosa". Kiedy na wierzchu pojawiły się delikatne cukrowe kropelki, odetchnęłam z ulgą i poczułam dumę :D. Przepis oryginalny nakazywał zrobienie spodu z ciasta kruchego. Potrzebowałam żółtka do innego wypieku, więc spód sernika zrobiłam z ciasteczek (mniej z nim pracy). Jeżeli nie masz co zrobić z żółtkami, to zdecydowanie lepiej jest upiec spód z ciasta kruchego - nic się wtedy
Przepisy AleksandrySzarlotka z pianką Kruche, maślane ciasto, soczyste jabłka i delikatna bezowa pianka. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które zasmakuje zarówno gościom jak i wszystkim domownikom
Blog z ApetytemPyszny, tradycyjny Sernik z pianką na kruchym spodzie , pianka na wierzchu nie jest typową bezą, bo to nie jest sernik z rosą, czyli z kropelkami złotej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry :-) Rogaliki z marmoladą lubi chyba każdy. U nas znikają szybciutko i zawsze robię od razu podwójną porcję. Tym razem znalazłam przepis (klik) na
kruche babeczkiJest to niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki, które można dowolnie nadziać i tym samym uzyskać efektowny oraz bardzo szybki deser - oczywiście, jeśli w zanadrzu mamy
Di gotujeWczoraj powstały spody do tarletek, a dzisiaj napełniłam je budyniem czekoladowym, borówkami i żółtymi malinami. Dzięki temu, że ciasto jest tak kruche, mogłam wczorajszym wieczorkiem niepostrzeżenie zjeść te pokruszone (Niby!) ciasteczka ;) Przecież nic nie może się zmarnować;) W wolnej chwili zróbcie sobie takie tarletki i napełnijcie je czym tylko chcecie ;) Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami Składniki: Ciasto: 200g mąki(...)dekoracji dowolne owoce ;) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić
Lawendowe Niebołyżeczka świeżych listków tymianku cytrynowego 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny 2 łyżki miodu tymiankowego 170g masła Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Mieszamy kruche składniki. Tymianek cytrynowy można zastąpić zwykłym tymiankiem- ciasteczka będą wtedy mniej cytrynowe. Dodajemy miód i masło. Miód tymiankowy kupiliśmy w tym roku na wakacjach jako ciekawostkę. Zamiast niego może być miód wielokwiatowy (moja mama wrzuciła
les mirabelles