kruche ciasteczka - 6462 przepisów (strona:219/431)

Smażone ciasteczka ( do piwa ) 341

Przepis na te smażone ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej. Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy. Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w całym domu. Takie ciasteczka są fajnym pomysłem na imprezową przekąskę , albo coś do pochrupania przy piwku i meczu. Polecam! Nie tylko panom ;) SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 150 g * proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Ciasteczka owsiane z żurawiną 78

słodkie, bez dodatku cukru ciasteczka owsiane z żurawiną to smaczny dodatek do porannej lub popołudniowej kawy. Smakują też wyśmienicie z kubkiem ciepłego mleka. Przepis jest bardzo prosty, a ciasteczka owsiane z żurawiną przygotujemy w krótkim czasie. Do ich zrobienia nie potrzebujemy miksera, ani dodatkowych foremek. Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce, ręką zagnieść ciasto. Następnie uformować nieduże kulki, spłaszczyć(...)Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 15 minut Ja uzyskałam 15 ciastek o średnicy 6,5-7 cm. Polecam wypróbować przepis na kruche ciastka maślane . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasteczka owsiane z żurawiną pochodzi z serwisu Danka Pichci

Danka Pichci
Jabłkowe westchnienie 155

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam jabłeczniki. Właśnie teraz w środku zimy naszła mnie ochota na takie cudo. Jabłecznik 13 łyżek mąki 250 g masła

Moje Pyszne Siódme Niebo
Kruche ciasteczka dyniowe 90

Szybkie ciasteczka z dodatkiem dyni - pyszne, złociste, kruche i gotowe w pół godziny. Składniki (na około 30 szt.): 300 g mąki tortowej 100 g ugotowanej, wystudzonej i przetartej przez sito dyni 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru Mąkę, cukier i przecier z dyni włożyć do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło i całość posiekać nożem(...)kruszonki. Następnie szybko całość zagnieść rękami, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Całość procesu można sobie ułatwić używając melaksera.  Ważne jest, żeby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, ponieważ wtedy ciasteczka wyjdą nam zbyt twarde. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzanie góra-dół).  Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Tak uzyskane

Świat Ciasta
Sernik mocno jagodowy 224

Mocno jagodowy, przepyszny smerfowy sernik, który wprost rozpływa się w ustach. Prawdziwy leśny raj dla podniebienia :-) Robi się go bardzo szybko i prosto a efekt finalny

maniapieczenia
Ciastka Kruche Różyczki 144

czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, tą druga znów chowamy do lodówki. Podsypujemy blat mąką (starajmy sie jej nie nadużywać gdyż ciasteczka staną się twarde a nie kruche ) ciasto wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka o średnicy 6 cm . Na każda różyczkę potrzebujemy 4 kółeczka. 3. Kiedy mamy gotowe kółka zakładamy każde z czterech kółek na siebie(...)różyczki), a środek dokładamy do resztek z ciasta i zagniatamy odnowa. Gotowe różyczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdej różyczce rozchylamy delikatnie płatki. Gdy mamy zrobione wszystkie ciasteczka, chowamy całą blaszkę do lodówki na około 30-40 minut. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni . Po włożeniu ciasteczek zmniejszamy temp o 10 stopni i pieczemy ciastka przez około 15 minut

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasto na babeczki. Jak zrobić kruche babeczki. 74

Sprawdzony i mój ulubiony przepis na kruche ciasto. Ciasto, z którego przygotujecie pyszny kruchy spód idealny do szarlotki, mazurka czy kruchych babeczek lub jako spód do

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną 170

kruche, pachnące orzechami i smaczne, że dosłownie uzależniają:) Tylko kilka chwil w kuchni i jest miło:) miło i to nie tylko do kawy czy szklanki mleka - polecam i życzę smacznego:) Składniki: 100 g mąki 100 g tartych orzechów włoskich 50 g płatków osianych, np. górskich 100 g drobnego cukru 110 g masła 80 g suszonej żurawiny(...)zamiennie mogą być rodzynki, suszone figi, wiśnie, morele, pokrojone w kostkę) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zainspirowana przepisem Ani Starmach z lekką modyfikacją podjęłam się przygotowywania ciasteczek i słodkiego pieczenia. Oto co będziemy robić: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190C. Jajko roztrzepujemy widelcem, masło rozpuszczamy, lekko wystudzamy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki (oprócz żurawiny), dodajemy masło

Zasmakuj Kuchni
Ciacha pieguski w wersji klasycznej i keto 36

swą dzisiejszą rolą córka, z dzieciństwem przygodę zakończyła definitywnie,  ale dla oczekiwanego szósto - grudniowego Darczyńcy  trzy ciastka na talerzyku ułożyła, bez wątpliwości jakichkolwiek. Ciasteczka rewelacyjne w obu odsłonach. W wersji klasycznej - kruche, keto - pulchne. Dodam jeszcze, że do wykonania ciasta najlepszy będzie malakser.  Ułatwia pracę - nie brudzimy rąk i dodatkowych misek.  Przepis jest podobny(...)odstępach około 3 cm.  Pieczemy w temperaturze 170 stopni 10 - 12 minut. Ciasteczka po upieczeniu są mięciutkie,  zostawiamy je na blaszce około 5 minut, po tym czasie  wykładamy na talerz lub kratkę kuchenną. Wewnątrz będą mięciutkie, wierzch stanie się kruchy i chrupiący. W wersji ketogenicznej ciacha pozostaną miękkie i delikatne. Mikołaj, bez względu na rodzaj preferowanej

Kronika Piekarnika
Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek (wersja bezglutenowa) 110

ciasteczka niezwykle kuszą samym swoim zapachem. Po spróbowaniu jednego, sięga się po drugie, trzecie, reszta zostaje na później, a po jakimś czasie to może jeszcze jedno ciasteczko? Są takie orzechowe i przyjemnie kruche, że po prostu rozpuszczają się w ustach. Koniecznie sami spróbujcie. Polecam! (około 13 sztuk)  100g orzechów włoskich (waga bez łupinek) 100g mąki jaglanej (*) 50g mąki(...)ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam tłuczkiem do mięsa, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-17 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.)  Ostudzić

Di gotuje
Ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki. 114

placem zabaw, a sad rozbrzmiewał dziecięcym śmiechem. Z każdej wyprawy wracaliśmy z naręczem polnych kwiatów dla mamy, które wymienialiśmy na bułeczki drożdżowe lub ciasteczka. Te z bezą należały do ulubionych...      Są kruche, wręcz rozpływają się w ustach, słodkie, ale nie bez przesady, bo kwaśny dżem równoważy tę słodycz i nadaje im niesamowitego smaku. Dedykuję je wszystkim(...)pieczenia 1 łyżka cukru 1 łyżka  cukru waniliowego szczypta soli 125 g margaryny 2 żółtka jeśli ciasto jest za suche to 2 łyżki kwaśnej śmietany dżem do połączenia ciasteczek (ja użyłam rabarbarowego, lecz może być również każdy inny, nieco kwaskowy dżem) BEZA: 2 białka szczypta soli 200 g cukru pudru      Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka Red Velvet 202

dawno nie gościły u nas ciasteczka, powstały te oto. A sam pomysł na Red Velvet Cake wypróbuje z okazji Walentynek, bynajmniej taki mam plan. Wracając do ciasteczek… Są urocze, czerwono-czarne, kruche a przełożone dla kontrastu białą, maślano – kremową warstwą smakują pysznie i prezentują się uroczo. Jedynie poległam na barwniku, mogłam dodać go odrobinę więcej dla nasycenia koloru(...)mąki kukurydzianej Masło ucieramy z ekstraktem z wanilii. Do utartego dodajemy barwnik czerwony i ponownie ucieramy. Kolejno dodaje wszystkie pozostałe składniki i mikserem za pomocą haka do ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, każda o wadze 20 g, układamy na papierze do pieczenia. Za pomocą widelca delikatnie spłaszczamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Piekarnik

Made By Mom And Son
Cantucci 102

Cantuccii to charakterystyczne twarde ciasteczka z dodatkiem posiekanych migdałów. Wywodzą się z Toskanii. To smaczne i chrupkie włoskie ciastka, które przed zjedzeniem zanurzysz w kawie, herbacie lub winie. Przygotowanie samego ciasta jest szybkie i łatwe. Cechą charakterystyczną cantucci jest pieczenie, bowiem ciasteczka pieczesz dwa razy. Dzięki podwójnemu pieczeniu ciastka są bardzo kruche i chrupiące. Pieczemy je początkowo w formie rulonów

Zasmakuj Kuchni