ciasteczek się nie dekoruje, ale w międzyczasie Miśka wymyśliła, ze zabierze ciacha na dzisiejszą szkolna Wigilię, a Mikołajowi upieczemy jeszcze jedną taka partię w piątek, więc upstrzyła wszystko lukrami Składniki na około 100 sztuk wielkości 4 cm: 300 g mąki pszennej 100 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe z Biedry) 150 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego) 150 g cukru(...)cukier i przyprawy, następnie dodaj mleko i zimny olej (musi być w formie stałej) i zagnieć ciasto. Ponieważ z wegańskim kruchym ciastem pracuje się bardzo ciężko, tj. olej kokosowy schładzany robi się jak kamień, i za Chiny ludowe nie da się tego ładnie rozwałkować, bo się kruszy znalazłam na to patent. Ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, powycinać ciasteczka
greenscarfpudru 110 g zimnego masła 1 jajo 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 2-3 garści orzechów włoskich drobno posiekanych Przygotowanie Bardzo zimne masło, mąkę, sól, cukier i cynamon posiekajcie razem (jak przy wyrabianiu ciasta kruchego) aż do połączenia składników (ja używam do tego celu malaksera, dodaję również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo(...)włóżcie na 1-2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Wyciągnijcie z lodówki wałek ciasta, odwińcie z folii. Ciasto pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry- ciasteczka. Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczcie do zarumienienia brzegów (około 15-18 minut). Studźcie na kratce. pomysł znalazłam na e-stronach Kukbuka
OliveandThymeskładniki, pracy prawie wcale, a ile radości Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Palmiers(...)tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek: Na stolnicy wysypujemy cukier i układamy na nim ciasto, wałkujemy po to by cukier przykleił się do ciasta. Tak robimy także z drugiej strony, tzn. odwracamy ciasto
Zasmakuj Kuchniskładniki: 250 g mąki 125 g masła, w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka cukru z wanilią wykonanie: Masło miksujemy z cukrem
Domowy Smak Jedzeniabezę z trzech białek, co pozostały mi z ciasta dodając 1/4 szklankę cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Na bezę wykładam rozwałkowaną drugą część ciasta. Piekę 1 godzinkę w 180 stopniach Nic dodać, nic ująć - ciasto na każdą okazję. Z tego ciasta wychodzą też super kruche ciasteczka. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąWszystko co chrupie nęci mnie i woła... chlebowa skórka, kruche ciasteczka czy świeżo wyjęta z pieca granola. Te batoniki to spełnienie marzeń chrupacza :) Recepturę na nie z nalazłam w książce Liski "White Plate. Słodko". Chrunch Petera 110 g masła lub margaryny 120 g cukru trzcinowego 1 łyżka miodu lub syropu kukurydzianego/ Golden Syropu itd. 225 g drobnych płatków
Dzieje kuchennej Wiewiórywymaga pieczenia. Składniki na spód: 16 dkg ciasteczek typu Oreo 12 dkg kruchych ciastek kakaowych 7 dkg roztopionej gorzkiej czekolady 4dkg roztopionego masła + masło do posmarowania formy na krem czekoladowy : 1/4 szklanka wody 1/4 szklanki kakao najlepiej z wiatrakiem 1/4 szklanki cukru 200 ml śmietany kremówki 30% 10 dkg masła
Fiołkowe Talerzesię musiało. Sięgnęłam po marcowy numer magazynu KUCHNIA i recepturę na pełnoziarniste ciasteczka Digestive. Zmieniłam je nieco pod względem sposobu przygotowania ale i składników. Co z tego wyszło zobaczycie poniżej. Kruche Ciastka Digestive z czekolada 200 g mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki owsianej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła
Dzieje kuchennej Wiewióryszaro, buro i ponuro. Na poprawę nastroju proponuję Wam przepis na pyszne kruche ciasteczka przekładane kremem toffi. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Doskonale smakują ze szklanką gorącej herbaty z miodem i cytryną. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki, 100g masła, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku
Tradycyjna kuchnia Kasibardzo kruche ciasteczka, nadziane marmoladą różaną, doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty - z podanej porcji wyszło ok. 40 ciasteczek SKŁADNIKI 35 dag mąki (pół na pół pszennej i krupczatki), 250 g masła, 4 żółtka, 50 g cukru pudru, szczypta soli, 2 łyżki śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dodatkowo: marmolada różana, cukier puder WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy
słodki bratekSkładniki: 130 g ciastek kruchych Brześć, 60 g czekolady mlecznej lub deserowej, 60g masła, 1 szklanka mleka, 1/2 budyniu czekoladowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, owoce: morele, banany, winogrona bezpestkowe, czerwone porzeczki. Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy
Aga w kuchniKruche i drożdżowe jednocześnie? To nie pomyłka! Dokładnie takie są te ciasteczka! Rozpływają się w ustach! pycha! Składniki: 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 żółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 aromat pomarańczowy ½ kg jabłek cukier puder do posypki cynamon mielony do posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę posiekać
Tradycyjna Kuchniawina pasują - ciasteczka kakaowe. Rozpływają się w ustach i są tak kruche, że małe łapki nie mogą ich dotykać ;) Zanim trafią do małej buzi zdążą odwiedzić podłogę ;) Na jeden kęs, ale za to jaki... Ciasteczka kakaowe Składniki: 30 dag mąki 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao (dla koloru
Lawendowe Nieboinne przepisy na ciasta z rabarbarem: * ciasto z rabarbarem truskawkami i maślanką * kruche ciasto z rabarbarem * ciasteczka serowe z rabarbarem * rabarbarowe ciasto z maślanką Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 250-300g czerwonej porzeczki kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru
potrawyregionalnesezamowe. Z podanych proporcji wyszło mi 60 ciasteczek.Uwaga są dość kruche. Chciałam wysłać kilka cioci za granicę, ale ciasteczka raczej nie przeżyły by tej podróży ;D ~ Ciasteczka Sezamowe ~ Składniki: 2 szklanki sezamu + 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki (u mnie chlebowa typ 750) niecała szklanka cukru purdu 250g masła łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 2 łyżeczki proszku
Kuchenny Skrawek Nieba