miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki sody 1/2 kg miodu 400 g masła 2 - 3 paczki przyprawy korzennej 1/2 kg cukru 3 jajka wykonanie: Mąkę przesiałam do dużej miski i połączyłam z sodą. Miód rozpuściłam razem z masłem i przyprawą korzenną, odstawiłam, by lekko ostygł. Jeszcze ciepły wlałam do mąki, wymieszałam, dodałam cukier i całe(...)jajka. Wszystko razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto na te pierniczki nie musi leżakować więc od razu zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze
babka w formiestrasznie dużo. Kruche, oprószone prawdziwym cukrem waniliowym są pyszne. Dodam, że najlepiej jest użyć cukru z prawdziwą wanilią, a najlepiej takiego domowego. Jak chcecie spróbować czegoś innego to polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 700 ml zimnej wody 100 ml oleju pół małej łyżeczki soli 60 dag mąki tortowej Posypka: 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru kryształu Dodatkowo: olej(...)często je mieszając, usmażone wyjmujemy z oleju, najlepiej łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 4. Obtaczanie: Oba cukru mieszamy w miseczce lub na głębokim talerzu, wrzucamy tam jeszcze gorące ciasteczka i dokładnie obtaczamy. Wyjmujemy z cukru. 5. Podanie: Tak wykonane łamańce waniliowe podajemy. Smacznego życzę. Rady: Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć
IzabelawkuchniCiasteczka powstały spontanicznie i przyznam, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszły rewelacyjne! Są chrupiące z zewnątrz i krucho-miękkie w środku. A smak? Wyczuwa się z nich doskonałą mieszankę pestek słonecznika, kokosa i kiwi! A zapach? Kusi już podczas przygotowywania masy. Ciasteczka idealnie nadają się dla diabetyków, wegan oraz osób lubiących zdrowe słodycze. Polecam! (15 sztuk) 50g pestek słonecznika (łuskanych(...)100g płatków owsianych 50g mąki z amarantusa/ryżowej lub orkiszowej (*) 30g wiórek kokosowych 60g oleju kokosowego 2-3 łyżki miodu (wg smaku) 3-4 łyżki cukru kokosowego (może być brzozowy lub w ostateczności zwykły) (**) 7-8 plastrów kandyzowanego kiwi 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 50 ml mleka roślinnego (może być woda) Pestki
Di gotujeszaleństwo czas zacząć. Do Świąt coraz bliżej, a i ciasteczka dla Mikołaja trzeba przygotować. W tym roku damy dwa razy :) Pierwsze już jutro i najprawdopodobniej będą to te :) W smaku są rewelacyjne i na prawdę kruche. Mikołajowi będą smakowały - jestem tego pewna. Składniki: 200 g mąki 45 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko(...)min/obr 3-4 formuję kulę, którą owijam w folię i wkładam do lodówki na min 1 h po tym czasie rozwałkowuję ciasto na cienki placek i wycinamy ciasteczka - to najciekawsza i najbardziej wyczekiwana część przez moje dziecię :) ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 10 min Ciasteczka można posmarować
Gotowanie z pasjąfiliżanki pysznej kawy i porcji kruchych ciasteczek. Mmmmm... pyszne wspomnienia :) Dzisiaj proponuję przepis na markizy z dużą ilością orzechów - zawierają je zarówno same ciasteczka, jak i wyśmienity krem z odrobiną rumu. Składniki na około 35 ciasteczek: 200 g mąki 50 g mielonych orzechów włoskich 150 g masła 60 g cukru pudru 1 małe jajko szczypta soli Krem orzechowy(...)mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżki konfitury morelowej lub z pomarańczy 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau Dodatkowo: połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku odrobina gęstego lukru Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto rozwałkować
Świat Ciastaciasteczka kojarzą mi się ze świętami. Często gościły u nas na rodzinnym stole. Nie bez znaczenia ma kształt tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić kruche ciasto
Tradycyjna KuchniaKruche ciasto: Składniki: 340 gram herbatników 150 gram masła Skórka starta z cytryny Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze. Masło należy roztopić i wlać do rozkruszonych ciasteczek. Całość zagniatam w kulę, w międzyczasie dodając skórkę cytryny. Gotowe ciasto wykładam w formie o średnicy 23 cm. Należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-35 minut. Krem budyniowy: Składniki(...)łyżka masła 270 ml mleka 1 opakowanie budyniu 3 łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Budyń rozpuszczam w mleku z cukrem. Mleko zagotowuje z masłem. Rozpuszczony budyń wlewam do rondelka z mlekiem i maslem mieszając do powstania gęstej masy budyniowej. Przygotowanie tarty Składniki: Ostudzony spód tarty Ostudzony krem budyniowy Konfitura ( np. Truskawkowa) Owoce (najlepiej sezonowe) ;) Galaretka truskawkowa (lekko stężała) Spód tarty smaruje
Pause Gotowanie!wpływu na smak. Ale dość nudnych wstępów - przedstawiam zielone ciasteczka, które swój kolor zawdzięczają... młodemu jęczmieniowi! :D To pierwszy wpis z użyciem tego składnika, niedługo pokażę jeszcze jeden wypiek, który też się udał i mam nadzieję, że się spodoba ;) Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 90 g mąki jaglanej 70 g mąki orkiszowej jasnej(...)oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować
FitKotczekolady. Są one bardzo kruche (dzięki sporej zawartości masła, jak i tłuszczu wchodzącego w skład czekolady) oraz dość mocno słodkie. Przechowywane w szczelnym pojemniku, po kilku dniach mogą zmięknąć, ale nadal będą pyszne :) Z podanej porcji składników można przygotować 20 sztuk . Ciasteczka z białą czekoladą Składniki: 150g mąki pszennej 70g masła 60g białej czekolady 50g cukru pudru (można dać nieco(...)suchości ciasta) Wykonanie: - masło do ciasteczek powinno być schłodzone - białą czekoladę należy rozpuścić, ostudzić - do miski przesiać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać - do składników suchych dodać zimne i pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz ostudzoną (ale ciągle płynną) białą czekoladę - składniki posiekać razem, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest mocno kruche i sypiące się, dodać
Smakołyki BerenikiCudowne kruche ciasteczka serduszka W sam raz na walentynki Składniki: ( Na małą porcje -jak na zdjęciu) 1/2 kostki masła / margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3 krople olejku waniliowego bądź paczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: foremki posypka do dekoracji lukier (cukier puder + woda) Wykonanie: Wszystkie składniki(...)dowolnym kształcie. Ja postanowiłam ,że moje będą serduszkami. Ciastka pieczemy w temp. 180* C przez około 10-15 minut. Aż się zarumienią. Lukrujemy i ozdabiamy według gustu. Ciastka są kruche i słodkie :) jeżeli chcemy zredukować smak słodyczy, najlepiej zrobić lukier cytrynowy , bądź do ciasta dać mniejszą ilość cukru pudru
W Moim Magicznym Domukruche. Mam nadzieję,że Wam posmakują.Składniki;2 szklanki mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 2 łyżki śmietany ,kostka margaryny Kasi,1 cukier waniliowy troszkę proszku do pieczenia pół szklani cukru,skórka otarta z cytrynyszczypta soli Wykonanie; Mąkę przesiewamy . Łaczymy z zimną margaryną. Dodajemy cukier, śmietanę żółtka, cukier waniliowy(...)otarta skórkę z cytryny, sól. Szybko zagniatamy ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut w zależności od piekarnika
Anioły w kuchniMąka kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody(...)ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną połowę ciasta wykładamy na tortownice 24 cm i podpiekamy
Mia Cucina SofietaCiasteczka Imbirowe Kruche z zewnątrz i lekko "kleiste" wewnątrz o wyraźnym smaku imbiru, idealne w połączeniu ze szklanką mleka, coś w sam raz na coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko 1 łyżka esencji waniliowej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 170 gram(...)miękkiego masła szczypta soli cukier do obtoczenia ciasteczek Mieszamy mąkę, imbir, cynamon, goździki i sodę. W osobnej misce ucieramy na gładką masę masło, następnie dodajemy cukier oraz jajko. Dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami, ucieramy na gładką masę. Z powstałej masy, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego (masa będzie dość rzadka i klejąca można przed ulepieniem każdej z kulek nabrać odrobinę mąki
Słodka Kraina WypiekówSłodkie i kruche. W trakcie pieczenia rozpływają się na boki, po czym lekko się unoszą i rumienią. Wiórki kokosowe delikatnie wyczuwalne dające przyjemny posmak. Samo ciasto jest dosyć klejące i potrzeba odrobiny precyzji przy formowaniu ciasteczek. Polecam! S kładniki: (na 20-25 sztuk) 200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 60 g cukru pudru 1 żółtko
Nastoletnie Wypiekaniełagodny. Cytrusowe nuty nadają ciasteczkom niezwykłej świeżości, co zdecydowanie jest ich wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka cukru (można nieco mniej) 1 jajko (duże) 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki(...)proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować kulki - nieco większe od wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć, obtoczyć w cukrze i umieścić na blasze wyłożonej
Di gotuje