upieczeniu są lekko miękkie z wierzchu i takie pozostają po ostygnięciu Kokosowe ciasteczka owsiane można przygotować bez dodatku cukru, zamieniając go na nieco większą ilość miodu w przepisie. Przechowywane w zamkniętym pojemniku jeszcze bardziej zmiękną, ale nie są to kruche ciasteczka, więc w niczym to nie przeszkadza. W przepisie najlepiej wykorzystać zwykłe płatki owsiane (nie błyskawiczne), gdyż będą one lepiej
Smakołyki BerenikiDietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się w ustach. Myślę, że wszyscy dbający o linię, a nie mogący odmówić sobie czegoś słodkiego będą zadowoleni ;) Składniki na około 20 ciasteczek: przepis pochodzi z Kwestii Smaku 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych
Moja Galeria SmakuWspaniały i iście letni sernik, niczym mus z jagód z dodatkiem malin i kruchych ciasteczek. Smakuje tak wspaniale. Składniki: 700g białego sera śmietankowego 800g serków homogenizowanych waniliowych (użyłam 4 opakowania) 500g jagód + garść na wierzch 200g malin + garść na wierzch 5 łyżek cukru 4 galaretki malinowe 500ml wrzątku 200g herbatników biszkoptowych (2 opakowania) 3 galaretki rozpuszczamy w 100ml wrzątku (dodatek
Gotowanie i blogowaniedodatkami Ja nie przepadam za rodzynkami, więc użyłam mojej ukochanej suszonej żurawiny , która w tych ciasteczkach sprawdziła się genialnie. Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami Składniki: 200 g masła/margaryny (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych(...)spłaszczamy formując płaskie pciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C z termoobiegiem około 15-20 minut, aż się ładnie zezłocą. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Smacznego Artykuł Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujedelikatne, kruche i bardzo wciągające! Nadają się na każdą okazję, a co najważniejsze – przygotowanie i upieczenie ich, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Od ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa różnią się jedynie tym, że są bezglutenowe Z podanych proporcji wyszło mi 35 ciasteczek. Docelowa ilość zależy od ich wielkości. Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania ciasteczek będziecie(...)ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde z nich smarujemy białkiem jajka i posypujemy cukrem. Tak przygotowane ciastka, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni na 9 – 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia (gorące ciasteczka są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przenoszenia), po czym przekładamy je na talerz. I to wszystko. Nasze
Okiem Blondynki by McBlondiduże i bardzo sycące. Z wyglądu przypominają popularne pieguski, ale są oczywiście dużo zdrowsze, nie zawierają cukru, ani innych niepotrzebnych składników czy niezdrowego tłuszczu. Takie ciasteczka robi się błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerzyka. Po upieczeniu ciastka są kruche i chrupiące, na drugi dzień robią się miękkie, ale smakują naprawdę znakomicie. Idealnie nadają się do relaksu przy kawie
Healthy food explorerprzepada za chałwą, zajadała się ciasteczkami, aż miło :) Ciastka wyszły bardzo kruche i delikatne. Polecam Składniki: 7 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 300 gram masła lub margaryny 1/2 kg maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gram chałwy waniliowej Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw żółtka, następnie(...)masło pokrojone na kawałki a na końcu pokruszona chałwę. Ciasto powinno być dość luźnej konsystencji. Masę przekładam do maszynki z odpowiednią końcówką- rzecz gustu- i wyciskam na blachę niewielkie ciasteczka. Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam ciasteczka na około 10 minut. Wyjmuję, gorące przekładam na deskę i od razu posypuję cukrem pudrem
Ciasteczkowy Potwórzamówienie oraz prośbę znajomych. Cóż, ich obłędnie cynamonowo-kokosowy zapach z lekko karmelowym posmakiem (to zasługa cukru kokosowego) i rozpływająca się w ustach biała czekolada sprawiają, że nie sposób się nie skusić na jedno, czy nawet trzy ciasteczka. Dodatkowo są przyjemnie kruche, jakby delikatnie piaskowe... Polecam! (około 15 większych sztuk) 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej(...)łyżeczka cynamonu (płaska) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 150-200 g białej czekolady 50g (1/2 szklanki) wiórków kokosowych Miękkie masło z cukrem dokładnie ubić na jasną i puszystą masę, w osobnej misce wymieszać mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Do masy maślanej wbić jajko i po zmiksowaniu dodać składniki suche
Di gotujestole dużo wypieków z serem. Sernik polałam rozpuszczoną czekoladą , ale również możecie polać swoją ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem. Jeśli macie ochotę wypróbować inny i równie smaczny sernik to polecam przepis na lekki sernik Składniki 150 g kruchych ciasteczek 40 g masła 1 kg twarogu (dałam wiaderkowy) 10 jajek 1 duży budyń śmietankowy Delecty 3 łyżki skórki
O kuchni z uczuciemtego szybki i pyszny! Zapraszam w takim razie do siebie, zapraszam nawet na kawę i degustację. Cukry Nyskie jakiś czas temu wprowadziły linię produktów bez cukrowych, to jest świetna alternatywa dla klasycznych maślanych czy kruchych ciasteczek. Dziś właśnie skorzystałam z tej samej serii produktów. Do przygotowania tego deseru użyłam bez cukrowych listków waflowych, ale zwykłe wafle tortowe
Życie zaczyna się w kuchniciasteczek z pestkami dyni dodałam mak, który sprawił, że są one jeszcze bardziej kruche i chrupiące. Po upieczeniu ciastka długo pozostają chrupiące i warto je upiec, aby uzupełnić zapasy w pudełku lub słoiku z ciastkami do kawy. Ciasteczka mogę śmiało nazwać zdrowymi, gdyż zawierają minimalną ilość cukru, a ich skład jest krótki. Z kupowania sklepowych ciastek dawno już zrezygnowałam, gdyż(...)ocieplały. Ciasto delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, z którego wycinać szklanką lub foremką ciasteczka o średnicy nie większej niż 7 cm. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były bardzo chrupiące i kruche, należy robić je dość cienkie. Ciastka podczas pieczenia minimalnie tylko zwiększają swoją wielkość. Wierzch ciastek smarować roztrzepanym z cukrem białkiem i zanurzać
Kuchcik gotujeprostu piekę swoje, a przy okazji zwykle angażuję córeczkę do pracy i jest w niebo wzięta, gdy może sobie powycinać ciasteczka. Dla kogo: dla dzieciaków dla lubiących sobie pochrupać dla fanów kruchych ciastek Składniki: 50g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego twardy dżem(...)jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu
Mania Wypiekaniasię już zaszyć się pod kocem z kubkiem gorącej herbaty i zajadać ciasteczkami W końcu trochę relaksu należy się każdemu Szybkie kruche ciasteczka przepis na 20 ciasteczek 2 jajka 125 g masła w temperaturze pokojowej 130 g cukru 350 g mąki 16 g cukru waniliowego 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu W misce wymieszaj jajka z rozpuszczonym(...)pomocą radełka). Po środku każdego prostokąta wytnij dwa małe otwory. To samo powtórz z druga częścią ciasta. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 12 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka podawaj po przestygnięciu. Smacznego Artykuł Szybkie kruche ciasteczka pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniPyszne, bardzo kruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a dzieciom trudno odmówić słodyczy, co jakiś czas pieczemy ciasta, ciasteczka, itp. Dla dzieci niesamowitą frajdą jest pomoc przy ich formowaniu, odmierzaniu, odważaniu. Takie samodzielnie (lub przy niewielkiej pomocy starszej siostry) przygotowane ciacha smakują jeszcze bardziej... Można(...)mąki orkiszowej białej (lub 1kg pszennej)- 750g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki- 300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach)- 5 żółtek- 2 łyżki kakaoDo miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione, połączone ciasto podzielić na 2 części
Smaczne Zdroweciasteczek. Melomakarona - Świąteczne ciasteczka z Grecji z miodowym syropem i orzechami włoskimi Melomakarona to ciasteczka tradycyjne przygotowywane w Grecji w okresie Bożego Narodzenia. Smakują cytrusami i cynamonem. Są bardzo słodkie i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom baklavy czy innych greckich specjałów, jak ciasto ravani . Melomakarona powstają z mąki lub semoliny, z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, cukru(...)ciasteczka ostygną, zanurz je partiami w gorącym syropie. Możesz zanurzyć je na krótką lub kilka chwil dłużej, zależnie od twoich preferencji. Im ciasteczka dłużej siedzą w syropie, tym stają się miększe. Trzeba tylko uważać, aby się nie rozpadły. Następnie ciasteczka ułóż na kratce lub blasze i posyp posypką z orzechów włoskich. Zostaw do ostygnięcia. Montecados - świąteczne ciasteczka z Hiszpanii
Chilli Czosnek i Oliwa