u00f3bujcie koniecznie! ;)","recipeIngredient":["1 opakowanie ciasta francuskiego\r","250g twarogu\r","1 opakowanie cukru wanilinowego\r","1 \u0142y\u017cka cukru pudru\r","ok. 2 \u0142y\u017cki br\u0105zowego cukru\r","1 jajko + 1 jajko do smarowania"],"name":"Ciasteczka francuskie z twarogiem","cookTime":"PT20M","prepTime":"PT10M","totalTime":"PT30M","recipeInstructions":["Twar\u00f3g rozdrabniamy, \u0142\u0105czymy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem(...)rozk\u0142\u00f3conym jajkiem i posypujemy odrobin\u0105 br\u0105zowego cukru. Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 20 minut lub do momentu zrumienienia ciasta. Gotowe!"]} Ciasteczka francuskie z twarożkiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie można zrobić. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje się z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie są za słodkie i świetnie nadadzą się jako
Mostek w kuchnimakowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka.Kruche zawijaski makoweSkładniki:ciasto100g mąki pszennej20g mąki ziemniaczanej60g cukru pudru60g masła20g (1 łyżka) miodu1 żółtko1/2 łyżeczki(...)ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach- piec przez około 15 minut, ciasteczka powinny lekko się przyrumienić, będą jednak dość miękkie z wierzchu- upieczone ciasteczka wyjąć razem z blachą z piekarnika, zdjąć z niej dopiero po ostygnięciu, gdyż są bardzo krucheZawijaski makowe najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, delikatnie poukładane jeden na drugim, gdyż są bardzo kruche
Smakołyki Berenikiwiadomo- przez żołądek do serca :) Do wypieku szarlotki użyłam mąki krupczatki od Młynomag . Jest ona najlepsza do wypieku kruchych ciast i ciasteczek. Polecam! Ciasto kruche: 2 czubate szkl mąki krupczatki Młynomag 250 g margaryny 1/2 szkl cukru trzcinowego jajko szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek np. szara reneta 2 łyżki soku z cytryny cynamon i cukier trzcinowy
Smakołyki Asiłyżeczki proszku do pieczenia - 75 g wiórków kokosowych - 120 g masła - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 1 duże jajko Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem. W misce zagniatamy kruche ciasto z w/w składników. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Ciasteczka pieczemy 12-15 minut, aż nabiorą jasnej, złocistobrązowej barwy. Studzimy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego
SMYKWKUCHNImasy marcepanowej75 g konfitury z borówek100 g polewy czekoladowejOstatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić(...)środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3). Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi szachownicami, lekko dociskając.Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzegi ciastek maczać w czekoladzie (fot.4). Ciasteczka odstawić, aby polewa dobrze zastygła. Po tym czasie można je przełożyć do blaszanego pudełka. Przepis bierze udział w akcjach
Świat Ciastaostatnio opanowały moją kuchnię, szczególnie takie, które można długo przechowywać. Bardzo kruche i pyszne. Polecam! Dla kogo: dla kochających ciasteczka dla lubiących ciasto kruche pod każdą postacią dla chcących zaskoczyć gości wyglądem ciasteczek Składniki: 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżka wody różanej Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie(...)jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu
Mania Wypiekaniakruche ciastka: 125 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 50 g cukru 1 żółtko 100 g zimnego masła Na nadzienie: 100 ml czerwonego wina (u mnie słodkie) 1/2 pomarańczy 50 g dżemu Łowicz 100% z owoców ekstra gładki truskawka, czerwona porzeczka 1 gwiazdka anyżu 1 laska cynamonu 5 goździków 1 opakowanie (40 g) cukru żelującego 2:1 Dodatkowo: cukier puder(...)posypania ciasteczek WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, żółtko i posiekane nożem na mniejsze kawałki masło. Zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto podzielić na 40 części, każde o wadze 7 g. Z ciasta uformować kule, lekko spłaszczyć
Passions hobbies lifemogą spożywać tych produktów. Można też śmiało zrezygnować z dodatku cukru, ograniczyć go lub dodać swój ulubiony zamiennik białego cukru. Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne i chrupiące, a przechowywane w szczelnym pojemniku, przez cały czas zachowają swoje walory smakowe i kruchą konsystencję. Z podanych proporcji przygotujecie około 20 ciastek . Ciastka owsiane bez mąki i jajek Składniki: 100g płatków owsianych 50g płatków(...)postrzępione - ciasteczka układać w niewielkim odstępie od siebie, gdyż nie rosną podczas pieczenia - uformowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez około 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia - ciasteczka po upieczeniu pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż na ciepło są bardzo delikatne - po ostygnięciu ciasteczka twardnieją i stają się kruche, należy je przechowywać w szczelnym
Smakołyki BerenikiUdało mi się wreszcie kupić foremki wielkanocne i od razu postanowiłam je wykorzystać tworząc te śliczne, kruche ciasteczka. Ciasteczka są kruche ponieważ mają w sobie mąkę krupczatkę, a cudowny aromat i posmak cytrynki zawdzięczają to świetnemu dodatkowi jakim jest Cukier Cytrynowy od Delecty. Takie ciasteczka na pewno podarowałabym wszystkim smutaskom z mojej rodziny tak aby każdy z nich przez chwilę
Gotowanie...to proste !wychodzi około 3 blach ciasteczek. Najtwardsze są te z pierwszego rozwałkowania, następne ciasteczka rozwałkowywane ze skrawków są niestety coraz bardziej kruche, a po upieczeniu też bardzo się kruszą. Niemniej jednak to są bardzo smaczne ciasteczka, z minimalną ilością cukru, aby nasze bezglutenowe pociechy nie były tak całkiem pozbawione słodyczy. Składniki: 270 g mąki kukurydzianej (z firmy Melvit) 20 g skrobi(...)ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 25 g miękkiego masła 1/3 szklanki mleka 1 jajko Wykonanie: 1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki. 2. Następnie dodajemy jajko, masło i stopniowo mleka. Mieszamy i patrzymy ile mleka wchłonie mąka. Jeżeli ciasto wydaje się za suche i kruche, trzeba dolać znów odrobinę mleka. 3. Przekładamy ciasto na blat
Kawa z mlekiemnutą cappuccino. Nam smakowały bardzo, przepis to inne ciasteczka z bloga zmodyfikowane przeze mnie tak, żeby były smaczne i kruche. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 200 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodziutkie ciasteczka to cała szklanka) 3 jajka L 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cappuccino u mnie czekoladowe 2 łyżeczki proszku
kruche babeczkiświątecznych słodkości? :)Składniki na babeczki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajkoSkładniki na kruche ciastoSkładniki na kremKruche ciasto przygotowujemy według przepisu. Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu. Z gotowego ciasta wycinamy foremką zajączki. Ważne, żeby miały głowę i uszy, tułów
Ciastkozercyludziki Cynamonowe ludziki, to nic innego, jak cynamonowe kruche ciasteczka. Są idealne na co dzień i na Święta. Dzięki nim unosi się cudowny zapach cynamonu w całym domu. Mogą stanowić idealny dodatek do kawy, bądź kakao w mroźne, zimowe dni. Składniki: 200 g mąki 120 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka
My sweet a liferadość miała ogromną. Bowiem to ona jest największym łasuchem domowych, zdrowych słodyczy. Ciasteczka znalazłam w gazecie, jakiej nie pytajcie (wyrwałam kartkę już jakiś czas temu...). Sobie autorstwa nie przypisuję, choć ciacha zmodyfikowałam na własne potrzeby, zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast cukru dałam ksylitol. Kolejne pyszne, kruche ciacha skradły nasze podniebienia. Podane było iż wychodzi z przepisu 20 sztuk
Smaczne Zdrowe