tradycyjnego lemon meringue pie, albo do kruchych babeczek. Zastosowanie zależy od Waszej wyobraźni. Dobrze się przechowuje i jest szalenie ozdobna. Do jej zrobienia będziecie potrzebowali termometru cukierniczego. Z podanych proporcji wyjdzie wam około 8 małych lodów (zależy od wafelków), lub jako ozdoba na wierzchu ciast o średnicy 23 cm Przepis 2 białka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSłodziutkie, malutkie, bananowo morelowe, kruche, delikatne, owocowe. Moje mini tarty pod słodką pajęczyną się schowały i smażonymi mini morelami się uśmiechały. Sześć sztuk ich przygotowałam, bo tylko tyle foremek miałam, a szkoda bo szybko zjedzone zostały i wszystkim smakowały. Składniki: składniki na ciasto, (na 6 foremek o średnicy 10 cm): 150 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru
Moniki Smakołykigrubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie i długo zachowują świeżość. Ciasteczka będą świetną ozdobą wielkanocnego stołu, choć uprzedzam, że za długo na nim nie poleżą, bo znikają w mgnieniu oka :) Składniki (na ok. 40-45 szt): Ciasto jasne: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru
Domowa Cookierenka Agipilotem widzów :) Dzisiaj jestem już na ziemi, ale proponuję Wam ciasto, które przenosi pod niebiosa ;) Nie jest to taki całkiem leciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się o tym przekonacie. Składniki: Spód 200 g kruchych ciastek kokosowych 2 łyżki wiórków kokosowych 50 g miękkiego masła Ciastka
Pełny talerzmojego wybranka (i zjadłam ze smakiem!) dzisiaj przepis na kruche ciasteczka maślane - zachęcam do wypróbowania :). Składniki: szklanka mąki 120g masła 3 łyżki cukru pudru odrobina aromatu waniliowego jajko szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki, wraz z wcześniej roztopionym i przestudzonym masłem mieszamy, aż powstanie jednolite, sprężyste ciasto. Blachę smarujemy tłuszczem i nakładamy na nią ciasto przy użyciu łyżeczki
Taste Of My Dayforemka wygląda jak nowa. Postanowiłam w niej upiec kruche babeczki, które można samemu udekorować dobrowolnie, np. bitą śmietaną czy kremem oraz kolorowymi posypkami. Składniki: 1/2 margaryny, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 4 żółtka. Przygotowanie: Margarynę siekamy i wraz z żółtkami, mąką i cukrem zagniatamy ciasto. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Następnie ciasto zagniatamy w kulkę
Aga w kuchniRustykalna tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone w całości(...)dodają tarcie szyku. Bardzo łatwy przepis, a do upieczenia tarty nie potrzebujesz nawet foremki. Składniki na kruchy spód: 250 g mąki orkiszowej 1050 60 g cukru pudru 1 jajko M 125 g masła szczypta soli Składniki na masę orzechową: 75 g mielonych orzechów laskowych 25 g mielonych pistacji lub 100 g laskowych 30 g roztopionego masła 3 łyżki cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na tartę naszło mojego męża :-) Ja jako dobra żona ha ha zrobiłam, no czemu nie. Sama ze smakiem ją zjadłam :-) Dodatki to kiełbasa wiejska tradycyjna Handerek
kruche babeczkiUff jak gorąco :((. Ja to się nie nadaję na taką pogodę, no muszę sobie trochę ponarzekać he ;)). Ostatnio wiele przepisów z udziałem cukinii , no ja ją
kruche babeczkiW sobotę walentynki więc pomyślałam, że dla tych, którzy postanowią spędzić ten wieczór przy romantycznej kolacji przyda się może kilka moich pomysłów: riskrem pudding królowej Maud
ciastkarnia na kruchym spodziekryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą. Składniki: Spód: 250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych 100 g stopionego masła Masa z kaszy: 3 szklanki mleka 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka kaszy manny 80 g gorzkiej czekolady opakowanie (450 g) mrożonych(...)czekolada lub płatki migdałów do dekoracji Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała 26 cm średnicy, więc ciasto wyszło nieco za niskie, radzę użyć mniejszej) . Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy z kaszy. Mleko i mleko skondensowane wlać do garnka i zagotować. Wsyp kaszę mannę oraz
Czerwień i błękitposypania Wykonanie deseru: Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości prostokąty. Ułożyć je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prostokąty ciasta francuskiego przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć płaską blaszką (dzięki temu podczas pieczenia się nie wybrzuszą). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 -195*c przez 10 minut(...)miarę szybko aby nie studzic piekarnika. Piec jeszcze 5-10 minut aż się lekko zrumienią. Uważać aby za bardzo się nie spiekły. Wyjąć delikatnie z piekarnika i wystudzić. Są kruche, wiec nalezy obchodzić się z nimi ostrożnie. Krem czekoladowy: Kremówkę umieścić w misie miksera razem z serkiem mascarpone, wsypać cukier puder, zmiksować do momentu aż powstanie niezbyt gęsty krem. Czekoladę
Wanilia i Kardamonrobienie kremu, nie miksujemy budyniu z masłem... Dobrze schłodzona tarta smakuje najlepiej właśnie w tej postaci. Przepis na małą tartę o średnicy 17cm . Składniki: 2 łyżki miękkiego masła 100g kruchych ciastek lub herbatników 1 opakowanie budyniu waniliowego 400ml mleka 100g malin 1 galaretka malinowa 400ml wody Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody, ostawiamy do stężenia. Ciastka rozdrabniamy, mieszamy(...)maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy tartę w lodówce na 2 godziny. Swoją tartę przygotowałam w jednorazowej foremce papierowej od PapilArt . To bardzo fajne rozwiązanie, gdy chcemy zabrać ciasto na piknik lub zabrać ze sobą idąc na spotkanie rodzinne - nie musimy się martwić o zwrot formy
Gotowanie i blogowaniepieczenia, roboty przy niej też jest niewiele a efekt jest fantastyczny! SKŁADNIKI: (forma na tartę ok 26 cm - u mnie silikonowa) 30-35 dag ciastek - w zasadzie dowolnych: kruchych, herbatników, owsianych* 15 dag masła Masa śmietankowa: 50 dag mascarpone (2 op.) 200 g śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 czubata łyżeczka żelatyny** 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo(...)jeszcze mi parę deko brakowało to wsypałam orzeszki niesolone ** żelatyna nie nada sztywnej konsystencji, masa będzie kremowa ale dzięki niej nie będzie spływała, można żelatynę pominąć ale wówczas ciasto należy jeść od razu po wyjęciu z lodówki 1. Ciastka skruszyć w malakserze lub włożyć do woreczka i dokładnie roztłuc tłuczkiem/rozwałkować wałkiem. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami (całość
Kto ugości moich gości?odrobina karmelizowanej cebulki oraz ser halloumi. Wszystko to zapieczone na kruchym spodzie. Taką tarte możemy serwować razem z sałatką lub pieczonymi ziemniaczkami. Ser halloumi jest idealny jeżeli chcemy zachować konsystencję oraz kształt sera ponieważ ma dużą wysoką temperaturę topnienia nie roztopi nam się tak jak zwykły ser. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki pszennej szczypta soli żółtko 2 łyżki
wysmienityroku z papierówek zrobiłam pyszny, lekki mus idealny do ciast czy deserów. Pokusiłam się także o zrobienie całych papierówek w waniliowym syropie , które są ciekawym pomysłem na oryginalny prezent. A to tylko część sposobów na papierówki. Dzisiaj pora na marmoladę. Do chrupiącej bułeczki, do jogurtu naturalnego, naleśników czy kruchych ciastek. Pysznie i pachnąco, jak to z papierówkami. Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaDelikatna, puszysta i kremowa konsystencja sernika sprawia, że trudno zatrzymać się na jednym kawałku. Składniki: (na tortownicę o średnicy 26cm) spód: 50g orzechów włoskich 80g kruchych
Pyry na Gazzarówno tą jedzoną w kosteczkach, jak i wszelkie czekoladowe wariacje: ciasta, desery, lody.... Dziś częstuję musem czekoladowym z miętą, podanym na ciasteczkowym spodzie. Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj Składniki: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 170 g śmietanki słodkiej 30% kilka listków świeżej mięty dodatkowo: pokruszone ciastka ( biszkopty lub kruche ) dowolny alkohol ( rum, moskat lub inne ) owoce do dekoracji Wykonanie
kolorowotorcikowobyło po 250g - serek, mąka,masło.) Ciasteczka są lekko kruche i idealnie nadają się do podjadania z herbatką. (około 30 ciastek różnej wielkości) 100g serka homogenizowanego (*) 120g mąki 80g masła 2 łyżki cukru pudru (**) Opcjonalnie: cukier puder marmolada (***) lukier Wszystkie składniki zagnieść. (W razie potrzeby można dosypać mąki.) Ciasto podzielić na kilka porcji. Każdą z nich rozwałkować
Di gotujeKruche, waniliowego ciasteczka Rudolfy. Ich przygotowanie to sama przyjemność, w szczególności ich dekorowanie. Pięknie wyglądają na stole, a ponadto mogą być doskonałym prezentem dla najbliższych. Przepis znalazłam tutaj . Zmniejszyłam tylko ilość cukru pudru. Polecam! Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto: 350 g mąki pszennej 180 g zimn ego masła szczypta soli 180 g cukru pudru 1 duże jajko
Nastoletnie Wypiekaniednia. Zapraszam Was serdecznie na delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą . Takie małe wypieki nadadzą się doskonale również na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: (na około 25 sztuk - ilość uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania mała szczypta soli 200 g masła (u mnie
Słodkie okruszkiCiasteczka jak z najlepszej cukierni! Krucho-drożdżowe, nadziane marmoladą i oprószone cukrem pudrem. Tutaj warto dodać, by użyta marmolada była twarda, dzięki czemu podczas pieczenia nie wypłynie z rurek. Na stole rurki wyglądają apetycznie, a w połączeniu z kawą smakują naprawdę dobrze ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 180 g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
Nastoletnie Wypiekaniekruchym spodzie o finezyjnym i urzekającym smaku jest doskonałą propozycją do kawy, na deser i podwieczorek dla wszystkich łasuchów słodkości. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. składniki na tortownicę 23 cm ciasto 2 szklanki
Smakowite Daniamnie, żeby powiedzieć, że nigdy nie jadła tak pysznego ciasta, ciasta, które pobudza wszystkie zmysły, przywołuje najpiękniejsze marzenia i tak skutecznie poprawia humor. No, to zupełnie jak Jej uśmiech... Składniki (na blaszkę o średnicy 28 cm): Spód 50 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 150 g ciastek maślanych lub innych kruchych 50 g ciasteczek amarettini (można zastąpić łyżeczką amaretto lub olejkiem
Kuchnia Prezydentowejktóry przygotowałam z okazji spotkania z rodziną u mojej Teściowej. Ciasto wyszło jak chciałam, ale w pośpiechu i strachu przed spóźnieniem serniczek został w lodówce :) Na szczęście nie ma tego złego... i teraz jest jak znalazł na zakończenie dnia. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi w różnych wariacjach. Kruche herbatniki i wilgotny ser to bardzo smaczne połączenie. Całość można
Pełny talerzpączusie. A więc dzisiaj upiekłam faworki (dla moich szkrabów) a jutro pączki. Oczywiście przepis i fotki pączków pojawią się jutro. Dzisiaj zachęcam do przepisu na te faworki, ponieważ są bardzo kruche, wręcz rozpływają się w ustach :) Składniki: 2 i 2/4 szklanki mąki 6 dużych żółtek 6 łyżek kwaśnej śmietany(...)proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu (ja dałam rumu) szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Składniki zagnieść. Ciasto podzielić na części. Rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Wałkujemy jak najcieniej. Ciasto kroimy w paski około 8cm długości (zależy czy chcemy długie chrusty czy krótkie) i szerokości około
Amatorka kuchennasię, czy faworki pieczone w piekarniku mogą być równie kruche i delikatne tak jak te smażone w głębokim tłuszczu. Efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem wyszły przepyszne. Nie można się od nich oderwać, takie są wciągające. Polecam :-) Z podanego przepisu wyszły mi 4 blachy faworków. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 45 g masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawnieidealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z innymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu . Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują. Sernik kajmakowy: Spód: 50 g orzeszków solonych 80 g ciastek kruchych np. herbatników 30 g masła 1 łyżka cukru Tortownicę
Z butelką mleczka w tleSernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać. Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć
Kulinarne przygody GatityMyślę, że takie krucho-drożdżowe ciasteczka nie wymagają komentarza. Są pyszne i tyle. Polecam gorąco! Składniki: 40 dkg mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 dkg drożdży 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia 2 łyzki cukru 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek) 2 żółtka 3 łyżki wody marmolada Wykonanie: Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz
Walijskie Pichcenie