kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:268/648)

Placek śliwkowo-kokosowy 128

Kruchy spód i śliwki zanurzone w kremie kokosowym. To ciasto dla smakoszy i miłośników kokosa, uwielbiane przez mojego młodszego syna. Ciasto na spód jest bardzo lekkie i trudno je zagnieść, ale takie właśnie powinno być. Trzeba je po prostu trochę podsypać mąką. Ja piekę je w małej formie, wychodzi więc grubsze, a śliwki wręcz pływają w kremie. Sprawia co prawda

Wiem co jem
Kruche babeczki z budyniem anansem i truskawkami 244

Dziś znów, bardzo prosto i klasycznie - kruche babeczki z budyniem, kawałkami ananasa i truskawkami. Prezentują się elegancko, robią szybko, a smakują jeszcze lepiej. :) Składniki: 3 3/4 szklanki mąki 10 łyżek smalcu 1/2 margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 1/2 litra mleka ananas truskawki Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie

Cynamonowe szczęście
Francuska tarta tatin z pomidorów 209

najlepiej smakuje latem czy jesienią bo pomidory wtedy są najsmaczniejsze ale te teraz kupione nasze polskie są już bardzo smakowite i nadają się idealnie do tego placka. Ciasto tarty jest bardzo kruche, smakiem przypomina francuskie i jest bardzo pyszne. Polecam gorąco pyszny posiłek. Francuska tarta tatin z pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka kruche z orzechami 216

Składniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki Młynomag 1,5 szklanki mąki pszennej Młynomag 30 dkg margaryny lub masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 12% 1/2 szklanki

czarrna od kuchni
Kruchy placek z gruszkami 216

Przepis na to ciasto znalazłam  tutaj  i stwierdzam, że jest to najlepsze ciasto z gruszkami jakie jadłam. Chyba nie tylko ja tak uważam, bo

Słodka Kraina Wypieków
Mini tarty orkiszowe z botwiną, szparagami, mini cukinią, pleśniowym serem i jajkiem 164

wynos, doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno- sprawdziłam. Świetna propozycja na piknik, zarówno w porze obiadowej, jak i na śniadanie! Składniki (na 4 - 5 porcji): Kruche orkiszowe ciasto na bazie margaryny Omega Optima: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 1 jajko 2 łyżki wrzątku  3 łyżki jogurtu naturalnego  150 gram margaryny Omega Optima(...)gram sera z niebieską pleśnią  4-5 jaj, w zależności od ilości porcji  szczypiorek  sólo i pieprz Z podanych składników na kruchy spód zagniatam jednolite ciasto, które po wyrobieniu owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum godzinę. Schłodzone ciasto wyciągam z lodówki i wałkuję na podsypanej mąką stolnicy. Grubość ciasta nie powinna przekraczać

Mango Papaja
Śmietanowiec z jabłkami 681

Myślę, że do skosztowania tego ciasta nie trzeba nikogo namawiać. Delikatne kruche placki, przełożone masą  śmietanową i jabłkami, pysznie, prosto i elegancko. Przepis pochodzi od Siostry Anastazji :) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jaja 8 dag margaryny 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jabłek  Jaja ucieramy z cukrem(...)dodajemy roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawiamy w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12 godz. dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 5 części , rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35 cm), 3 placki pieczemy na złoty kolor w ok 20 minut w 180 st. C. Pozostałe 2 części przekładamy odciśniętymi jabłkami startymi

Cynamonowe szczęście
Tarteletki toffi 223

Składniki: 3/4 kostki masła 1/2 szkl brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko 2 szkl mąki tortowej 1 łyżka wina musującego lub rumu skórka z limonki 1

Luźna Kuchnia
ciasto ucierane z mąki krupczatki z jabłkiem i śmietaną galaretkową... 233

mleka, gdy śmietana zacznie gęstnieć wsypać galaretkę i na dużych obrotach ubijać z 2-3 minuty całą śmietanę rozsmarować na cieście i obsypać kolorową posypką, schować do lodówki - ciasto jest kruche, aromatyczne i ze śmietaną smakuje pysznie.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ananasowiec 2420

spaliły w trakcie pieczenia trzeba ciasto przykryć folią aluminiową. Oba placki pozostawiamy do wystudzenia. Ananasa z puszki odcedzamy i drobno kroimy. Sok z ananasa dopełniamy wodą tak, aby były 3 szklanki płynu. Stawiamy na gazie, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy ananasa i wykładamy na kruchy placek (ten bez bezy). Wkładamy(...)koniec ubijania dodajemy cukier puder i na końcu rozpuszczoną, lekko ciepłą żelatynę. Chwilę miksujemy, wykładamy na galaretkę, wyrównujemy. Na wierzch przekładamy placek z bezą, delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień

Gotowanie moimi oczami
Mazurek bakaliowy 225

Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 ugotowane żółtka garść migdałów kilka duszonych śliwek i

czarrna od kuchni
Kopytka bezglutowe 178

Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne. Zrobienie kopytek bez mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam i robiłam krótsze wałeczki do krojenia. Dla tych którzy nie mogą jeść mąki pszennej takie kopytka mogą być

Proste Potrawy
Ciasteczka orzechowe 234

Przepis pochodzi od sąsiadki mojej Babci. Ciasteczka są kruchutkie i delikatne. Piekła je moja Babcia, Mama, a teraz ja. Warto. Składniki 45 dag maki 1 kostka

czarrna od kuchni
Kruche ciastka bez jajek 212

Ciastka bez dodatku jajek, które można bardzo szybko przygotować. Są smaczne i długo zachowują świeżość. Czytaj więcej »

Przepisy Kulinarne
Tarta owoce lata 247

Czereśnie, truskawki i rabarbar pod słodką bezą Składniki ciasto: 150 g mąki 100 g margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 2 żółtka owoce: 3 łodygi rabarbaru

czarrna od kuchni
Tarta z rabarbarem 249

Pełnoziarnista tarta z rabarbarem i orzechową bezą Składniki: 160 g mąki pełnoziarnistej graham 80 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka nadzienie: 3 dorodne łodygi

czarrna od kuchni
TARTA SEROWA Z JABŁKAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 605

prawdę przez przypadek, a totalnie podbiła moje ( i nie tylko moje! ) serce! To takie połączenie tarty , sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy najbardziej! Kruche, chrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega

Ostra na Słodko
KRUCHE BABECZKI Z KOZIM SEREM I BURAKIEM 268

KRUCHE BABECZKI w wytrawnej wersji z kremowym kozim serkiem, słodkim... Artykuł KRUCHE BABECZKI Z KOZIM SEREM I BURAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Mazurek śliwkowy 218

Mój pierwszy mazurek :) W moim domu rodzinnym nie było tradycji pieczenia mazurków, więc to moje pierwsze podejście do tematu :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej Młynomag 1/2

czarrna od kuchni
Pieczarkowce 281

Krucho-drożdżowe ciasto i pieczarkowy farsz :) Składniki ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka octu 2 dkg drożdży świeżych + … Czytaj dalej Pieczarkowce

czarrna od kuchni
Tarta - kruche ciasto wytrawne 215

Niezawodny, sprawdzony i szybki przepis na wytrawne ciasto. Idealne do tart czy małych babeczek. Zawsze robię podwójną porcję (z kostki masła) i mrożę połowę ciasta, przydaje

Gotowanie i blogowanie
Tarta miodowa 301

  Delikatne ciasto, aksamitna masa i orzeszki w karmelu, to przepyszne połączenie :) Składniki ciasto: 150 g mąki 1 jajko 7 dkg margaryny 2 łyżi cukru pudru

czarrna od kuchni
SZARLOTKA BABCINA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE – NAJLEPSZA! 297

Kiedyś już Wam to opowiadałam … Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka

Ostra na Słodko
Rogaliki listkowe 212

Pyszne, niezbyt skomplikowane rogaliki z ciasta przypominającego smakiem i wyglądem ciasto francuskie. Kruche, lekko rozwarstwiające się ciasto listkowe z dodatkiem drożdży nie wymaga wielogodzinnej pracy, robi się je w ciągu kilkunastu minut" tak pisze o nich Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie . Są fajne, mięciutkie tylko polewa cukrowa coś mi nie wyszła... Jest z nimi trochę pracy, zwłaszcza jeśli robi

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania