garnku (należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnek z ognia). Odcedzamy sok. Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika. Zagniatamy kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy -łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą
Maminek kulinarnyZupełnie inny makowiec. Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki: -30 dkg maku -1 szklanka cukru -6 jajek -kilka kropli aromatu migdałowego -polewa czekoladowa Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku. Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę
Maminek kulinarnyŚwięta się zbliżają, więc czas na słodkie wypieki. Ja serdecznie zapraszam do spróbowania mojej tarty z serkiem mascarpone i migdałami. To połączenie kruchego ciasta, serka kremowego i chrupiących migdałów. Nie jest za słodka, ani sucha, naprawdę smakuje znakomicie. Wiem, że taka tarta smakuje najlepiej następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły
Moniki Smakołykikapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki , czy krokiety z kapustą i grzybami. Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam. Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTarta farmerska... Złocisty spód z kruchego ciasta. Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli. Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną. A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków. Pycha! Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej; 60 g margaryny; 1 żółtko jaja; 1 łyżka zimnej wody; Szczypta soli. Farsz: 300 g białej kapusty; 250 g dobrej jakości kiełbasy; 1 cebula; 1 ząbek czosnku
Gospodyni MiejskaJabłka królują o tej porze roku, wiec żal nie wykorzystać ich w kuchni, kiedy możemy wybierać z ogromnej ilości gatunków. Skoro jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka
Mania GotowaniaTartaletki to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Nie zawsze muszą być podawane na słodko, można również na słono. Dzisiaj zrobiłam je z piersią z gęsi, kasztanów i udekorowałam puree ziemniaczanym ze smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim aromatem i smakiem, który idealnie pasuje do puree i nadzienia. Składniki: Spód: 250 g mąki 100 g masła 1 jajko szczyptę soli
Oryginalny smakCiasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :) Czas pieczenia: 4 x 20 min
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto z dżemem i gotowaną śmietaną Nazwa tego ciasta pochodzi od nazwy miejscowości z której przywieziony został przepis i tak też mam zapisane w zeszycie. Ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek 3 łyżki oleju
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaByło już szybkie ciasto ze śliwkami teraz przyszła pora na wersję z jabłkami :) Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 10 łyżek oleju
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNa ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 1
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZ tego względu, że bardzo lubię szarlotki upiekłam kolejną. Pyszna jeszcze ciepła w jesienne popołudnie ze szklanką gorącej herbaty z cytryną po prostu rewelacja
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaciasteczka gotowe :) Przepis na kruche ciasteczka Przepis na lukier + barwniki spożywcze, cukrowe koraliki do dekoracji Oprócz foremek poniżej, wykorzystałam także zwykłą szklankę, żeby zrobić ciasteczka w kształcie plastrów arbuzów. Kruche ciasto robimy według przepisu . Gotowe ciastko rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy ciasteczka. Wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut
Ciastkozercymisie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, układamy
Smaczne Zdrowe