mleka, gdy śmietana zacznie gęstnieć wsypać galaretkę i na dużych obrotach ubijać z 2-3 minuty całą śmietanę rozsmarować na cieście i obsypać kolorową posypką, schować do lodówki - ciasto jest kruche, aromatyczne i ze śmietaną smakuje pysznie.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięspaliły w trakcie pieczenia trzeba ciasto przykryć folią aluminiową. Oba placki pozostawiamy do wystudzenia. Ananasa z puszki odcedzamy i drobno kroimy. Sok z ananasa dopełniamy wodą tak, aby były 3 szklanki płynu. Stawiamy na gazie, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy ananasa i wykładamy na kruchy placek (ten bez bezy). Wkładamy(...)koniec ubijania dodajemy cukier puder i na końcu rozpuszczoną, lekko ciepłą żelatynę. Chwilę miksujemy, wykładamy na galaretkę, wyrównujemy. Na wierzch przekładamy placek z bezą, delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 ugotowane żółtka garść migdałów kilka duszonych śliwek i
czarrna od kuchniVineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne. Zrobienie kopytek bez mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam i robiłam krótsze wałeczki do krojenia. Dla tych którzy nie mogą jeść mąki pszennej takie kopytka mogą być
Proste PotrawyPrzepis pochodzi od sąsiadki mojej Babci. Ciasteczka są kruchutkie i delikatne. Piekła je moja Babcia, Mama, a teraz ja. Warto. Składniki 45 dag maki 1 kostka
czarrna od kuchniCiastka bez dodatku jajek, które można bardzo szybko przygotować. Są smaczne i długo zachowują świeżość. Czytaj więcej »
Przepisy KulinarneCzereśnie, truskawki i rabarbar pod słodką bezą Składniki ciasto: 150 g mąki 100 g margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 2 żółtka owoce: 3 łodygi rabarbaru
czarrna od kuchniPełnoziarnista tarta z rabarbarem i orzechową bezą Składniki: 160 g mąki pełnoziarnistej graham 80 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka nadzienie: 3 dorodne łodygi
czarrna od kuchniprawdę przez przypadek, a totalnie podbiła moje ( i nie tylko moje! ) serce! To takie połączenie tarty , sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy najbardziej! Kruche, chrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega
Ostra na SłodkoKRUCHE BABECZKI w wytrawnej wersji z kremowym kozim serkiem, słodkim... Artykuł KRUCHE BABECZKI Z KOZIM SEREM I BURAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEMój pierwszy mazurek :) W moim domu rodzinnym nie było tradycji pieczenia mazurków, więc to moje pierwsze podejście do tematu :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej Młynomag 1/2
czarrna od kuchniKrucho-drożdżowe ciasto i pieczarkowy farsz :) Składniki ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka octu 2 dkg drożdży świeżych + … Czytaj dalej Pieczarkowce
czarrna od kuchniNiezawodny, sprawdzony i szybki przepis na wytrawne ciasto. Idealne do tart czy małych babeczek. Zawsze robię podwójną porcję (z kostki masła) i mrożę połowę ciasta, przydaje
Gotowanie i blogowanieDelikatne ciasto, aksamitna masa i orzeszki w karmelu, to przepyszne połączenie :) Składniki ciasto: 150 g mąki 1 jajko 7 dkg margaryny 2 łyżi cukru pudru
czarrna od kuchniKiedyś już Wam to opowiadałam … Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka
Ostra na Słodko