Uwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka(...)kajmakowej masy krówkowej Polewa: 150 g mlecznej czekolady 100 g cukierków ,,krówki” Spód: Do misy miksera wsypujemy mąkę, kakao, cukier, żółtko, masło i śmietanę. Wszystko mieszamy do utworzenia się grubej kruszonki. Wklepujemy ją delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Masa serowa: Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Ciągle miksując dokładamy małe kawałeczki masła i kolejno
VioletoweKucharzeniezachwycające wypieki. Szyszki to jeden z tych deserów, których nie da się zjeść w hurtowej ilości, ponieważ są megasłodkie. Na pewno zasmakują Wam i Waszym gościom :) Składniki: 800g krówek 2 łyżki masła 2 łyżki wody 1 ½ opakowania ryżu preparowanego Przygotowanie: Krówki (obrane z papierków ;)) włożyć do garnka, dodać masło i wodę, rozpuścić.Do gorących krówek wsypać ryż preparowany, wymieszać dużą
Cakes By Kejtsmakowo? Rewelacja, z koleżanką zjadłyśmy ją w okamgnieniu. Potrzebne nam: - 3 mocno schłodzone białka - pół szklanki drobnego cukru - szczypta soli - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka mąki ziemniaczanej - 7-8 krówek - 2 łyżki mleka - łyżka masła - cukrowe perełki Przygotowanie: Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce na pół sztywno. Wciąż ubijając dodajemy po trochu cukier, a na końcu dodajemy(...)dlatego ja blokuję je drewnianą łyżką. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. i suszymy bezę przez 1,5 godziny. Gotową studzimy i delikatnie przekładamy na paterę. Krówki kruszymy do rondla, dodajemy masło i mleko, po czym podgrzewamy mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zgęstnieje, odstawiamy ją na moment do przestudzenia. Następnie polewamy sosem wierzch bezy
W poszukiwaniu inspiracjitemu ze 20? Lub po prostu najlepsza opcja jaka mogła się dziecku przydarzyć - Mama, która przygotowywała takie pyszności dla swoich dzieci :) Zapraszam Was dzisiaj na szyszunie :) Składniki: 0,5kg krówek ciągutek tabliczka gorzkiej czekolady 120g ryżu preparowanego Przygotowanie: Krówki rozpakować i wrzucić to dużego garnka. Podgrzewać delikatnie na małym ogniu, często mieszając (tak aby nie przywarły do dna). Kiedy(...)krówki będą prawie roztopione, dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Wszystko wymieszać i całkowicie roztopić. Odstawić z ognia. Do masy czekoladowo - krówkowej wsypać ryż i dokładnie wszystko wymieszać. Szyszki najłatwiej formować dłońmi, które uprzednio należy zwilżyć (uważajcie, bo masa jest gorąca,). Ryż szybko stwardnieje. Można przechowywać w chłodnym miejscu do ok tygodnia (tak długo nie wytrzymają :P ). Smacznego
ChilliJemyskładniki: 50 g ryżu preparowanego 150 g cukierków krówek (jeżeli wolimy aby były słodsze dodajemy więcej krówek) 2 łyżki słodkiej śmietanki 50 g suszonej żurawiny opcjonalnie: kakao do obtoczenia dodatkowo: olej wykonanie: Krówki rozdrabniamy, przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy posiekaną żurawinę, mieszamy. Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy. Ręce natłuszczamy olejem. Z powstałej masy
Domowy Smak Jedzenianiewiele potrzeba do szczęścia krówki + ryż preparowany = uśmiech od ucha do ucha. Pamiętacie o szyszkach? Ja dziś sobie przypominam ich smak. Składniki 500 g cukierków krówek 140 g ryżu preparowanego (2 opakowania) 150 g masła wedle własnych upodobań można dodać również kakao Sposób Masło z krówkami rozpuścić w garnku, odstawić z ognia wsypać ryż preparowany, formować szyszki uważając aby się
Kuchenne aromatyprzepis na szyszki, mogę nawet powiedzieć że wyszły IDEALNE ! Przepis bardzo prosty, a wręcz banalny więc zachęcam do wciągnięcia dzieciaków do wspólnej zabawy :) Składniki : 500 g krówek, bardzo ważne jest by takie ciągnące się 180 g margaryny lub masła 2 opakowania ryżu preparowanego po 40g Przygotowanie: Margarynę dzielimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnuszka, wrzucamy połamane krówki(...)razem rozpuszczamy na bardzo wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy krówki i margaryna całkowicie się rozpuszczą i otrzymamy jednolitą masę, zdejmujemy garnuszek z ognia, a następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia na ok 3 min. Dodajemy ryż preparowany i całość bardzo dokładnie mieszamy do czasu aż masa oblepi dokładnie ryż. Całość odstawiamy na jakieś 30 - 60 min, co jakiś czas
charlotte gotujebudyniową pianką Rewelacyjne ciasto, do którego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce - w tym przypadku są to maliny, robiłam jednak wersję z jagodami i truskawkami - i wszystkie były przepyszne! Ciasto krówka Najsłodsze ciasto na świecie! Ciasto warte grzechu! Krówka w wersji z ciastem biszkoptowym, krakersami i mnóstwem kajmaku. Już masz ochotę je zrobić?! ;) Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem śmietankowym Kultowe(...)śmietankowo-czekoladową - słodką, ale tak pyszną, że trudno się im oprzeć! Krajanka krówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?! Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi owocami
Moje QulinariaPyszne ciasto na każdą okazję. Domownicy uwielbiają ciasta z karmelem, więc ja postanowiłam upiec sernik z masą krówka. Przepis dostałam od znajomej :) Sernik krówkowy Składniki Kruche ciasto: żółtka jaj - 2 szt margaryna - 1/2 kost cukier - 3 łyżki mąka - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki kakao - 3 łyżeczki tłuszcz do formy MASA SEROWA ser biały w kostkach(...)jajka - 4 szt masa krówka - 1 puszka mąka ziemniaczana - 1 łyżka szczuba masło - 100 g Sposób przygotowania Kruche ciasto: Do miski pokroić na kawałki margarynę, dodać żółtka jaj, cukier, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. MASA SEROWA Masło utrzeć , dodając po łyżce masy krówka
Kuchnia Danusiwiecie serniki na zimno , to Ona uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na taki sernik na zimno , jakiego tu jeszcze nie widzieliście! Delikatna, puszysta masa serowa z dodatkiem krówek , karmelu i batoników twix w czekoladzie tworzy obłędną całość, której nikt się nie oprze! Zapewne każdy z nas kojarzy reklamę : karmel , ciastko , czekolada ?! Teraz mam nadzieję , że reklama Twix już zawsze(...)biszkopty okrągłe – 10 szt * serek biały homogenizowany – 400 g * śmietana 36% – 150 ml * żelatyna – 3 łyżeczki * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * cukierki krówki – 100 g * twix – 2 paluszki * orzechy – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownicę wykładamy herbatnikami. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Uważamy, żeby
Ostra na Słodkocukru 1/4 szklanki mleka skondensowanego 200 g pianek marshmallows 5-6 łyżek ciepłej wody 1/3 szklanki masła orzechowego masa kajmakowa- około 5-8 łyżek, bądź około 200 g krówek ciągutek :) 150-250 g orzechów ziemnych Ponad to potrzebne będą: folia aluminiowa brytfanna nóż miseczka, garnuszek i szpatułka do rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej ubijaczka mikser wysoka miska do ubijania(...)Masa kajmakowa/ karmelowa: 1. Wstawiamy puszkę z kajmakiem do garnuszka z gorącą wodą by się lepiej rozprowadzał, 3. Przekładamy tyle kajmaku ile nam potrzebne do miseczki (jeśli używacie krówek zamiast kajmaku: można je rozpuścić w małym garnuszku,na małym ogniu, cały czas mieszając lub w mikrofalówce- wyjmować co 15-30 sekund i zamieszać- kontynuować do całkowitego rozpuszczenia się krówek
KreatywnePinynieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta. 200g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 5 jajek 200g masy kajmakowej 250g krówek 50g mlecznej czekolady 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: karmelowa czekolada 100g (można zastąpić białą lub mleczną) 5 łyżek mleka 1 łyżka oleju 1. Krówki siekamy(...)pieczenia. 3. Masło ucieramy z cukrem na puch. 4. Cały czas miksując dodajemy jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo mąkę. 5. Do powstałej masy dodajemy posiekane krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką. 6. Masę wylewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię
Szefowa kuchniczystym sumieniem. Dzisiaj wersja z kakao - ale jeśli nie macie na taką wersję ochoty, pomińcie kakao i wyjdą zwykłe tradycyjne szyszki :) 'kakaowe szyszki z ryżu preparowanego i krówek' Składniki (na ok 15 sztuk szyszek): - 1 op. ryżu preparowanego (ok.90g) - 150g krówek - 1 łyżka masła - 1 łyżka kakao Krówki pokroić na mniejsze kawałki i razem z masłem, rozpuścić w garnku
CookYourselftradycyjne pączki, jednak w swojej konsystencji, pączków nie przypominają. Bliżej im do brownie, niż do puszystego pączka. Dlatego przepis pojawia się dopiero dzisiaj. Dla miłośników czekoladowego ciasta i krówek :) oraz dla osób nie posiadających piekarnika :) 'czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym' Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki soli(...)szklanki cukry - 1/3 szklanki kefiru/maślanki - 4 łyżki masła rozpuszczonego - 1 jajko - krówki - 1 litr oleju Kefir/maślankę rozkłócić z jajkiem i rozpuszczonym masłem. Dodać do sypkich składników (mąka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól) i wyrobić elastycznie ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3 mm. Wycinać (np. szklanką) krążki i każdy "nadziać
CookYourselfKrówki są to mleczne cukierki, które wytwarza się z mleka, cukru i masła. Poniżej podaje przepis na kruche krówki, tzn. nie będą miękkie w środku. W smaku przypominają cukierki toffi i idealnie pasują do kubka gorącej kawy. Składniki: 1/2 puszki mleka skondensowanego słodkiego 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 80 g masła 1. Do rondelka dodać zagęszczone(...)puder i cukier waniliowy. Przygotowane składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. 2. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa po kilku minutach zacznie zmieniać kolor - aby krówki wyszły idealne, masa musi być delikatnie brązowa. Doprowadzenie masy do takiego stanu zajmie około 15-20 minut. 3. Następnie przygotowaną masę wyląc do małych foremek bądź do głębokiego naczynia
Ugotować