krówka - 1351 przepisów (strona:21/91)

Mini babki z czekoladową krówką 183

Uwielbiam słodkości w szczególności te szybkie, które możemy przygotować właściwie w każdym momencie i które nadadzą się na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na mini babki z czekoladową krówką. Pyszne, wilgotne ze słodką niespodzianką w środku. Ja swoje mini babki upiekłam po powrocie z podróży do niedzielnej kawy lub herbaty. Ale Wy możecie takie przygotować również np. na nadchodzące święta(...)Doskonale sprawdzą się jako szybka słodka alternatywa na świąteczny stół. W morzu przygotowań czasem takie szybkie wypieki okazują się najlepsze Do przygotowania moich mini babek z czekoladową krówką wykorzystałam pyszne produkty Helio . Produkty Helio cenię od lat. Tym razem zagościły w mojej kuchni w ramach świątecznej współpracy z Helio. Już jakiś czas temu pokazywałam Wam na Facebook moją słodką paczkę

Słodkie okruszki
Krówki z masłem orzechowym 125

wiedziałam, że wykonanie krówek jest tak banalnie proste! Znalazłam chyba najprostszy możliwy przepis, którym chcę się podzielić. Generalnie lubię takie krówki mocno kruszące się a te właśnie takie są. Mniam! Znam osobę której na pewno by smakowały, bo jest fanka masła orzechowego ;)  Składniki na około 8 - 10 krówek 120 g cukru 40 ml mleka 50 g masła orzechowego kilka

Delusional Trine
Ciasto pomarańczowe 177

cukru pudru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 duża pomarańcza lub dwie małe 250 g przesianej mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody 5 krówek garść wiórków kokosowych Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę(...)jeżeli macie mniejsze formy -  czas pieczenia zwiększy się. Polecam kontrolować ciasto wykałaczką. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. POLEWA Do małego garnuszka wlać wodę, następnie wrzucić krówki. Mieszać, aż krówki się rozpuszczą i powstanie płynna masa. Polać ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi

Kolejny blog o gotowaniu
Szyszki z cukierków 165

niedzielny wieczór proponuję przepis na pyszne szyszki z cukierków. Ciastka są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale poprawią nam humor w długi jesienny wieczór.  SKŁADNIKI: 15 sztuk krówek o smaku waniliowym z Lidl , 20 sztuk irysów o smaku śmietankowym, 50g margaryny, 2 łyżeczki kakao, 40g ryżu preparowanego. PRZYGOTOWANIE: 1. Cukierki odwijam z papierków i przekładam do garnka. Dodaję margarynę(...)Masę zdejmuję z ognia. Z masy formuję owalne, podłużne szyszki. Ciastka układam na talerzu i odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce, aby zastygły.  Do przygotowania szyszek użyłam krówek, które otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z krówkami otrzymałam zestaw polskich produktów oraz wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Karola Okrasy". W książce znajdziemy 75 inspirujących przepisów na dania  kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mleczne cukierki z prosem 188

dzisiejszych mlecznych cukierków oprócz mleka, cukru i odrobiny masła (opcjonalnie) użyłam prosa ekspandowanego, gdyż małe równe, okrągłe kulki według mnie idealnie się nadawały do przygotowania kruchych, cukierków a’la krówki, dzięki prosu domowe cukierki nabrały lekkości i chrupkości. Masa mleczna, którą zrobiłam jest krucha, słodka i bardzo smaczna. Natomiast tutaj znajdziecie przepis na kajmak i cukierki karmelki. Jak przygotować domowe(...)cukierki z mleka i cukru? Przepis na domowe cukierki jak krówki z prosem ekspandowanym? Składniki: 1 szkl. mleka 50 g masła 1 szkl. cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego ½ szkl. prosa ekspandowanego marki Lestello (puffed millet) Przygotowanie: Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło przekładamy na patelnię (przy szerszej powierzchni grzewczej szybciej zgęstnieje) lub do rondelka i na średnim gazie podgrzewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fudge Gallico (domowa"krówka") 161

Bardzo słodkie, klejące, ciągnące, miękkie, tradycyjnie zazwyczaj czekoladowe, albo karmelowe (w mojej wersji waniliowe) angielskie krówki. Słodycze te konsystencją przypominają trochę nasz tradycyjny blok czekoladowy. Moją "mordoklejkę" wzbogaciłam o spód z herbatników, aby łatwiej było jeść i słodkie kąski nie kleiły się do palców. FUDGE GALLICO na HERBATNIKACH (domowe "krówki" waniliowe) Składniki: 1,5 szkl cukru pudru 3/4 szkl miękkiego(...)masłem, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy krem marshmallow, odstawiamy.  Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy herbatnikami (nie jest to konieczne, chociaż ułatwi wyjmowanie" krówki" i jedzenie)  Na herbatniki lub dno foremki  wylewamy kremową masę i całość wstawiamy do lodówki.  Kiedy krem zastygnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą (można też ją zetrzeć drobno

Bon appetit mon amie
Szybki piernik 154

szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki zimnej wody 200 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki) 1 łyżka kakao Masa krówkowa: 260 g krówek mlecznych 0,5 szklanki mleka 100 g masła Dodatkowo: 300-350 g powideł śliwkowych gotowa polewa czekoladowa Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników.  Kolejno(...)stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze  w piekarniku na 5 minut  (przy uchylonych drzwiczkach).  Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia, dalej mieszamy do ostudzenia  i zagęszczenia się masy

Pyszności Słodkości
Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia 697

sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem masy krówkowej, dlatego właśnie i nazywa się - ,,Krówka". Jest naprawdę pyszne, a robi się je bardzo lekko i sprawnie. Najlepsze w tym cieście jest kontrast słodyczy między kremem, a przesłodką masą krówkową. Specjalnie zrobiłem krem z jak najmniejszą(...)budyniowy, jest to trochę inna odmiana tego kremu, bardziej puszysta, lekko, pulchna, czyli krem budyniowo-śmietankowy. Ten krem idealnie komponuje się z masą krówkową, herbatnikami, oraz orzechami włoskimi. Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia - przepis: Składniki: 200 g herbatników typu petit beurre Puszka masy krówkowej/kajmakowej (ok. 400 g) 750 ml mleka (3 szklanki) + 50 ml do nasączenia herbatników

Kuchnia Łukasza
Kremówka z Toffi (Kremówkowa Krówka) 470

się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówk a z poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane świeżo siekanymi orzechami włoskim i -  wszystko to składa się(...)wyśmienite cias to , które doskonale sprawdz i się jako przepyszny, niedzielny deser. Kremówka z Tof fi (Kremówk owa Krówka ) -  Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie o smaku toffi      2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 250 g miękkiego masła

Słodka Strona
Wypiekane Pierożki z Jabłkami 143

widać, samo skosztowanie mi nie wystarczyło, bowiem jej wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd(...)Nadzienie pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 5 łyżek mleka 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 gram serka krówki ------------------------------ 1 żółtko 2 łyżki mleka - roztrzepać z żółtkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wlać olej, mleko, do tego wsypać cukier, cukier waniliowy, dorzucić krówkę - zmiksować. Do masy

Kuchnia smaków
Kulki ryżowe 168

Kochani Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka, bo każdy z nas jest czyimś dzieckiem :) Składniki: - 80 g ryżu preparowanego - 200 g krówek - 1 łyżka mleka - 63 g margaryny - 1 i 1/2 łyżeczki kakao Na małym ogniu podgrzewamy margarynę, mleko i krówki. Mieszamy do czasu rozpuszczenia krówek, następnie dodajemy kakao oraz ryż. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia

Zainspirowana w kuchni
Domowy twaróg 145

lubicie bardziej suchy twaróg, wystarczy go mocniej odsączyć z serwatki. Najważniejsze w przygotowaniu domowego twarogu jest mleko, nie może być UHT . Najlepiej, gdy jest to mleko prosto od krówki, ale zapewne, tak jak i ja, większość z Was nie ma dostępu do takiego mleczka. Zamiennikiem mleczka od krówki może być mleko pasteryzowane ze sklepu (najczęściej sprzedawane w butelkach), które(...)Serdecznie zachęcam Was do zrobienia domowego twarogu! Duma będzie Was rozpierać...obiecuję! ;)     Składniki: (na ok. 500 g twarogu)   2 litry świeżego pasteryzowanego lub prosto od krówki mleka, nie UHT (przeczytaj wstęp powyżej!) 800 g zsiadłego mleka (dostępny w każdym dobrym sklepie) 1 łyżka soku z cytryny       Przygotowanie:   Mleko przelać do dużego garnuszka

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto orzechowe z bezą. 154

Dzisiaj przepis na ciasto, które już Wam pokazałam wczoraj na Instagramie. Ciacho z bardzo dużą ilością orzechów, bezą o smaku krówki i ciastem kruchym. Ci co nie na redukcji to zapraszam! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 200 g masła - 200 g mąki owsianej - 200 g mąki pszennej - 3 żółtka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru szybko zagnieć ciasto(...)żółtko - 2 białka ubite na sztywną pianę Orzechy, żółtko, dżem, cukier zmiksuj blenderem. Dodaj pianę z białek. PONADTO: - mały słoik dżemu porzeczkowego - czubata łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki BEZA: - 3 białka - 3 łyżki płaskie cukru - łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i proszek budyniowy. Dużą tortownicę wysmaruj masłem. Wyłóż dno i boki ciastem

SMYKWKUCHNI
Krówki ciągutki 139

Krówki... bardzo lubię :-) chociaż ostatnio jadam je rzadziej, bo staram się unikać słodkiego ;-) ale czego to się nie robi gdy ukochana pięciolatka pyta czy zrobimy jakieś cukierki... A krówki robi się bardzo szybko, trochę trzeba poczekać aż zastygną (chociaż tragedii z tym nie ma), ale warto :-) zwłaszcza gdy pojawi się ochota na coś tak diablo słodkiego... z drugiej strony(...)moje dziecko jest wstanie wyjadać łyżką masę kajmakową bez jakichkolwiek dodatków więc co tam... i krówki zrobione ;-) Te moje są typowymi ciągutkami (osobiście wolę kruche) i chyba właśnie to dzieciaki lubią w nich najbardziej... SKŁADNIKI 125 g masła 2 szklanki cukru 400 ml śmietanki 30 % Masło rozpuszczamy i do gorącego wsypujemy cukier. Bardzo szybko mieszamy do czasu aż masa zacznie

Czary - gary w kuchni
Mini mazurki krówkowo żurawinowe. 140

mąki pszennej 5 dag cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie; 5 dag masła ok.50 ml mleka 30 dag krówek 30 dag suszonej żurawiny   bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone morele)  Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około(...)grubo nakładamy ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C około 20 min. Najlepiej sprawdzać czy się rumienia. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i krówki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się krówek. Co jakiś czas mieszamy a na końcu dodajemy mleko. Masa ma być gładka, jeśli   wygląda jakby się zważyła wtedy dolewamy po odrobinie mleka

Radość kipiąca uśmiechem.