imprezą taneczną, gdyż trafiają na stół tuż po północy w towarzystwie czerwonego barszczu. Oczywiście takie połączenie jest najlepsze. Dzisiaj przedstawiam krokiety jako danie obiadowe a barszcz według uznania, mile widziany. Składniki: Naleśniki ( jajka, mleko, mąka, szczypta soli ) Mięso z rosołu ( ja miałam około 400 gram wołowiny i 1 ćwiartkę z kurczaka ) Marchewki ( 3 z rosołu ) 1 pietruszka ( z rosołu
Smaki EwyDzisiejsza pasta do kanapek powstała z ćwiartki gotowanego kurczaka, który pozostał z rosołu . Wielu osobom brakuje pomysłu, co zrobić z gotowanym mięsem z rosołu. Po pierwsze można go wykorzystać do przygotowania farszu, czy to do pierogów, czy do krokietów. Można też przygotować właśnie pastę z kurczaka z jajkiem, szczypiorkiem i majonezem. Inne propozycje na pasty do kanapek: Pasta z suszonych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzez woreczek lub umieszczając mięso między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa i przede wszystkim cząstek mięsa na ścianach ;) Rozbitą pierś lekko solimy, przyprawiamy pieprzem, nakładamy kawałek zimnego masła i zwijamy roladkę. Zwijamy ją podobnie jak krokiety: brzegi lekko do środka, a potem rolujemy. Mniej więcej tak: na zdjęciu nie wgląda to zbyt artystycznie, ale gwarantuję(...)stopniową skalą. Rozpoczynam smażenie na 5, a następnie po około 2 minutach zmniejszam do 2. Cały proces smażenia powinien trwać około 10 minut w zależności od wielkości roladki. Mięsa nie nakłuwamy podczas smażenia , obracamy je delikatnie i dość często. Usmażony kotlet de volaille można podać z ziemniakami w najróżniejszej formie: od gotowanych, przez puree, frytki do kuleczek czy opiekanych :) Jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennapodzielić :) Nie będę się rozpisywała ochh bo są najlepsze, z krokietami każdy ma inne gusta. Jednak może ktoś z was skusi się :) Naleśniki Składniki: 300 g mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia Farsz: 700 g mięsa wołowego 1 cebula 1 łyżka masła dodatkowo jajko bułka tarta(...)zeszklij na maśle , nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką). Naleśniki wypełnij farszem i zwiń, obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tarte. Czynność powtórz z każdym naleśnikiem, smaż na patelni, aż zarumienią się z każdej strony. Krokiety smakują najlepiej z ciepłym rosołem. Smacznego
Niezły Młynekczęsto zostaje mięso z gotowanego kurczaka z rosołu? U nas tak, obieram je z kości i mrożę, potem mogę je wykorzystać np. na farsz do pierogów, czy krokietów. Ale dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pulpety z gotowanego kurczaka i gotowanych warzyw z rosołu. Pulpeciki są delikatne, można je jeść podczas diety, doskonale nadadzą się dla dzieci, kiedy chcemy(...)menu przemycić trochę gotowanych warzyw i mięska drobiowego. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu : Składniki : ugotowane mięso z 2 udek kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 mała ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera kasza manna sól do smaku Przygotowanie: Miksujemy w szatkownicy (melakserze) ugotowane mięso drobiowe i warzywa z rosołu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięusunąć grube nerwy. Farsz: Ryż ugotować al.- dente w osolonej wodzie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso zmielić w maszynce, połączyć składniki, dodać przyprawy, wymieszać. Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać ciasno jak krokiety. Spód dużego garnka, przykryć liśćmi kapusty, następnie ciasno na liściach ułożyć gołąbki, podlać bulionem i gotować na bardzo wolnym ogniu przez
Kuchnia Danusibył prawdziwy krokiet należy go opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Idealne do barszczu czerwonego. Krokiety bez panierki można mrozić, a potem po rozmrożeniu panierować i smażyć. Jeśli zostanie farsz, również można go zamrozić. Składniki: Ciasto na ok. 20 naleśników • 2 szklanki(...)łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz przesmażyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. • Na każdy naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu i składać krokiety – zawijać po dwa boki przeciwległe, a następnie złożyć na pół jak książkę. • Maczać krokiety
To co kochampożywny obiad i domownicy zjedli go bardzo chętnie. Takie naleśniki możecie nadziać czym tylko chcecie. Może to być inne gotowane mięso albo jakieś surowe, przesmażone z warzywami. Farsz może być z samych warzyw albo grzybowo ryżowy jak w krokietach . Mam nadzieję, że zrobicie swoją wersję zielonych naleśników i będą Wam smakowały tak samo jak nam. Ktoś pewnie zaraz powie
Smaczna Pyzaposypałam przyprawami (oprócz papryki słodkiej), ułożyłam jeden na drugim na talerzu, odstawiłam na 2 h do lodówki Na każdy plaster mięsa kładłam na brzegu słupek sera żółtego, na niego słupek gorgonzoli, posypywałam papryką słodką i zawijałam kotlety jak krokiety. Kładłam na rozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem zapiekłam w piekarniku nagrzanym
Kuchnia Prezydentowejzdjętym liściem kapusty, a drugi liść pozostawić do przykrycia gołąbków z wierzchu. Na każdy przygotowany liść od strony łodygi, położyć mięso z ryżem w ilości pozwalającej na zawinięcie go w liściu. Liść z farszem zwijać podobnie jak naleśnika w krokietach, na kształt koperty. Gołąbki wkładać do garnka warstwami, ciasno jeden obok drugiego, wrzucić ziele angielskie, listek laurowy i koper. Gołąbki
Kuchcik gotujeZiemniaki uwielbiam pod każdą postacią . Krokiety znam od niedawna ,nie robiło się ich w moim rodzinnym domu .Nadziane surową marchewką ,która przyjemnie chrupie i mięsem z kurczaka smakują wspaniale. Składniki : 0 ,5 kg ziemniaków ,ugotowanych ,przestudzonych 2 łyżki masła 1 żółtko 2 łyżki mąki sól ,pieprz 2 marchewki ,obrać ,zetrzeć na tartce kawałki kurczaka ,upieczony i pokrojony Ziemniaki rozgnieść porządnie
Ladylaura.Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu coraz częściej na półkowych sklepach mogą znaleźć odpowiedniki produktów, których dotychczas nie mogli stosować.Przekreślony kłos, który znajdziemy na produkcie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!staję się powoli wegetarianką? Nie wiem... Wiem tylko, że zamiast mięsa czy wędliny, zdecydowanie wolę sięgać po coś roślinnego. Kiedyś bardzo lubiłam wszelkiego rodzaju pasztety i nie wyobrażałam sobie rezygnacji z nich. Widząc przepisy na pasztety sojowe czy soczewicowe uśmiechałam się z niedowierzaniem, że to może komuś smakować. Jak widać, tylko krowa nie zmienia poglądów. Od jakiegoś czasu uwielbiam wręcz(...)ponownie wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną pastę można podawać od razu na stół lub zapiec najpierw jak tradycyjny pasztet. Wypróbujcie tę pastę także jako dodatek do naleśników lub krokietów. Gwarantuję, że smakuje rewelacyjnie :) Kto skusi się zamienić (przynajmniej na chwilę) tradycyjny pasztet na tę pastę z czerwonej soczewicy? a może wolelibyście pasztet z zielonej soczewicy
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam krokiety ale przygotowuję je nie tylko w tradycyjnej wersji. Te przygotowałam z kurczakiem i szpinakiem oraz dużą ilością sera feta. W smaku obłędne! Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody Sól Farsz: 600 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku(...)patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Dodajemy mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do miękkości mięsa. Jeszcze ciepły farsz mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem feta. Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę. Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rumiano
VioletoweKucharzenieWersja mięsna krokietów gryczanych z kapustą kiszoną i grzybami . Jest bardziej sycąca, no i panowie wolą ją od wersji wege... Doskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku. Przepis oryginalny pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków 1/2 sporej piersi(...)samej patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę i przestudzić. Mięso i cebulkę zmielić w maszynce do mięsa bądź rozdrobnić w malakserze. Można również zmielić kaszę gryczaną i ziemniaki. Dodać do całości jajko, doprawić na wyraźny smak i porządnie wyrobić. Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć
Ze smakiem bez glutenuhttp://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/11/krokiety-z-kapusta-pieczarkami-resztki-z-bulionuLRlogo4-1024x765.jpg Gotując ostatnio bulion warzywny z dodatkiem pieczarek wg tego przepisu, otrzymałam bardzo esencjonalne warzywa (dla przypomnienia bulion gotowany jest z warzyw odpowiednio pociętych
Moja Delicja