Justyną, tym razem u mnie. Pogadałyśmy, pojadłyśmy, umówiłyśmy się na wspólne zakupy! Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami
MiksturownikNajwyższa pora (przepraszam za spóźnienie... ) ogłosić wyniki konkursu: Nagrodę - do tej pory niespodziankę :) otrzymuję: Natalia Lesińska za Sałatkę z truskawkami i krewetkami. A oto zwycięska sałatka: Zdjęcie nadesłane przez Natalię Lesińką. Gratuluję i pozdrawiam! Wszystkim dziękuję serdecznie za udział
Miksturownikstół czekał na potrawy... Gdy dania zostały ukończone, zasiedliśmy wspólnie do stołu, by próbować tych pyszności. Zaczęliśmy od sałatek: * Sałatka orzechowa z granatem wg Joanny Jabłczyńskiej * Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty Były też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia
kolorowotorcikowopodlania Sól, pieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć do dekoracji), garść posiekanego szczypioru Zupę można komponować z różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie, wszystko zależy od Was! (; Przygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy drobno. Szynkę odkładamy na bok. Resztę składników umieszczamy
Symfonia Smakówkostke. Listki bazylii posiekac. Krem fasolowy wymieszac z reszta fasoli, pomidorami i bazylia. Krem podawalam z filetami z bialej ryby smazonej na patelni, ale tez mozna go podac do krewetek. Smacznego! Ten przepis to moja propozycja na akcje "Ryba jest dobra na wszystko
Przysmaki Karolkipieprzem. Nalewamy do misek. Boczek wędzony podsmażamy na patelni. Kruszymy i dekorujemy nim zupę, dokładamy główkę szparagi. możemy posypać ją tartym parmezanem. Uwaga : zamiast boczku można użyć krewetek lub przegrzebków
Przysmaki Karolkinasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my się nie musimy wstydzić z mięsem z kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super
Bernika - moj kulinarny pamietnikrada. Szwedzka klasyka, czyli torty kanapkowe. Bo chyba każdy w domu ma jakiś chleb, kilka warzyw, trochę dodatków jak oliwki, korniszony, kilka plasterków wędliny, tuńczyka z puszki, może krewetki. To wszystko co znajdziecie w zakamarkach swojej kuchni może się wam przydać do zrobienia ekspresowej przekąski, która zaskoczy smakiem i wyglądem gości. A ze trwa jeszcze karnawał, przed nami karnawałowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikproszku) i suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania) nie stanowi problemu. Może to być zupa z drobiu, ryb, krewetek , wegetariańska. Z ryżem lub makaronem ryżowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimniej kleisty i zyska wyrazisty smak. Kolejne pierogi, czyli orientalne. Do ciasta pierogowego blogerzy dodali kurkumy, co dało piękny, żółty kolorek. Na nadzienie składały się następujące składniki: ugotowane krewetki, kolendra, chili, kasza quinoa ugotowana w mleku kokosowym, sok z limonki i pasta orientalna. Aby nadać tym pierogom orientalnego charakteru, blogerzy lepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego
W kuchni Karmel-itkiWellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki
W kuchni Karmel-itkijuror, który pomagał nam podczas konkursu. Pomimo nie zajęcia pierwszej czy drugiej lokaty, bawiłam się znakomicie. Zwycięską ilość punktów otrzymała Ania Kosterna Kaczmarek za jej szpinakowyy makaron z krewetkami, zrobiony całkowicie od podstaw oraz krem z białych szparagów. Zwycięstwo jak najbardziej się jej należało. Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja - warsztaty czekolady Choco Vine, gdzie
W kuchni Karmel-itkiwersji wegetariańskiej. Wróć! Nie musiałam rezygnować. Trzeba było się w końcu nauczyć je robić samemu. Oczywiście, w wersji niewegetariańskiej można zdziałać więcej, np. dodając łososia, kraby, krabowe paluszki czy krewetki, tuńczyka, dorsza, itd. Pytanie moich znajomych o nori mnie powaliło na łopatki, a dosłowniej ich mina, kiedy uprzytomnili sobie, że to glony, sprasowane algo morskie. Z trudem ich namówiłam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 250 g owoców morza 5 szt krewetek Black Tiger (opcjonalnie) 200 g dzikiego ryżu 50 g wędzonego boczku 4-5 ząbków czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki garść zielonych oliwek (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zamrożone owoce morza opłukać gorącą wodą. Pokrojony drobno boczek i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać
Blondynka Gotujesmak najlepiej pasuje do ciebie? Pikantny z odrobiną słodyczy. 10. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania/pieczenia? Foto-Blogi kulinarne i nastrój. 11. Twoje najbardziej ulubione danie to... Uwielbiam sery pleśniowe, krewetki i dobre wino - dania ulubionego nie mam. A teraz moje pytania: 1. Dlaczego zostałaś blogerką/blogerem? 2. Wolisz przygotowywać potrawy wytrawne, czy na słodko? 3. Ulubione słodycze? 4. Czego
Blondynka Gotuje