rada. Szwedzka klasyka, czyli torty kanapkowe. Bo chyba każdy w domu ma jakiś chleb, kilka warzyw, trochę dodatków jak oliwki, korniszony, kilka plasterków wędliny, tuńczyka z puszki, może krewetki. To wszystko co znajdziecie w zakamarkach swojej kuchni może się wam przydać do zrobienia ekspresowej przekąski, która zaskoczy smakiem i wyglądem gości. A ze trwa jeszcze karnawał, przed nami karnawałowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikproszku) i suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania) nie stanowi problemu. Może to być zupa z drobiu, ryb, krewetek , wegetariańska. Z ryżem lub makaronem ryżowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimniej kleisty i zyska wyrazisty smak. Kolejne pierogi, czyli orientalne. Do ciasta pierogowego blogerzy dodali kurkumy, co dało piękny, żółty kolorek. Na nadzienie składały się następujące składniki: ugotowane krewetki, kolendra, chili, kasza quinoa ugotowana w mleku kokosowym, sok z limonki i pasta orientalna. Aby nadać tym pierogom orientalnego charakteru, blogerzy lepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego
W kuchni Karmel-itkiWellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki
W kuchni Karmel-itkijuror, który pomagał nam podczas konkursu. Pomimo nie zajęcia pierwszej czy drugiej lokaty, bawiłam się znakomicie. Zwycięską ilość punktów otrzymała Ania Kosterna Kaczmarek za jej szpinakowyy makaron z krewetkami, zrobiony całkowicie od podstaw oraz krem z białych szparagów. Zwycięstwo jak najbardziej się jej należało. Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja - warsztaty czekolady Choco Vine, gdzie
W kuchni Karmel-itkiwersji wegetariańskiej. Wróć! Nie musiałam rezygnować. Trzeba było się w końcu nauczyć je robić samemu. Oczywiście, w wersji niewegetariańskiej można zdziałać więcej, np. dodając łososia, kraby, krabowe paluszki czy krewetki, tuńczyka, dorsza, itd. Pytanie moich znajomych o nori mnie powaliło na łopatki, a dosłowniej ich mina, kiedy uprzytomnili sobie, że to glony, sprasowane algo morskie. Z trudem ich namówiłam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 250 g owoców morza 5 szt krewetek Black Tiger (opcjonalnie) 200 g dzikiego ryżu 50 g wędzonego boczku 4-5 ząbków czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki garść zielonych oliwek (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zamrożone owoce morza opłukać gorącą wodą. Pokrojony drobno boczek i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać
Blondynka Gotujesmak najlepiej pasuje do ciebie? Pikantny z odrobiną słodyczy. 10. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania/pieczenia? Foto-Blogi kulinarne i nastrój. 11. Twoje najbardziej ulubione danie to... Uwielbiam sery pleśniowe, krewetki i dobre wino - dania ulubionego nie mam. A teraz moje pytania: 1. Dlaczego zostałaś blogerką/blogerem? 2. Wolisz przygotowywać potrawy wytrawne, czy na słodko? 3. Ulubione słodycze? 4. Czego
Blondynka Gotujesushi, ale wszystko co miałam okazję tam jeść było świeżutkie i bardzo mi smakowało. Znajomi też zachwalają. Na bankiecie było oczywiście bardzo smakowicie - poza różnymi wersjami sushi podano smażone krewetki w kilku odsłonach, sałatki makaronowe i kurczaka teriyaki, za którym po prostu przepadam. Cały wieczór serwowano gościom pyszne drinki - zarówno z alkoholem jak i bez, do wyboru. Po chyba
Smaczna PyzaWalentynki za nami. Na okoliczność tego romantycznego/komercyjnego/uroczego/plastikowego/słodkiego/ogłupiającego (nie potrzebne skreślić) "święta" w necie zaroiło się od walentynkowych przepisów. Wśród nich prym wiodą krewetki prężące się apetycznie niemal we wszystkich odsłonach - poczynając od masła z czosnkiem i pietruszką na czekoladowej polewie kończąc. Równie imponująco i intrygująco prezentują się ostrygi, małże i królewski skorupiak - homar
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacielęcina, królik, szynka, bekon, salami, kiełbasa, mortadela, szparagi, wątróbka, pasztet itp. -Ryba : tuńczyk, łosoś, dorsz, makrela, sardynka, śledź, halibut, sola, pstrąg, łosoś, karp, sum, węgorz, ośmiornica, kalmar, małża, ostryga, krewetka, krab, homar itp. -Jajko : gotowane, sadzone, jajecznica, omlet, frittata, jajka faszerowane, jajka w koszulkach, jajka po benedyktyńsku, jajka po szkocku, jajka po diable itp. -Ser : biały ser, twaróg, mozzarella, feta
RafalCookrodzaje sushi są przygotowywane podczas pokazów? Podczas pokazów sushi masterów na imprezach firmowych często przygotowywane są nigiri — klasyczne prostokątne kawałki ryżu ze świeżą rybą , m.in. tuńczykiem, łososiem czy krewetką. Maki, czyli rolki sushi z ryżem i składnikami owiniętymi w nori, również należą do popularnych rodzajów sushi przyrządzanych podczas tych widowisk kulinarnych ze względu na różnorodność nadzień i form
Via GustoOMG to risotto jest takie pyszne! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldOMG to risotto jest takie pyszne! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldKiedy temperatura na zewnątrz zaczyna rosnąć, nasz apetyt często skłania nas w kierunku lżejszych, orzeźwiających dań. Letnie obiady powinny być przede wszystkim proste, lekkie i pełne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!