Polecam to danie z białym, półwytrawnym winem. Dobre jedzenie plus dobre wino, czego chcieć więcej? No cóż... przydałby się jeszcze deser. Jutro przepis na mój podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Serdecznie zapraszam
Ratunku obiadmogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego(...)częścią kremu, na który układamy maliny, jedna obok drugiej, na maliny wykładamy kolejną porcję kremu, przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą herbaty, wykładamy ostatnią część kremu. Na wierzch układamy na około maliny, środek tortu posypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy listkami mięty. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujezrobiłam z ciasta jogurtowego - jest trochę bardziej zbite i twardsze niż biszkopt, dlatego dobrze nadaje się na wysokie torty. Dolna warstwa biszkoptu w wielopiętrowych tortach może się trochę za bardzo zgnieść pod wpływem ciężaru kremu i pozostałych warstw, dlatego lepiej zostawić go sobie na niskie torty.Składniki na ciasto jogurtowe2 szklanki mąki1 szklanka cukru3 łyżeczki cukru waniliowego1,5 łyżeczki proszku
Ciastkozercytortu. Biszkopt nasączamy.Warstwa truskawkowego musu:80 dag truskawek,3 łyżki cukru trzcinowego,2 galaretki truskawkowe,1 szklanka wody,1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody,+ 30 dag truskawek do przełożenia i dekoracji,Truskawki wrzucamy na patelnię razem z cukrem i gotujemy ok. 7 minut - truskawki muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem(...)mieszamy. Odstawiamy czekoladę do lekkiego zgęstnienia.Wykonanie:Na nasączony biszkopt wykładamy masę śmietankowo- truskawkową. Na to układamy truskawki pokrojone w plasterki (30 dag truskawek) delikatnie dociskając do kremu. Następnie wykładamy mus truskawkowy. Tort należy schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Po tym czasie możemy przyozdobić boki tortu (ja robię to zawsze następnego dnia :) Po nałożeniu czekolady możemy dodatkowo przyprószyć
Delicious TitbitsWiecie, że nie przepadam za tradycyjnymi tortami, prawda? Te ciężkie, maślane kremy są zdecydowanie nie dla mnie. Dlatego kombinuję jak tylko mogę :) Jakiś czas temu z okazji urodzin mojego eM przygotowałam mu najlepszy tort ever! Owocowy - bo latem bez tego po prostu obejść się nie da, śmietankowy, bo coś z tradycji być musi no i lodowy, bo w końcu mamy
Słodkie PrzyjemnościMoje ulubione zdjęcia z 2014 roku: Tartaletki z domowym twarogiem i malinami / 2.Szyszki z żurawina / 3.Tarta ptysiowa z kremem patissiere / 4.Truskawkowo-czeresniowe ciasto z bezą / 5.Krem z koglu-moglu z truskawkami / 6.Lodowy tort z owocow leśnych / 7.Beziki z truskawkami / 8.Truskawkowy tort bezowy / 9.Czekoladowo-malinowe ciasto / 10.Krem truskawkowy z czereśniami
Słodkie Przyjemnościtort bezowy na weekend. Cztery warstwy bezy, masa bitej śmietany i słodki sos truskawkowy. Ostatnim bastionem rosądku jest cytrynowy akcent. Bomba kaloryczna, której ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.Składniki:na bezy (możecie też kupić gotowe)7 białek350g cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynyna bitą śmietanę200 ml śmietany(...)dodać cukier waniliowy.Na krem ubić kolejną porcję śmietany, dodać cukier, serek mascarpone i skórkę z cytryny. Wymieszać. Dolać sok z cytryny i wymieszać.Na koniec "składamy tort". Najpierw beza. Na nią 2/3 kremu z mascarpone. Druga beza, na nią 1/3 kremu mascarpone, a na krem sos truskawkowy (zostawić trochę do polania wierzchu). Trzecia beza. Na bezę 3/4 bitej śmietany. Czwarta
W kuchni wieczoremWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem i pokrywamy również z wierzchu Zaznaczamy boki tortu aby były takiej samej wielkości Odcinamy boki tortu Boki tortu składamy razem złożone powinny mieć taką szerokość jak podstawa Przecinamy w połowie tak jak w 5 punkcie Powstały na dwie części - jedną możemy skonsumować :) Drugą część kładziemy na podstawie Wszystko smarujemy kremem , lukrem lub obkładamy masą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęurodziny się ma raz w roku! Tak wykonany i podany tort zachwyci każde dziecko, na urodzinach mojego synka robił furorę! Składniki:-biszkopt jasny:6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczenia-biszkopt ciemny:6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao-krem:2 kubki śmietany 30% po 330 ml1 serek mascarpone 250 gcukier puder- wedle(...)jasny spód z biszkopta, dokładnie nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę kremu na wierzch i boki tortu., które smarujemy cienką warstwą.Rurkami obkładamy boki tortu. Ustawiamy rurki ciasno obok siebie, dobrze dociskając do tortu. Wierzch dekorujemy cukiereczkami - lentilki. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchnikalorii i maksimum smaku. Kto lubi słodkie bezowe wypieki to ten tort jest z pewnością dla niego. Składniki: Blaty bezowe: 200 ml białek zimnych szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli Ale-raj 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Krem 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy(...)dodać pokrojone orzechy, daktyle i delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na blacie bezowym i przykryć drugim blatem. Na wierzchu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i udekorować. Tort włożyć na godzinę do lodówki by krem stężał. Źródło przepisu: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Ala piecze i gotujeTort z przepisu Nigelli Lawson wydaje się być typowo letnim. Wydaję mi się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a połączenie kremu waniliowego i truskawek powodują, że człowiek czuje się jak w niebie. Biszkopt: 3 jajka 250g cukru 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mąki Rozgrzać(...)wyjąc laskę wanilii. Krem przełożyć do miski i przykryć folią, która będzie dotykała do kremu (unikniemy tym samym utworzenia skorupy). Schłodzić w lodówce ok. 3h. Krem można przygotować dzień wcześniej. Przygotowanie tortu: 750 g truskawek 2−3 łyżeczki miałkiego cukru 500 ml śmietany kremówki Odłożyć na bok 250 g truskawek i przygotować pozostałe 500 g. Usunąć szypułki
Humanistka w kuchnisię komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki
sama złodyczdobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu budyniowego. Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku
CiastkozercyBezglutenowy tort smocze jajo Jako fanka Gry o Tron musiałam się postarać świętując premierę kolejnego sezonu serialu. Postanowiłam zrobić tort, który był też spóźnionym urodzinowym prezentem dla mojego męża. Lekki w środku, z puchowym kremem z mascarpone i kwaskawymi malinkami, ciężki na zewnątrz od maślanych smoczych łusek ;) Polecam! Poziom trudności: średnie Czas przygotowania(...)krawędziach i nie było „dziur”. Przed dekorowaniem, nałożyłam na boki wartswę kremu maślnaego, ale myślę, że nie jest to konieczne. Kremu w rezultacie było nieco za dużo. Korzystając z tylko nr 61, przy pomocy rękawa cukierniczego zdobię tort robiąc szlaczki w poprzek jajka, następnie uzupełniam boki. I gotowe
Bazując na smakuprzepis na tort czekoladowy z dodatkiem wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić w jaki dzień potrawy przypadają Wasze urodzinki :)Składniki:Biszkopt (tortownica 23-26cm)6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżeczki kakao1 łyżka olejuKrem:500 g serka mascarpone250-300 ml śmietanki 30%200-250 g kremu typu nutella1/2(...)wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wiśniową. Krawędzie tortu posypujemy tartą gorzką czekoladą. Tort schładzamy, najlepiej zostawiamy
Kuchnia domowa Ani