jako przekąska w towarzystwie chlebka pita, czy warzyw na zimno. Można ją wykorzystać również jako dip do krakersów, nachosów. Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety
Pause Gotowanie!tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladowy krem (ganache): 200 gram gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła 200 ml śmietanki
Mango Papajażółtek, cały czas miksując. Masę przelać z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Dżem zmiksować blenderem na gładką masę, przetrzeć przez sitko. Dodać do kremu jajecznego razem z kremówką, dokładnie wymieszać. Całość ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia przelać masę do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka
Pożeraczka, czyli raz adobrzestraszna ochota na zupę ogórkową, której nie jadłam od bardzo dawna, chyba nie pomylę się mówiąc, że od około 10 lat ;) Często gotuje różne zupy, są to jednak głównie kremy, które bardzo lubię, jednak takie zwykle, tradycyjne, polskie zupy jakoś rzadko pojawiają się na moim stole. Postanowiłam to zmienić i zacząć częściej przygotować swojskie potrawy, za którymi tęsknię
Codzienne GotowaniePyszna, rozgrzewająca, jesienna zupa-krem. Bardzo gęsta i oryginalna w smaku, wykonana na mleczku kokosowym i bulionie warzywnym. Całość przenika smak pieczonego czosnku, cynamonu i chilli, którymi podczas gotowania pachniało w całym domu! Do tego jest to zupa wegańska. Składniki ( 8-10 porcji): 2,5 kg dynia 1 puszka mleka kokosowego 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 1/2 litra wody
Pora na pora i pomidorawarzywnym i gotować do miękkości w trakcie dodając pokrojoną chili-(ja miałam w zalewie olejowej). Doprawić do smaku solą, mieloną gałką oraz imbirem. Całość zmiksować blenderem n a krem. Podawać posypanymi pestkami dyni. Idealnie komponuje się z maślanymi grzankami lub solonym popcornem. Bon Appetit
Wanilia i Kardamonnależy go jak najlepiej wykorzystać :) Najrozsądniej jest kupić kilka dyń, przygotować z nich puree, pochować do woreczków i zamrozić. Puree z dyni można wykorzystać jako dodatek do sernika , zupy-krem , ciast dyniowych lub quiche z dyni. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 duża dynia Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię na równe kawałki, przy
My Culinary Artskładniki: 700 g miąższu z dyni 1 duża marchewka 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej
Domowy Smak Jedzeniadyniowy krem jaglany z malinami (również w środku) i wegańskim sosem czekoladowym ~ Jakiś czas temu dostałam propozycję współpracy z Kuchniami Świata . Sklep oferuje na prawdę bogatą ofertę produktów spożywczych z każdego zakątka ziemi wiec długo się nie wahałam i z chęcią przystąpiłam do współpracy. Wczoraj przyszła do mnie paczka z produktami - były to ajvar (ostry) , łupina babki jajowatej , papryka wędzona
breakfast of dreamswiecie dynia jest niskokalorycznym, a przy tym bardzo zdrowym owocem ( no i afrodyzjakiem ;) ). Trochę więcej o niej napisałam TUTAJ – warto sobie kuknąć i poczytać! Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki. Ale nie będą to takie zwykłe dyniowe muffinki, bo będzie lekko, dietetycznie i fit – BE FIT! Zjedzenie takich
Ostra na Słodkozupy - gęste i rozgrzewające, w sam raz na tę porę roku;) Pozdrawiam! PS. Pierwszym przepisem jaki wykorzystałam z tej książki był pomysł na zupę porową , czy raczej krem z pora - bardzo smaczna, kremowa, gęsta, rozgrzewająca. Polecam! Następna w kolejce jest zupa z brukselki
Codzienne GotowaniePodane nizej skladniki nalezy uzyc w proporcjach dostosowanych do wielkosci naczynia w jakim bedziecie ukladac ten deser. ulubione owoce, u mnie trukawki kilka biszkoptow lub ciasta biszkoptowego opakowanie custurdu - kremu angielskiego bita smietana (100ml śmietany, dwie czubate łyżeczki cukru pudru) W szklanym naczyniu ukladac warstwami biszkopty i owoce, polać custardem i bita smietana, udekorowac owocami. Gotowe! Smacznego
Codzienne Gotowaniemojakuchnianadiecie.blogspot. com/ Maggie http://maggiegotuje. blogspot.co.uk/ Dosc dlugo zastanawialam sie w jaki sposob ja przygotowac, zajrzalam do ksiazki z indyjskimi przepisami i ujrzalam wspanaily przepis na pikantny krem z kalafiora, od razu zdecydowalam sie jaka zupe ugotuje;) Zupa ta jest idealna jako danie glowne lub przystawka, wspaniala jest takze na zimno. Z pewnoscia przypadnie do gustu wszystkim wege oraz
Codzienne GotowanieOstatnio natknęłam się na bardzo ciekawy przepis na krem z marchewki z dodatkiem moreli, a ponieważ uwielbiam marchewkę, postanowiłam wypróbować to danie. Zupa okazała się być bardzo smaczna, aromatyczna i bardzo ciekawa w smaku.Polecam ją szczególnie fanom marchewki i moreli. Składniki : 1 średnia cebula 5-6 marchewek 100-150g suszonych moreli kawałek laski cynamonu (2cm) 1 łyżka miodu listek
Codzienne GotowanieDziś chciałabym zaproponować Wam kolejną zupę z marchewki, przygotowałam ją i od razu muszę podzielić się tym przepisem, ponieważ ten krem jest po prostu fantastyczny! Delikatny, aksamitny, marchewkowy z dodatkiem mleka kokosowego, a na koniec posypany, słono-słodkimi, uprażonymi płatkami migdałów - jednym słowem - pychotka. Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam
Codzienne Gotowanie