zmieniłam proporcje i upiekłam je w tortownicy, żeby powstał tort. Ciasto jest baaaardzo czekoladowe, zbite i gliniaste, strukturą przypomina mi brownie. O dokładnie taki efekt mi chodziło. Przełożyłam je kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania(...)wrzącej wody300 g czekolady (200 g mlecznej + 100 g gorzkiej)SKŁADNIKI NA SOS DO NASĄCZENIA CIASTA:200 ml wody200 g cukru2 łyżeczki kakao5 łyżek cukru pudruSKŁADNIKI NA KREM:500 g mascarpone2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem2,25 szklanki mleka 3,2%DODATKOWO:3 opakowania Milka Lila Stars Rispee (każde po 170 g) 4 łyżeczki kakaoWYKONANIE:CIASTO:Wszystkie składniki
Słodko-Słony Świat Ilonyktóry wielbiciele czekoladowych słodkości koniecznie powinni spróbować!Delikatne biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym kremem.Ciasto jest aż potrójnie czekoladowe … bo czekoladowy jest biszkopt …. czekoladowy jest krem … i czekoladowy jest wierzch składający się z przepysznego czekoladowego kremu i chrupiącej czekoladowej posypki.Ciacho wbrew temu co pewnie myślicie jest niesamowicie łatwe!Doskonałe na popołudnie z ulubioną kawą(...)kąpieli wodnej , studzimy.Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę , a następnie nie przerywając dodajemy roztopioną czekoladę.Dodajemy po łyżce ubitej śmietany i cały czas ucieramy ( jeśli krem zacząłby się rozwarstwiac lekko podgrzewamy nad kąpielą wodną i szybko mieszamy ).CAŁOŚC :W tortownicy układamy spód 2-kolorowy , smarujemy warstwą kremu.Przykrywamy drugim blatem , dociskamy i wszędzie dookoła smarujemy pozostałym kremem.Robimy
Ostra na Słodkoczas temu złamało mi się jedno z mieszadeł miksera :( Musiałam więc odpuścić pieczenie tradycyjnego biszkoptu i wymyślić coś innego. Padło na ciasto, które można z powodzeniem wymieszać widelcem. Natomiast krem udało mi się ubić z dwoma różnymi mieszadłami i dzięki temu tort mógł w ogóle powstać :D Powiem szczerze, że nie żałuję takiego wyboru. Ten okazał się więcej niż tylko(...)trafiony. Był rewelacyjny! Nie jest to wprawdzie typowy tort. Z powodzeniem można przygotować tylko połowę kremu, zrezygnować z obkładania nim ciasta dookoła i podać je np. jako niedzielny lub świąteczny deser. Będzie to wtedy klasyczne ciasto marchewkowe, które zresztą bardzo lubię. Jednak dziś prezentuję je w nieco innej, tortowej odsłonie :)))Marchewkowy tort z bakaliami i kremem śmietankowymporcja na tortownicę
Ratunku obiadupieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia.W międzyczasie przygotować krem. Jagody oczyścić i podzielić na dwie porcje po 150 g. Jedno 150 g jagód zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 150 g jagód pozostawić w całości.Żelatynę rozpuścić(...)ubitej śmietany z cukrem dodawać kolejno i powoli sos jagodowy, następnie ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i na końcu całe jagody.Krem wstawić do lodówki w celu zgęstnienia.Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki przykryte ściereczką na minimum 2 godziny.Podawać oprószone cukrem pudrem/cukrem pudrem z kakao.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Krem, po włożeniu do lodówki, należy pilnować
Gospodyni MiejskaWczoraj piekłam tort urodzinowy, który składał się z 4 warstw. Po wykonaniu go pozostał mi zarówno biszkopt jak i kremy. Nie chciałam aby się zmarnowały, więc zrobiłam takie ciacha. Pyszne! Świetnie wyglądają na stole i powiem, że moich niespodziewanych gości zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. Tu również pomogła mi firma ETERNO , gdyż konfitura Owoce Leśne świetnie przełamała słodycz deseru(...)wcześniej :) - A to link -----> BlondynkaGotuje Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Krem porzeczkowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 łyżki musu z czarnej porzeczki Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 125 g serka
Blondynka Gotujenajważniejsze, że się podobał i smakował. Ja jestem dumna, bo stanowił dla mnie zupełnie nowe wyzwanie i chyba poradziłam sobie całkiem nieźle. Z resztą oceńcie sami. Tort z kremem śmietankowym i o smaku owoców leśnych Do przygotowania biszkoptów będziemy potrzebować: 9 jajek 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni jajek lub piekarnika, a bardzo zależy Wam na efekcie) Do obu kremów: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 400 g mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia
Ratunku obiadkupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś proponuję Wam kolejny przepis na smakołyk z rabarbarem, który zaczerpnęłam od Lary Ferroni - ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu owocowego (curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest to bardzo smaczny i stosunkowo prosty w przygotowaniu(...)dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) Składniki: krem rabarbarowy (rabarbarowy curd) 300g czerwonych łodyg rabarbaru
Smakołyki Berenikinajkrótszą noc, stąpając cicho po rosie w świetle pełnego księżyca i rozsiadło się w najlepsze w swoim zielonym hamaku. Zrobiłam na jego przywitanie kruchą tartę po brzegi wypełnioną aksamitnym kremem budyniowym z białą czekoladą. Na wierzchu korona z najsłodszych owoców sezonu, a tam soczyste truskawki, rozkoszne maliny i pękate borówki poprzetykane tu i ówdzie lepkimi od soku czereśniami oraz kilka(...)stokrotek. Całość zwieńczyłam z tej okazji chrupiącymi kawałkami księżyca i tak powstała pyszna słodkość na powitanie lata :) Łagodny smak kremu rozjaśniony owocami i kruche ciasto w podstawie, to eksplozja smaków i różnorodnych tekstur w każdym kęsie. Przyjemnie owocowe smaki ślizgają się po podniebieniu na kremie z białą czekoladą, rozpieszczając podniebienie letnią swobodą i lekkością. Budyń do kremu przygotowałam na wodzie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaciasto, któremu ciężko się oprzeć. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki kakao 50g gorzkiej czekolady Krem czekoladowy: 250g gorzkiej czekolady 125ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: pół szklanki nalewki wiśniowej wymieszanej z wodą lub kompotu wiśniowego do nasączenia biszkoptu 300g(...)Przygotowujemy kram. Czekoladę kroimy na małe kawałki *** *** W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści *** *** Staramy się jak najkrócej trzymać krem na palniku. Gdy zrobi się jednolity, zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia *** *** Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę *** *** Przestudzoną czekoladę (może być nadal letnia) dodajemy
Blog z Apetytemjako ciasto do niedzielnej kawy. Jak zrobić kokosowe ciasto z Raffaello? Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane. Wystarczy, że na spodzie ułożysz herbatniki przełożone Nutellą, a następnie należy przygotować mleczny krem z mlekiem w proszku. Ciasto składa się z następujących warstw: herbatniki krem czekoladowy (Nutella) herbatniki krem z mlekiem w proszku Raffaello wiórki kokosowe Po przygotowaniu ciasto należy odstawić do zastygnięcia(...)Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania: 1 godz. Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki Składniki na spód do ciasta z Raffaello: około 200 g herbatników 120 g kremu czekoladowego typu Nutella Składniki na krem z mlekiem w proszku: 350 ml mleka 130 g cukru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 200 g masła 500 g mleka w proszku
Via GustoCiasto Królewski Faworyt to bardzo smaczny, efektownie wyglądający domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, przełożonego kremem z dodatkiem cukierków kukułki, z bitą śmietaną i prażonymi wiórkami kokosowymi na wierzchu. Całość świetnie się ze sobą komponuje, tworząc słodki (ale nieprzesłodzony) przysmak, który z pewnością posmakuje waszym bliskim czy gościom. Składniki na ciasto(...)Biszkopt kakaowy: 5 jajka rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka) 100 g cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem kukułkowy: 150 ml śmietanki 30% 200 g cukierków kukułki 250 g serka mascarpone pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około
e-PrzepisyKulinarneCiasto Inspektor to pyszny wypiek, który jest stosunkowo prosty do zrobienia i zawsze wszystkim smakuje. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, prostego kremu czekoladowego i owocowej galaretki poprzekładanych herbatnikami. Całość świetnie ze sobą współgra, ciasto jest słodkie, ale nie za słodkie, niezapychające, podzielne i rozpływa się w ustach. Taki domowy wypiek sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i podczas(...)cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Wkładka owocowa: 200 ml wody opakowanie galaretki truskawkowej 280 g dżemu truskawkowego lub innego o czerwonych kolorze Krem: 500 g mascarpone 4 łyżki masła czekoladowego Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka (jeśli chcecie uzyskać efekt popękania na cieście, jeśli nie to dajcie więcej
e-PrzepisyKulinarneBiszkopt Joconde jest pysznym ciastem o migdałowym aromacie. Sam w sobie jest bardzo smaczny , a w połączeniu z kremem to po prostu niebo w gębie. Dzięki dużej zawartości jajek , masła i mąki migdałowej Joconde ma przyjemnie wilgotną strukturę. Nie obsycha zbyt szybko i idealnie nadaje się do przycinania. Dlaczego biszkopt Joconde? Wszystkie te powyższe cechy sprawiają, że biszkopt Joconde idealnie(...)pasuje do tortów literkowych (number cake, alphabet cake). Torty literkowe to takie gdzie warstwy ciasta przycięte są na różne kształty i przełożone warstwami kremu. Szkopuł polega na tym, że nie każde ciasto nadaje się do tortów tego typu. Musi być odpowiednio wilgotne , aby brzegi ciasta nie przesuszały się, a jednocześnie nie zbyt mokre, aby swobodnie mogło utrzymać nadany
SmartBake.plJednym z powodów, dla których ten przepis na ciasto kawowe znajduje się wśród naszych ulubionych jest to, że zarówno biszkopt jak i krem są przepełnione kawowym aromatem. To pyszne warstwowe ciasto uzupełnia doskonała galaretka z suszonymi śliwkami. Podstawą ciasta jest kawowo – kakaowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki. Ciasto wzbogaciliśmy również odrobiną amaretto, które wyeksponowało(...)pieczone i bez pieczenia. Każdy, kto lubi tego typu desery, posiada z pewnością swój wypróbowany przepis i nie ma co do tego wątpliwości. Tym razem proponujemy ciasto z kremem kawowym na biszkopcie, ale czasem zdarza się, że podobne przygotowujemy w wersji na biszkoptach lub herbatnikach. Jeśli więc wolisz ciasto w nieco mniej pracochłonnym wydaniu, po prostu przełóż warstwy kremu wybranymi
Kuchnia Na Wypasiepłaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 160ml likieru kokosowego 70ml wody (w wersji bez alkoholu około 200ml wody + 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru) Krem: 2 budynie waniliowe bez cukru lub śmietankowe bez cukru 20g mąki ziemniaczanej 800ml mleka 150g wiórków kokosowych 400g masła w temperaturze pokojowej 110g-120g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią(...)papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Krem: 5. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać połowę cukru pudru, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać
Mała Cukierenka