zimą za letnim, wiosną chetnie zjadłabym jesienną zupa, a jesienią coś wiosennego. Macie tak czasami? Dlatego gdy zobaczyłam w sklepie dynię piżmową pomyślałam czemu nie zrobić gęstego, rozgrzewającego kremu z dynią. Do tego kilka batatów, aromatycznych przypraw i powstała pyszna, szybka zupa. Obiad, że palce lizać. A przy okazji zupy chciałam was zachęcić do odwiedzenia w najbliższą niedzielę, a potem
Bernika - moj kulinarny pamietnikradością chwaliłam się później w domu, jakie giganty znalazłam. Sezon na truskawki zawsze będzie mi przywoływał wspomnienia końca roku szkolnego i […] Artykuł Muffinki z truskawkami i kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopeprzygotowaną masę i gotujemy budyń. Studzimy. --> Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do kremu budyniowego. Miksujemy do połączenia się składników. --> Wykonanie: --> Na dnie blaszki układamy jedną część biszkoptu kakaowego. Na nim rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Przykrywamy biszkoptem orzechowym, dociskamy. Wykładamy resztę masy budyniowej
Marta Gotujejabłkowy z dodatkiem galaretki, a wierzch to lekka, delikatna pianka jogurtowa. Bardzo smaczne połączenie lekko kwaśnych jabłek i kremowej pianki. Ciasto jest świetną alternatywą dla tradycyjnych wersji z ciężkimi kremami dosładzanymi cukrem. Taka dietetyczna fit wersja, która wcale tak nie wygląda i nie smakuje (nikt nie zauważy, że to bez cukru ;)). Życzę wam udanej niedzieli i mam nadzieję, że macie
FitKotgęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. 3/4 budyniu wykładamy na ostudzone ciasto, przykrywamy równomiernie krakersami, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Całość posypujemy kakao lub startą czekoladą
Cynamonowe szczęścieZupa wyszła przepyszna, mąż się zachwycał. Powiedział że taka zupa może być codziennie. Bardzo proste i szybkie danie. Wykonanie w thermomix na dole. Do garnka wlać
Kuchnia Pokoleńbiałek i delikatnie wymieszać szpatułką. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką owalne placuszki, kształtem przypominające jajka. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 500ml mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe, 200g masła. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Wlać na gotujące się mleko
Z miłości do słodkościgodzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 3 krążki. Krem śmietankowy Schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie dodajemy cukier puder, mascarpone i miksujemy przez chwilkę na wolnych obrotach. Masa jagodowa Do garnka (najlepiej z dnem, do którego nic nam nie przywiera) przekładamy
Kuchnia w czekoladziezawsze mamy czas na pieczenie ciasta więc możemy przygotować taka napoleonkę bez pieczenia na herbatnikach. krem z dodatkiem wiórek kokosowych jest bardzo smaczny i ma fajną lekką konsystencję. Idealne ciasto do popołudniowej małej czarnej. W Składniki: 1 litr mleka 200 gram wiórek kokosowych Targroch 200 gram masła 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bajeczna KuchniaBłyskawiczny, pyszny, intensywny i bardzo, ale to bardzo wiosenny. Dodatki możecie dowolnie modyfokować według własnego uzniania, mi do gustu mocno przypadł szczególnie intensywny camembert rozpływający się w ciepłym, aksamitnym kremie. Składniki: - 1/2 pęczka zielonych szparagów. - 6 niewielkich, młodych ziemniaków - biała część sporego pora - masło - sól, pieprz, kurkuma, chilli, sok z cytryny do smaku - dwie łyżki kwaśnej śmietany - 3 ząbki
Cook&Loveprzez chwilę, po czym zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy razem około 10-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z palnika i miksujemy na krem. Dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. Na koniec zabielamy zupę kremówką. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem, kawałkami papryczki chilli
Smaki Na Talerzutego niezłą frajdę, a przy okazji nie mogłyśmy się powstrzymać od wyjadania z garnuszka lemon curdu. No właśnie, bo lemon curd gra tu główną rolę - jeśli uwielbiacie ten cytrynowy krem tak jak ja, to po prostu przepadniecie ;P Ciasteczka będą ślicznie wyglądały na Wielkanocnym stole, jak również możecie je sprezentować Waszym bliskim :) P.S. Nie martwcie się, jeśli nie macie
Słodko-Słony Świat Ilonyosoba, która mu się oprze... Deser smakuje rewelacyjnie i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami, chociażby świeżymi owocami. U mnie wystarczają ozdoby z Cukieterii . Może także idealnie posłużyć jako krem do ciasta, czy ciasteczek. Polecam! (1 porcja) 150-170g tofu naturalnego (u mnie ze słoiczka z eSłoneczko ) (*) 75g czekolady mlecznej (**) Opcjonalnie: 1 łyżka kakao 1 łyżka soku
Di gotujewody. Gotujemy kilka minut, kiedy warzywa będą lekko miękkie. Na pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu zupy, wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestaostudzonym mlekiem, mlekiem w proszku i cappuccino orzechowym.Wyłóż połowę masy na ciasto, nasącz spód ciasta przygotowanym ponczem ( rum z kawą ) przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu. Polewa: Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, ostudż i powstałą polewą polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki
Różne smaki w kuchni